Anjeli plačú a Koliba - dve veľké témy, dva filmy na DVD

Kým slovenské kiná premietajú hraný film Anjeli, ktorý má homosexuálneho hrdinu, na DVD trh sa dostal dokument Anjeli plačú (2005) vystavaný zo životných situácií niekoľkých gayov.

23.05.2012 06:00
Zuzana Piussi Foto:
Zuzana Piussi
debata

Nakrútila ho Zuzana Piussi, ktorá sa často zaoberá závažnými a obchádzanými témami. Takže aj reakcie na jej filmy bývajú rozporné. Pre titul Anjeli plačú to platí tiež. No a na novom DVD je ešte ďalší príspevok do dôležitej diskusie – „dokumentárna detektívka“ Koliba (2009), ktorá sa zaoberá osudom bratislavských filmových ateliérov. Opäť v réžii Piussi.

V réžii Piussi znamená aj to, že divák môže zostať zaskočený. Nie je v tom, ako autorka pracuje s telesnou intimitou protagonistu počas jeho rozprávania o ťaživých zážitkoch z mladosti, iba prehnaný pokus o provokatívny výkrik? Nie je to len naivné romanticko-rebelantské gesto, keď si dvaja muži pred oltárom v kostole nasadia prstienok? Okolo viery v Boha a veriacich sa pritom točí viacero scén dokumentu Anjeli plačú. A je tu aj zaujímavý prípad muža, ktorého priťahuje rovnaké pohlavie, ale ako veriaci sa rozhodol hľadať inú cestu. Napokon si našiel ženskú partnerku, s ktorou má tri deti, ale zdá sa, že ten zväzok nie je šťastný a manželia sa trápia.

Nakoľko sú podobné príbehy rozšírené, to zostáva otázne. Ale neraz už bolo počuť také názory, aké vo filme prezentuje jeden z kňazov, ktorý hovorí, že homosexuáli sú morálne poškodení a dokonca si chce vypomôcť prirovnaním k pedofilom. Je dobré, že Zuzana Piussi neopomína tento (temný) odtieň v debate na danú tému. Jej film však nie je „diskusným vyzvŕtavaním“ témy. Pozostáva z krátkych náhľadov do života niekoľkých homosexuálov a diskusia, tá sa medzi divákmi rozprúdi až po jeho skončení. Takmer isto. Veď Anjeli plačú i Koliba sú dielom autorky, ktorá chce pripomínať opomínané a vie dráždiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba