Do kina sa vrátia Uhrove filmy. Počas Kina na hranici

Eštebák je čerstvým filmovým príkladom slovensko-česko-poľskej spolupráce. Nie je však jediný. Stačí si spomenúť na nedávneho Jánošíka, ktorého nakrútili poľské režisérky Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková, no za účasti slovenských aj českých tvorcov. Kinematografie spomínaných troch krajín priblíži filmová prehliadka Kino na hranici, ktorá sa uskutoční v Českom Těšíne a poľskom Cieszyne. Začne sa už v sobotu.

27.04.2012 14:00
Slnko v sieti Foto:
Záber z filmu Slnko v sieti
debata

Pre Slnko v sieti
V programe sa slovenská časť trojuholníka najvýraznejšie pripomína filmami Štefana Uhra. Do retrospektívnej sekcie organizátori vybrali až deväť Uhrových snímok a nechýba medzi nimi ani tá kľúčová – Slnko v sieti (1962). „Slovenské filmy máme na prehliadke každý rok, ale dosiaľ sme neprezentovali tvorbu Štefana Uhra, ktorý je pre slovenskú kinematografiu mimoriadne dôležitým autorom. Robíme to však teraz. A aj z dôvodu 50. výročia vzniku úžasného Slnka v sieti. Snímky, ktorou sa začalo neopakovateľné zjavenie vo svete filmu – československá nová vlna,“ povedal pre Pravdu dramaturg Kina na hranici Maciej Gil. Vybrané Uhrove filmy by mal na prehliadke odborne uviesť filozof a estetik Peter Michalovič. A možno príde i jeden zo stálych režisérových spolupracovníkov.

Kino na hranici má však pripravené aj ďalšie retrospektívy. Prvú tvoria snímky, ktoré nakrútil poľský režisér Antoni Krauze, a druhá sa týka Zdeňka Svěráka. Ten je navyše úzko spätý s inou významnou osobnosťou, ktorá si vyslúžila špeciálnu sekciu. Jej názov je veľavravný – Najväčší Čech: Jára Cimrman.

„Antoni Krauze nie je príliš známy ani v Poľsku, hoci nakrúca od 70. rokov. Vždy existoval a pracoval trochu mimo hlavného prúdu kinematografie,“ uviedol Gil. „Vlani dal o sebe vedieť filmom Čierny štvrtok. Janek Wiśniewski padol, ktorý pripomína komunistami krvavo potlačené protesty robotníkov v decembri 1970. A stala sa nezvyčajná vec – historický film, ktorý nakrútil nie príliš "módny“ režisér s neveľmi známymi hercami, sa stal hitom a videlo ho okolo 700-tisíc divákov. Dôležitá je aj jeho snímka z roku 1982 Predpoveď počasia, ktorá sa neobyčajným spôsobom zapísala do atmosféry výnimočného stavu v Poľsku," vysvetlil dramaturg.

Minulosť aj prítomnosť
Zostavovatelia programu zabrúsili do dejín poľskej, českej a slovenskej kinematografie, aby povyberali tituly, ktoré sa hodia do tematických blokov prehliadky. Takže v sekcii Futbalová horúčka uvedú aj starú slovenskú komédiu Skalní v ofsajde. K téme Hranice a múry sveta má zase čo povedať Šulíkov Cigán, ktorý vznikol len vlani, ale i Slivkove Deti vetra, Hanákove Ružové sny či dokument O Soni a jej rodine, ktorý nakrútila Daniela Rusnoková. No a v kategórii Stredoeurópske kriminálne a gangsterské filmy sa dá tiež nájsť slovenské zastúpenie. Oveľa väčšie je však v rozsiahlej kolekcii najnovších titulov. Hoci spomínaný Eštebák v réžii Juraja Nvotu sa tam už nedostal.

Počas prehliadky sa okrem projekcií uskutočnia aj koncerty, výstavy, workshopy, literárne besedy alebo charitatívny futbalový zápas za účasti českých a poľských osobností. Kino na hranici potrvá do 3. mája. A Maciej Gil o ňom hovorí aj toto: „Žiadny poľský festival neponúka toľko českých a slovenských filmov ako my. A pokiaľ ide o poľské filmy, tak toľko, ako my, ich nepremieta žiadny český či slovenský festival.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba