Keď je chobotnica učiteľkou

Mohol to byť bežný dokument o podmorskom svete. Ale je omnoho viac. Moja učiteľka chobotnica je strhujúci dokument o prepojení ľudského a podmorského sveta, príbeh priateľstva muža a mladej chobotnice. Jeho hlavný hrdina a producent filmu Craig Foster sa za ňou skoro každý deň ponáral takmer rok a spolu s ňou znovuobjavil zmysel života. Tento mimoriadny film, ktorý režírovali Pippa Ehrlichová a James Reed, nedávno získal Oscara a vidieť ho možno na Netflixe.

19.05.2021 06:00
debata (1)
Moja učiteľka chobotnica
Ako hovorí Craig Foster hneď v úvode, o chobotniciach si mnohí myslia, že sú ako mimozemšťania. Určite áno. Nielen vďaka ich podivnému výzoru – majú zvláštnu hlavu s ôsmimi chápadlami, na ktorých je približne tisíc prísaviek, ale aj pre chameleónske akcie, ktorými chobotnice bojujú o život. Podľa potreby menia farbu a textúru kože, v záujme zachovania života urobia všetko. Je to však až také zaujímavé, aby sme o tom sledovali 85-minútový dokument? A prečo vôbec získal Oscara?

Unavený a zničený

Craig Foster je juhoafrický filmár (so škandinávskym výzorom), ktorý sa roky venoval nakrúcaniu dokumentov o prírode. Vo svojom živote uviazol v pomyselnej plytčine a nevedel pokračovať. Rýchle životné tempo ho však dobehlo a on zápasil s vyhorením. Desil ho pohľad na kameru, obával sa termínov, mesiace nespával, nevedel byť dobrým manželom ani otcom. Vrátil sa teda na miesta, kde mu bolo dobre, kde trávil detstvo: do Západného Kapska, nachádzajúceho sa na juhozápade Afriky. V dokumente spomína na výbežok nazvaný Mys búrok, na jeho skalnaté pobrežie a chaluhové lesy, kde mali ako rodina postavený malý drevený bungalov nachádzajúci sa pod čiarou prílivu. To v praxi znamenalo, že počas veľkých búrok rozdivočené vlny rozbili dvere na chatke a oceán si tak prerazil cestu do prízemia ich chaty. „Pre moje detské ja bolo neuveriteľne vzrušujúce žiť v zajatí moci obrovského Atlantického oceánu,“ vraví. Väčšinu detstva sa tam potápal a bol dokonale prepojený s prírodou. V dospelosti sa od nej vzdialil, pozeral sa na ňu zvonka ako dokumentarista.

Craig Foster rok sledoval chobotnicu a naučil... Foto: Netflix
Moja učiteľka chobotnica Craig Foster rok sledoval chobotnicu a naučil sa od nej, ako žiť.

Craig Foster sa začal znova potápať. Intuitívne vycítil, že sa potrebuje spojiť s prírodou. Ponáral sa bez neoprénu, aby medzi jeho pokožkou a studenou vodou Atlantického oceánu nebola žiadna bariéra. Po čase si zvykol aj na nízke teploty. Začal robiť to, čo mu bolo prirodzené a čo vedel. Dostal aj chuť opäť nakrúcať. Našiel si na to vhodné miesto, kde by ho každá vlna neodniesla niekoľko metrov k brehu. Asi 200-metrový pás podmorského lesa tlmiaceho nárazy, ktorý mu poskytol útočisko potrebné na nakrúcanie. Ponáral sa však bez dýchacích prístrojov, ktoré by mu komplikovali ponáranie, a s kyslíkovou fľašou by stratil možnosť dostať sa na ťažšie dostupné miesta.

THE SAILOR still1 TOXPRO Čítajte aj Nakrútila film o morskom tulákovi The Sailor, teraz mieri na prestížny festival Hot Docs

Šialenejšie ako science fiction

„Zvieratá sú exotické a zvláštne. Je to omnoho extrémnejšie ako najšialenejšie science fiction,“ hovorí v dokumente Craig Foster. Dokazujú to zábery na čarovné a podivné podmorské tvory, spomedzi ktorých si najväčšiu pozornosť získa chobotnica. Craig Foster sa s ňou zoznamuje veľmi prozaicky. Počas svojich potuliek pod hladinou narazí na čudný zhluk mušlí, ktorý sa po chvíli rozletí na kusy, a z tejto kopy vystrelí chobotnica. Švihá preč a z obáv pred votrelcom sa skryje tak, že sa omotá veľkým a klzkým chaluhovým listom. Chobotnica Craiga Fostera zaujme natoľko, že sa za ňou potápa každý deň takmer rok. Sleduje, ako sa pohráva s húfom rýb, prekvapuje ho tým, že s nimi tancuje a vtipkuje. Hlavonožec si ho podmaňuje svojou inteligenciou a schopnosťou prežiť za každých okolností. Dojemné je, keď ostražitosť na chvíľu odloží, vlezie na ruku Craiga Fostera a s dôverou ho skúma chápadlami. Ide o jeden z najmagickejších momentov filmu. On ju však po chvíli musí jemne striasť – nemá kyslíkovú bombu a jeho pobyt pod morskou hladinou je prísne limitovaný kapacitou jeho pľúc.

Moja učiteľka chobotnica je strhujúci dokument... Foto: Netflix
Moja učiteľka chobotnica Moja učiteľka chobotnica je strhujúci dokument o prepojení ľudského a podmorského sveta.

Čarovné momenty sa striedajú s napínavými sekvenciami. Keď chobotnica loví alebo je lovená. Pri týchto eskapádach využije všetky svoje finty a veľakrát sa jej bez ujmy podarí uniknúť. Jeden raz to však schytá od žraloka, ktorý jej odtrhne chápadlo. S chobotnicou to nevyzerá dobre. Náš sprievodca je z toho zdesený a bojí sa, čo s ňou bude. Keď jej však po čase začne rásť nové chápadielko, vezme si z toho ponaučenie aj sám pre seba a nachádza novú chuť objavovať a žiť. Okrem dôsledne vyskladaných záberov spod vodnej hladiny, ktoré vznikali už dávno predtým, než sa začal Craig Foster ponárať za chobotnicou, ponúka tento štylizovaný prírodopisný dokument aj zručne vystavaný príbeh. Rozpráva ho hlavný hrdina pomocou voice over komentárov spolu s výpoveďami na kameru. Sústredí sa na jedno z tých podivnejších podmorských stvorení, s ktorého životnými premenami absolvuje aj vlastnú vnútornú premenu.

Spektakulárne zábery oceánskej divočiny a jej obyvateľov sú v spojení s magickou hudbou a osobným príbehom pádu a znovuzrodenia, s opätovným prepojením sa s prírodou hlavnými dôvodmi, prečo dokument pohltí. A je podmanivý aj pre tých, čo vyslovene prírodopisným filmom neholdujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix