Hollandová dokončila nakrúcanie série o Janovi Palachovi

Poľská režisérka Agnieszka Hollandová dokončila nakrúcanie trojdielnej série Hořící keř o udalostiach okolo upálenia Jana Palacha. Tretiu časť dokončili v meste Velvary neďaleko Prahy. Nakrúcanie trvalo dovedna 54 dní. Teraz čaká tvorcov trojdielnej snímky postprodukcia.

22.05.2012 11:16
Agnieszka Holland Foto:
Agnieszka Hollandová
debata

Dvadsaťročný český študent Jan Palach sa 16. januára 1969 na protest proti obsadeniu Československa vojskami Varšavskej zmluvy a ústupkom zo strany československej vlády voči okupantom upálil na Václavskom námestí v Prahe. Snímka sa však nebude zaoberať tým, čo smrti Jana Palacha predchádzalo, ale následnými udalosťami. Príbeh sprostredkuje pohľad advokátky Dagmar Burešovej (Táňa Pauhofová), ktorá sa rozhodne v mene trúchliacej rodiny Palachovcov podať žalobu na poslanca Viléma Nového. Ten totiž na komunistickom mítingu zľahčoval študentovu obeť vyhlásením, že ho na tento čin nahovorila skupina disidentov a miesto tekutiny vytvárajúcej „studený oheň“ mu dali benzín.

Na snímke z produkcie HBO sa podieľali herci a štáby z Českej republiky, Slovenska a Poľska. V úlohe Jiřího Palacha sa predstaví Petr Stach, Viléma Nového si zahrá Martin Huba. Vo filme sa tiež predstavia Vojtěch Kotek, Ivan Trojan, Jan Budař, Stanislav Zindulka, Taťjana Medvecká či Miroslav Krobot. Časť série nakrútila dcéra Agnieszky Hollandovej Kasia Adamik. Hudbu zložil Antoni Lazarkiewicz, o scenár sa postaral Štěpán Hulík.

debata chyba