Nové príbehy Slovákov v cudzine a menšín na Slovensku

Nová relácia RTVS Dedovizeň pokračuje od pondelka 10. mája do piatka 15. mája ďalšími časťami. Známi i neznámi predstavitelia národnostných menšín v nej pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú svoje pútavé príbehy a prinesú nový pohľad na všetko, čo znamenajú korene. Televízna Jednotka vysiela Dedovizeň každý pracovný deň o 14. h s moderátorkami Svetlanou Surovou, krajankou narodenou vo Vojvodine, a rumunskou Slovenkou Adrianou Fúrikovou.

10.05.2021 07:00
debata (1)
Video
Štefan Korch je operný spevák, Slovák, žijúci v Rumunsku

V pondelok 10. mája diváci spoznajú príbeh Štefana Korcha, operného speváka. Slovenskí operní speváci reprezentujú Slovensko po celom svet. Jedným z nich je aj Štefan von Korch, Slovák žijúci v Rumunsku, ktorého na Slovensku možno nepoznáme, no on práve svoju dedovizeň hrdo reprezentuje po celom svete.

Dedovizeň

Diváci spoznajú príbehy Slovákov žijúcich v zahraničí aj národnostné menšiny na Slovensku.

Fotogaléria
Operný spevák Štefan Korch žije v Rumunsku, no...
Tanečný súbor z Detvy Jagalo jílo (Horúce srdce).
+2Básnik, novinár, prekladateľ, spisovateľ a...

V utorok 11. mája bude Dedovizeň venovaná slovenským Rómom, konkrétne tanečnému súboru z Detvy, ktorý sa volá Jagalo jílo, čiže Horúce srdce. Rómovia do tanca vkladajú lásku, vášeň, smútok a bôľ. Vtedy zabúdajú na starosti okolitého sveta. Reláciou divákov prevedie vedúca súboru Miroslava, ktorej starý otec Jozef Berky je bratom známeho Jána Berkyho Mrenicu a zaspomína si na časy s ním.

V stredu 12. mája zavítame k Rusínom, do malebnej obce Jakubany. V dedine, kde žije asi 2000 Rusínov majú nielen výborné speváčky z folklórnej skupiny Kečera, ale aj šikovné gazdinky, ktoré na svadbu pečú tradičný rusínsky koláč s názvom kuchy. Diváci sa dozvedia, ako vyzerali voľakedy rusínske svadby v Jakubanoch.

Svetlana Surova  foto Matus Lago Čítajte viac Slovensko nie je len na Slovensku

Vo štvrtok 13. mája spoznáme talentom požehnaného básnika, novinára, prekladateľa, spisovateľa a fotografa Imricah Fuhla. Je to Slovák žijúci v Maďarsku a hrdo sa hlási k svojej dedovizni.

Kedysi Nemci prichádzali na územie dnešného Slovenska, aby vdýchli nový život dedinám, ktoré vyplienili Mongoli. Jednou z takýchto obcí je aj Chmeľnica. Z rozprávania Marty Krafčíkovej zistíte, že obyvatelia sa dodnes snažia o zachovanie tradícií predkov a výnimočného chmeľnického nárečia a dozviete sa, čo sa dialo v Chmeľnici s nemeckými rodinami po vojne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #menšiny #RTVS #Zahraniční Slováci #Nemci #Rusíni