Taťjana Medvecká: Režisér musí vedieť, čo chce. Na pohlaví nezáleží

Po Českom levovi si česká herečka Taťjana Medvecká pridá do zbierky aj filmovú cenu Slnko v sieti. Získala ju v utorok večer za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Dom.

18.04.2012 09:26
Dom Foto:
Trio ocenených hercov z filmu Dom - zľava: mama Taťjana Medvecká, dcéra Judit Bárdos a otec Miroslav Krobot.
debata

Pre Pravda.sk sa Medvecká zverila, že nerozlišuje medzi cenami v rodnej krajine alebo od slovenskej filmovej akadémie. „Mám radosť vo všeobecnosti – radosť, že som sa mohla zúčastniť pri práci na tomto filme. Myslím, že to bolo mimoriadne. Mali sme sa radi, Zuzka Liová je úžasné dievča. Celý Dom bol poctivo robené a s milými vzťahmi,“ uviedla.

Pri stvárnení matky v oceňovanom filme, ktorý na utorňajšom vyhlásení cien Slnko v sieti získal až šesť ocenení, musela potlačiť svoje vlastné povahové črty. „Som úplne iný človek, mám iné druhy reakcií – som oveľa priamejšia, prudšia,“ vysvetlila.

„Zuzka si predstavovala, že matka je taká tichá sila v pozadí, s mnohými vecami zmierená, odovzdaná, unavená, ale nevzdávajúca sa v danej situácii,“ pokračovala Medvecká. Práve režisérka Zuzana Liová má podľa nej veľkú zásluhu na tom, aké výkony podali herci pred kamerou. „Presne nás viedla tak, ako si to predstavovala a ja som snažila naplniť jej predstavy.“

Podľa Medveckej pritom nezáleží, či na režisérskej stoličke sedí muž alebo žena. Dôležité je, aby vedel, čo chce a dokázal komunikovať, skonštatovala členka Národného divadla v Prahe. „Zuzka oboje spĺňa vrchovatou mierou. Vidieť, že jej scenár nevznikol náhodne, je to dlhodobá záležitosť. Až keď som Dom videla niekoľkýkrát, začala som si uvedomovať drobné detaily, do ktorých je to celé domyslené,“ vysvetlila Medvecká. „Jedinýkrát nezvýšila hlas, ale kým to nebolo tak, ako si predstavovala, skúšali sme znovu a znovu,“ dodala s úsmevom (pozn. red.: vo chvíli, keď sa po jej boku zrútil na zem propagačný panel – na vysvetlenie záveru videa).

Film Dom v utorok večer triumfoval v hereckých kategóriách – všetky štyri ovládli práve herci z tejto snímky. Okrem Medveckej akademici ocenili aj slovenskú herečku Judit Bárdos za hlavnú ženskú úlohu. V mužských kategóriách bodoval Čech Miroslav Krobot (najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe) a Marek Geišberg vo vedľajšej úlohe. Zuzana Liová získala Slnko za scenár a jej Dom sa stal aj filmom roka.

Rovnaký počet ocenení (celkom 6) získal aj film Cigán – jej režisér Martin Šulík sa stal režisérom roka.

debata chyba