Deti zo stanice Zoo sú späť. V seriáli

Je asi najznámejšou narkomankou v Nemecku. Z románu My deti zo stanice Zoo, ktorý vznikol podľa jej rozprávania, sa predali takmer štyri milióny výtlačkov, preložili ho do 20 jazykov a dodnes patrí medzi najväčšie nemecké bestsellery. Veľký úspech zožal aj rovnomenný film z roku 1981. Teraz sa príbeh Christiane Felscherinowovej, ako sa hlavná hrdinka volá, dostal i na televízne obrazovky v podobe nového nemeckého seriálu. Slovenskí diváci si ho môžu pozrieť na kanáli HBO.

13.05.2021 05:00
My deti zo stanice Zoo Jana Naomi McKinnonová Foto:
Christiane v seriáli My deti zo stanice Zoo stvárňuje rakúsko-austrálska herečka Jana Naomi McKinnonová, ktorá má už 21 rokov.
debata

Seriál približuje partiu šiestich tínedžerov, ktorých zmyslom života sa stali drogy. Hoci sa dej odohráva v západnom Berlíne koncom 70. rokov, tvorcovia sa ho snažili nakrútiť tak, aby bol pútavý aj pre dnešnú mládež.

Ústredné postavy riešia i situácie, aké pozná každá dospievajúca generácia – problémy v škole a rodine, lásku či vzájomné vzťahy. Predlohy sa však autori držia len voľne.

„Náš seriál nie je dokumentárny, rozprávame univerzálny príbeh,“ vysvetlila pre Pravdu nemecká scenáristka Annette Hessová. Podľa nej autori hľadali niečo nadčasové a našli to vo vykreslení charakterov a príčin, ktoré vedú k drogovej závislosti.

Helena Třeštíková Čítajte aj Třeštíková: Droga je najmocnejší nepriateľ, akého si viete predstaviť

Príliš staré deti

Reakcie na seriál v nemeckých médiách boli rozpačité. Kým niektorí kritici vyzdvihovali moderné spracovanie, iní zdôrazňovali jeho slabiny.

Alebo tvrdili, že by bolo lepšie, keby tvorcovia dej zasadili do súčasnosti, lebo mesto tých čias je už nenávratne preč. Stanicu Zoo, ktorá vtedy bola poslednou zastávkou pred Berlínskym múrom, dávno zrenovovali. Žiadne prostituujúce deti tam už nepostávajú, ani sa tam netmolia narkomani.

Trailer k novému nemeckému seriálu My deti zo stanice Zoo.

Veľkým nedostatkom je tiež herecké obsadenie. Názov knihy totiž neklame – naozaj išlo o deti vo veku 13 až 16 rokov. Hlavní predstavitelia v seriáli však vyzerajú „pristaro“. Bodaj by nie. Veď Jana Naomi McKinnonová, herečka stvárňujúca Christiane, mala v čase nakrúcania už 21 rokov.

Na porovnanie: Natja Brunckhorstová, ktorá rovnakú postavu hrala vo filme, mala iba trinásť, keď si ju režisér vybral. A 14-ročnú Babsi, ktorá sa v júli 1977 predávkovala heroínom, stelesňuje v seriáli 19-ročná žena.

Nech sa maskéri akokoľvek snažia, z dospelých deti nevytvoria. Tým sa však vytráca to podstatné – kontrast medzi krutou realitou a detskou nevinnosťou. Seriálu to uberá na autenticite, tragike aj hodnovernosti.

Ďalším problémom je zobrazenie postáv. Ako v nemeckej televízii ZDF upozornili Daniel a Silke Schröckertovci, seriálu chýba „výchovný prvok“. Nepôsobí tak realisticky a drsne ako filmová adaptácia, neodrádza od závislosti.

Ukážka z úspešného filmu My deti zo stanice Zoo z roku 1981, ktorý nakrútili na autentických miestach len tri roky po vydaní knihy.

Zatiaľ čo film až naturalisticky ukazuje, aké sú drogy svinstvo, a na Christiane vidno, akú trosku z nej spravili, jej seriálová nástupkyňa vyzerá ako modelka.

„Pobúrilo ma to. Akoby to bol atraktívny životný štýl… Keby som si ten seriál pozrela ako mladé dievča, nerozoznala by som tie odstrašujúce, tragické momenty, ktoré môže spôsobiť užívanie drog,“ zhodnotila Silke Schröckertová.

Helena Třeštíková Čítajte aj Katku chcú prihlásiť na Oscara

Tiene minulosti

Televízny seriál opäť prebudil aj záujem o knihu a jej hlavnú postavu. Kto ju vlastne objavil? Keď vo februári 1978 v západnom Berlíne súdili muža, ktorý sexuálne zneužíval maloleté dievčatá a odmeňoval ich drogami, zavítal tam i novinár z časopisu Stern Horst Rieck.

„Na chodbe pred súdom sedelo jedno dievča. Oslovil som ho a spýtal sa, či by vedelo povedať niečo k téme detskej prostitúcie. Čoby nie, odpovedalo,“ opísal osudové stretnutie v roku 1995.

Dievčina, ktorá na súd prišla svedčiť, sa volala Christiane a po „odvykačke“ bola práve „čistá“. Z toho, čo rozprávala, bol však Rieck šokovaný. Aj keď mala iba pätnásť, prežila si peklo.

V dvanástich začala užívať hašiš, v trinástich heroín. Párkrát ju aj zatkli a obvinili. Otvorene hovorila o tom, ako predávala svoje telo, aby si zarobila na drogy, živo opisovala všetky „tripy“ aj „absťáky“.

Christiane Felscherinow v televíznej diskusii z roku 1989.

Rieck s ňou pôvodne zamýšľal spraviť len interview, nakoniec si však s kolegom Kaiom Hermannom celé dva mesiace nahrávali jej rozprávanie. Napísali o tom sériu článkov a potom aj román, ktorý sa až 95 týždňov udržal na čele rebríčka najpredávanejších kníh v západnom Nemecku.

Aby zachovali jej anonymitu, uviedli ju len ako Christiane F. Keď však videla úspech knihy, zmenila názor. Poskytovala rozhovory, vystupovala v televízii, pózovala pre fotografov, dokonca o nej nakrútili dokumentárny film. Snažila sa zbaviť minulosti, ale tá ju zakaždým dobehla. Nedoštudovala ani poriadne nepracovala.

Keďže vďaka autorským právam nemala núdzu o peniaze (od vydavateľstva dostala milión mariek) a z tantiém jej dodnes vyplácajú zhruba 2 000 eur mesačne, mala si za čo kupovať drogy. Zo závislosti sa totiž napriek viacerým terapiám nevymanila. Na istý čas sa dokonca vrátila i k prostitúcii, niekoľko mesiacov strávila za mrežami, úrady jej odňali právo vychovávať syna.

V roku 2013 vydala knihu Môj druhý život, no v januári 2014, bojujúc s cirhózou pečene, oznámila, že sa sťahuje z verejného života. „Lúčim sa. Som chorá päťdesiatnička,“ napísala na blogu. Odvtedy je o Christiane F. ticho.

Rozhovor so scenáristkou Annette Hessovou si prečítate v Pravda Magazíne 20. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #seriál #Christiane F. #My deti zo stanice ZOO #narkoman #Annette Hessová #Christiane Felscherinow