Karlovarský festival bude v auguste

Organizátori Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch v utorok potvrdili, že plánujú usporiadať jeho 55. ročník v augustovom termíne. Pre posunutie o sedem týždňov oproti tradičnému termínu sa rozhodli ešte v marci kvôli pretrvávajúcej pandémii covidu-19. Umelecký riaditeľ festivalu Karel Och povedal, že hlavný súťažný program a nesúťažné premiéry vrátane úvodnej snímky festivalu usporiadatelia oznámia 23. júna.

11.05.2021 16:09
Jeremy Renner a Jiří Bartoška Foto:
Jeremy Renner a Jiří Bartoška počas záverečného ceremoniálu jedného z uplynulých ročníkov MFF Karlove Vary.
debata

Festival by sa mal začať 20. augusta a trvať do 28. augusta. Och uviedol, že dramaturgia festivalu práve vyberá snímky pre tento ročník a zahrnula do výberu i filmy zo začiatku vlaňajšieho roka, lebo sa k divákom dostali len obmedzene alebo vôbec nie.

Festival, ak sa uskutoční v rovnakom rozsahu ako je zvykom, získa aj rovnakú podporu od kraja, teda osem miliónov korún (v prepočte viac ako 300-tisíc eur). Podpora mesta Karlove Vary bude tento rok polovičná, len štvormiliónová (v českých korunách, v prepočte vyše 150-tisíc eur, kvôli pandémii a prepade mestského rozpočtu.

Otec Čítajte aj Namiesto festivalu v Karlových Varoch bežia filmy on-line

Festival predtým hospodáril s ročným rozpočtom asi 130 miliónov korún (viac ako 5 miliónov eur) Pri poslednío riadnom ročníku v roku 2019 ku štátnej dotácii 30 milionov (takmer 1,2 mil. eur) z verejných zdrojov dostal ešte po osem miliónov od kraja a mesta (viac ako 300-tisíc eur). Vlani festival nahradila v termíne akcie štvordenná prehliadka filmov v českých kinách naprieč Českou republikou, zamýšľaná jesenná prekleňovacia prehliadka sa neuskutočnila vôbec.

Festival v apríli oznámil vstup strategického investora. „Vďaka vstupu investora skupiny Rockaway Capital sa nám otvárajú možnosti, ako festival ďalej rozvíjať. Jednou z aktivít je postupné budovanie platformy kviff tv a celoročne prenášať artové programy. Ďalej je v pláne do budúcnosti výrazne rozšíriť platformu kviff distribution,“ povedal prezident festivalu Jiří Bartoška.

meky-07 Čítajte aj Miro Žbirka bude v kinách na plátne aj naživo

Organizátori festivalu chcú využiť aj potenciál akcie obľúbenej nielen medzi filmovými fanúšikmi tak, aby nezostalo len pri desaťdňovej akcii, ale sprievodný kultúrny program by sa mohol konať počas celého roka. Naznačil, že sa rysuje napríklad spolupráca s Českou filharmóniou.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary