STV testuje žiakov

Vraj sa tým navždy zmení náš pohľad na školu. Takto Slovenská televízia propaguje svoju programovú novinku Trieda 9. A. Vznikla na základe úspešného švédskeho projektu Class Of a vo štvrtok 12. apríla večer ju odpremiéruje Jednotka STV.

11.04.2012 12:00
Žiaci základnej školy v Haliči sa stali... Foto:
Žiaci základnej školy v Haliči sa stali protagonistami novej televíznej relácie Trieda 9. A.
debata

Takže je tu prebratý formát postavený na sledovaní niekoľkých ľudí, ktorí reagujú na nové podnety a každý sa s nimi vyrovnáva po svojom. Zaváňa to ďalšou zbytočnou reality šou? Naopak, pilotná časť Triedy 9. A naznačuje, že ide o zmysluplný projekt, ktorý nemá len zabávať, a už vôbec nie primitívnym spôsobom.

Protagonistami sú žiaci 9. triedy haličskej základnej školy v Lučeneckom okrese. Nachádzame sa v obci, kde každý každého pozná, v regióne s vysokou nezamestnanosťou, v škole s veľkým počtom detí, ktoré vychádzajú z málopodnetného prostredia, ako to vysvetľuje riaditeľ. Do triedy prichádza pätica nových učiteľov, ktorí majú 15-ročných tínedžerov motivovať k zlepšeniu študijných výsledkov a pripraviť ich na celonárodné Testovanie 9 z matematiky a slovenského jazyka. K pedagógom zameraným na tieto dva predmety sa pridávajú aj učitelia chémie, zemepisu a občianskej výchovy. Dve ženy, traja muži.

So žiakmi sa tu pritom nepracuje ako s nejakou anonymnou vzorkou, s bábkami, ktoré sú dôležité len ako objekty testovania. Tvorcovia im poskytujú priestor na to, aby sa prejavili a ukázali, čo ich trápi, aké sú ich názory, predstavy o budúcnosti, čo si vážia, čo ich inšpiruje, čo považujú za problém, ako vnímajú svojich spolužiakov. Podarilo sa docieliť, že títo mladí ľudia nezostali úplne uzavretí, v priveľkom odstupe, vystrašení kamerami a tým, čo sa okolo nich deje. O to je to zaujímavejšie.

Tak, ako sa s dospievajúcimi školákmi zoznamujú diváci, učia sa v nich „čítať“ aj noví učitelia. Nezisťujú len to, v čom sú ich slabiny a v čom majú dobrý potenciál, ale aj to, čo myslia úprimne a čo je iba póza typická pre tínedžerov. Postupne nám tvorcovia predstavujú jednotlivých žiakov i pedagógov, a nerobia to iba pred tabuľou počas vyučovania. Zdá sa, že učitelia budú nároční, ale nie nudní, neprístupní a odstrašujúci. Veď aj matematikár pociťuje nervozitu, keď prvý raz kráča na svoje nové pôsobisko. Nie je to zásadná informácia, ale je príjemné dozvedieť sa aj čosi také prosté, čo dotvára jeho osobnostný profil. Napokon, kritické postrehy o súčasnom stave slovenského školstva odznejú tiež. Rovnako ako skúsenosti učiteľov, ktorí sa podujali hľadať podnetné vyučovacie metódy. Vlastne jediné, čo tu občas pôsobí nadbytočne, sú komentáre rozprávača.

Keď sa pôvodný projekt vysielal vo Švédsku, mal vraj výbornú sledovanosť a zároveň podnietil verejnú diskusiu na tému školstva. Od štvrtka sa o niečo podobné bude snažiť Slovenská televízia s Triedou 9. A. Má trinásť častí – prvá trvá hodinu a ostatné 30 minút. Jednotka STV ich bude uvádzať vždy vo štvrtok o 21. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba