Slnko v sieti pre najlepší film získal Dom režisérky Zuzany Liovej

Slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti 2012 ovládli snímky Dom a Cigán, ktoré kraľovali aj zoznamu kandidátov, keď mali v hre zhodne po 12 nominácií.

17.04.2012 22:53 , aktualizované: 18.04.2012 00:42
Zuzana Liová s ocenením Igric. Foto:
Zuzana Liová
debata

Za najlepší film vyhlásili v novej budove Slovenského národného divadla snímku Dom, ktorá získala spolu šesť ocenení, vrátane trofeje za scenár pre Zuzanu Liovú. Scenáristka a režisérka vyjadrila nadšenie zo zisku cien. „Ako matka som hrdá na svoje dieťa. Ceny nás tešia všetkých, máme z toho radosť. Ale myslím si, že aj Cigán aj Marhuľový ostrov sú veľmi dobré filmy a som rada, že sa slovenská tvorba začala prebúdzať.“ uviedla pre Pravda.sk.

Hoci za réžiu cenu nezískala (predbehol ju Martin Šulík), herci Liovú za režisérsky prístup chválili. Ona sama prezradila, že sa snaží čo najzrozumiteľnejľšie odkomunikovať, čo by od svojich spolupracovníkov chcela. „Či sa mi to darilo alebo nedarilo, už musia posúdiť oni. Ale vždy som dostala od nich to, čo som chcela,“ skonštatovala Liová. Jej vedenie prinieslo svoje ovocie aj v prípade hereckých kategórií.

Dom bodoval vo všetkých. Slnko v sieti za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Judit Bárdos, za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe ocenili českého herca Miroslava Krobota, vedľajšia rola vyniesla ocenenie českej herečke Taťjane Medveckej, ktorá v ďakovnej reči predviedla aj svoju bezchybnú slovenčinu, a v rovnakej mužskej kategórii akademici ocenili Mareka Geišberga.

Rovnako šesť národných filmových cien získal Cigán Martina Šulíka, ktorý zvíťazil v kategóriách Najlepšia filmová réžia, Najlepšia filmová kamera (Martin Šec), Najlepší filmový strih (Jiří Brožek), Najlepší filmový zvuk (Peter Mojžiš), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Vladimír Godár) a Najlepšie návrhy kostýmov (Katarína Hollá).

Režisér Martin Šulík si pritom prevzal aj cenu za najlepší dokumentárny film, ktorým sa stala jeho snímka 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. „Neberiem to ako cenu pre mňa, ale cenu pre všetkých tých, ktorí v šesťdesiatych rokoch točili filmy,“ povedal pri preberaní ocenenia filmár, ktorý bol podľa vlastných slov prekvapený, pretože si myslel, že jeho snímka vyhrať nemôže, lebo je „atypická“.

Prvú cenu večera si za animovaný film Kamene prevzala režisérka Katarína Kerekesová. Slnko v sieti za najlepší výtvarný počin si prevzali Jan Švankmajer a Veronika Hrubá za výtvarné riešenie animácií a architektonické riešenie filmu Prežiť svoj život. Cenu za krátky hraný film Ľahký vánok dostala afganská filmárka Sahraa Karimi. Za najlepší zahraničný film v slovenskej distribúcii vyhlásili Melanchóliu Larsa von Triera.

Počas galavečera si mohli diváci postupne pozrieť aj zostrihy najlepších slovenských filmov z päťdesiatych, šesťdesiatych, sedemdesiatych, osemdesiatych a deväťdesiatych rokov 20. storočia. V úlohách významných hostí sa predstavili herci a herečky zastupujúci jednotlivé obdobia, ako Mária Kráľovičová, Eva Krížiková, Ladislav Chudík, Stano Dančiak, Marián Labuda, Leopold Haverl, Emil Horváth, Ľubomír Paulovič, Milka Zimková, Zdena Studenková, Andy Hryc a Maroš Kramár.

Nechýbala ani prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Emília Vášaryová, ktorá odovzdala ceny za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Tie získali kameraman Tibor Biath a režisér a scenárista Eduard Grečner. Osemdesiatšesťročný Biath sa však zo zdravotných dôvodov na podujatí nemohol zúčastniť a preto cenu v jeho mene prevzal syn.

O ocenenia sa v aktuálnom ročníku uchádzali slovenské filmy a s nimi spojené tvorivé výkony, ktoré mali premiéru v rokoch 2010 a 2011.

Prehľad víťazov a víťaziek národných filmových cien Slnko v sieti 2012
Najlepší celovečerný film: Dom (Zuzana Liová)
Najlepší dokumentárny film: 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. (Martin Šulík)
Najlepší animovaný film: Kamene (Katarína Kerekesová)
Najlepší krátky hraný film: Ľahký vánok (Sahraa Karimi)
Najlepšia filmová réžia: Martin Šulík (Cigán)
Najlepší filmový scenár: Zuzana Liová (Dom)
Najlepšia filmová kamera: Martin Šec (Cigán)
Najlepší filmový strih: Jiří Brožek (Cigán)
Najlepší filmový zvuk: Peter Mojžiš (Cigán)
Najlepšia pôvodná filmová hudba: Vladimír Godár (Cigán)
Najlepší výtvarný počin: Jan Švankmajer, Veronika Hrubá (Prežiť svoj život – architektonické riešenie filmu a výtvarné riešenie animácií)
Najlepšie návrhy kostýmov: Katarína Hollá (Cigán)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Taťjana Medvecká (Dom)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Marek Geišberg (Dom)
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Judit Bárdos (Dom)
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Miroslav Krobot (Dom)
Najlepší zahraničný film v slovenskej distribúcii: Melanchólia (Lars von Trier)
debata chyba