Zástupcovia DNS sa stretli s ministerkou kultúry, debata sa bude opakovať

Šiesti zástupcovia Divadla Nová scéna (umeleckí aj neumeleckí pracovníci) sa v piatok 7. mája stretli s ministerkou kultúry a rokovali o netransparentnom výbere generálneho riaditeľa DNS.

09.05.2021 14:00
Natália Milanová Foto:
Do ďalšieho stretnutia bude rezort pod vedením Natálie Milanovej analyzovať možnosti riešenia vzniknutej situácie a návrhy zástupcov divadla.
debata (1)

Po viac ako hodinovej búrlivej debate zástupcov divadla s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a zástupcami MK SR o problematickom výsledku výberového konania na pozíciu GR DNS argumenty pani ministerky zástupcov divadla nepresvedčili. Počas rokovania každá zo strán prezentovala svoj rozdielny pohľad na daný problém, dotýkajúci sa právnej analýzy aj vylúčenia zástupkyne divadla z hodnotiaceho procesu, ako aj o budúcnosti Divadla.

Obe strany sa dohodli na ďalšom stretnutí, ktoré sa uskutoční na pôde MK SR najneskôr do 14. mája 2021. Dovtedy bude ministerstvo kultúry analyzovať možnosti riešenia vzniknutej situácie a návrhy zástupcov divadla.

Právna analýza k obsadeniu miesta generálneho riaditeľa Divadla Nová scéna (DNS) ukázala, že postup ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) je v rozpore s platnou právnou úpravou. Informovala o tom marketingová manažérka DNS Martina Šubová.

Ministerka nevymenovala do pozície Ingrid Fašiangovú, ktorá sa na základe hlasovania výberovej komisie umiestnila vo výberovom procese na prvom mieste. „Nerešpektovanie výsledku výberového konania ministerkou kultúry SR ani nesplnenie zákonnej povinnosti uzavrieť s úspešným uchádzačom pracovný pomer otvára legitímny priestor na otázku, či v danom prípade nejde zo strany verejného činiteľa o presadzovanie osobného záujmu verejného činiteľa na úkor záujmu verejného, respektíve o výkon verejnej moci zneužívajúcim spôsobom (zneužívanie právomoci verejného činiteľa),“ sprostredkovala Šubová právnu analýzu advokátskej kancelárie Garant Partner legal.

Zdôrazňujú, že po tom, čo sa uskutočnilo výberové konanie, ministerka „nie je oprávnená dodatočne znova zmeniť spôsob obsadenia tejto funkcie a rozhodnúť, že napriek úspešne ukončenému výberovému konaniu túto funkciu obsadí na základe priameho oslovenia“. Tiež tvrdia, že ministerka nie je oprávnená vyhlásiť nové výberové konanie.

Ministerstvo kultúry (MK) SR zverejnilo na začiatku apríla zápisnicu z výberového konania, ktoré hodnotiaca komisia uzavrela na konci marca. Sedemčlenná výberová komisia na základe bodového hodnotenia a individuálneho hodnotenia členov komisie v oboch prípadoch určila za najlepšiu kandidátku Fašiangovú, Milanovej odporučila jej vymenovanie.

V piatok 9. apríla prišlo k dodatočnému doplneniu zápisnice. Spomína sa v ňom možný konflikt záujmov víťaznej kandidátky s členkou komisie, rovnako tak technická chyba pri určení aritmetického priemeru hodnotenia. Ministerstvo z tohto dôvodu oznámilo pokračovanie výberového konania.

V utorok (4. 5.) ministerka oznámila, že do funkcie vymenuje Petra Oravca, kandidáta na druhom mieste v hodnotení. V piatok (7. 5.) vyhlásila, že menovanie nového generálneho riaditeľa ešte nie je definitívne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna #Natália Milanová