Českú režisérku Helenu Třeštíkovú ocenili za dokumentárny film o prostitútke

Hlavnú cenu v jednej zo súťažných kategórií na filmovom festivale Dok.fest v nemeckom Mníchove získal v nedeľu nový časozberný dokument známej českej režisérky Heleny Třeštíkovej. Ocenené dielo sa volá Anny a zachytáva príbeh starnúcej prostitútky.

17.05.2021 12:00
Helena Trestikova, ceska dokumentaristka,... Foto: ,
Česká režisérka a scenáristka Helena Třeštíková sa preslávila svojimi časozbernými dokumentmi.
debata (1)

"Nádherne intímny a skvele spracovaný film Anny sleduje svoju hrdinku viac ako 16 rokov od chvíle, keď má 46 rokov a začína pracovať ako prostitútka v pražských uliciach, aby si doplnila svoj príjem pracovníčky na toaletách.

Helena Třeštíková majstrovsky kombinuje tento časozberný prístup so skromnou dĺžkou filmu. Bez akýchkoľvek bezdôvodných či povrchných momentov zaobchádza Třeštíková so svojou zdanlivo obyčajnou, ale všestrannou protagonistkou s veľkou úctou a starostlivosťou. Zároveň ide o uštipačnú oslavu ľudského ducha. Film tiež odhaľuje ekonomické zápasy a dotýka sa života v Českej republike počas komunizmu a po ňom," uviedla porota vo svojom hodnotení.

Trailer k dokumentárnemu filmu Anny.

S udelenou cenou sa spája i finančná odmena vo výške 10 000 eur. „Som nadšená a dojatá. Mám radosť, že rýdzo český príbeh, zachytený vo filme Anny, ocenili zahraniční diváci a dúfam, že zaujme aj české publikum,“ vyhlásila po ocenení autorka filmu. Jej dokument by sa mal v českých kinách začať premietať už v júni, ak to pandemická situácia dovolí.

Tohtoročný 36. ročník mníchovského festivalu sa konal od 5. do 16. mája. Celkovo na ňom predstavili 131 filmov zo 43 krajín sveta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Helena Třeštíková #časozberný dokument #Anny