Nie je kino ako kino. Pop Up kino predstaví tvorbu rezidentov aj lokálnych filmárov

V kine Lumiére sa dnes a zajtra stretnú v rámci premietaní dvoch pásiem krátkych filmov s publikom autori zo Slovenska, z Čiech, Poľska a Maďarska, ktorí momentálne pripravujú svoje celovečerné filmy. Podujatie je súčasťou rezidenčného programu Pop Up Film Residency.

26.05.2021 09:00
RF Photo 4 Foto:
Film Rabbit and Fish možno vidieť vrámci pásma Pop Up Kino v stredu. Dvojdňové podujatie sa uskutoční v bratislavskom kine Lumiére.
debata

Väčšina z jeho účastníkov ešte nedebutovala celovečerným filmom, preto vznikli dve pásma pozostávajúce zo siedmich krátkych snímok. „Filmárov som požiadala, aby vybrali film, ktorý ich najlepšie predstavuje alebo súvisí s filmom, ktorý aktuálne pripravujú,“ približuje Kristína Aschenbrennerová z Pop Up Film Residency.

Aké filmy v Pop Up Kine uvidíme? Z Čiech prichádza Jan Gebert, ktorého observačný dokument Až príde vojna o slovenských brancoch tuzemskí diváci poznajú. „Jan Gebert aktuálne pracuje na celovečernom hranom filme Europa a v kine Lumiére premietneme jeho prvý film Hra o kameň."

Slovensko zastupuje režisér Daniel Rihák s filmom Výlet a scenárista Ján Štiffel, ktorý vybral film v réžii Štefánie Lovasovej Len plasty a diamanty sú večné. Maďarská autorka študujúca v Berlíne Borbála Nagy pripravuje svoju prvotinu Nothing to See Here (Tu niet čo vidieť) a premietať sa bude jej film Land of Glory, ktorý získal cenu pre najlepší nemecký krátky film na German Short Film Award 2020.

Spolu s jej projektom je vráci bratislavskej rezidencie konzultovaný slovenský film režisérky pôvodom z Filipín Hannah Espia–Farbovej. Diváci uvidia jej kraťas Rabbit and Fish (Králik a ryba). „Espia–Farbová pripravuje svoj druhý celovečerný film Everything Will Be Fine (Všetko bude fajn) a jej debut Transit bol filipínskou národnou nomináciou na Oscara. Premietneme jej krátky film, ktorý vznikol počas štúdia v USA, nakrútený na 16–milimetrový film,“ hovorí Aschenbrennerová.

Z Poľska prišiel režisér Bartłomiej Żmuda, ktorý dokončuje dokumentárny film a zároveň pripravuje svoj celovečerný hraný debut More (Viac). Spolu s ním je konzultovaný film Aká si mi krásna scenáristu Jakuba Medveckého a producenta Jakuba Viktorína. Bartłomiej Żmuda vybral film Sandland (Piesková krajina) a z portfólia Jakuba Medveckého budú premietať film Pochod v réžii Michala Blaška.

V rámci pripravovaných projektov sa vynorili témy ako dospievanie, generačné rozdiely, potreba vzbury či pocit nespokojnosti, a tematicky sú prepojené aj oba bloky premietaných filmov. „V stredu sú v programe filmy Len plasty a diamanty sú večné, Výlet, Sandland a Rabbit and Fish, ktoré rozvíjajú tému vzťahov. Vo štvrtok prejdeme na politickejšie témy snímkami Land of Glory, Pochod a Hra o kameň. Ich autori premýšľajú nad problematikou národnej hrdosti. Land of Glory je jemne humorný, zobrazuje prípravy školy na návštevu predsedu vlády. Chcú ukázať a podčiarknuť národnú hrdosť, čo však vo výsledku nedopadne podľa plánu. Filmy Pochod a Hra o kameň konkrétnejšie spracúvajú témy xenofóbie a rasizmu a reflektujú ich dosah,“ približuje Kristína Aschenbrennerová a dodáva, že autori všetkých filmov budú po premietaní diskutovať s divákmi.

Pop Up Film Residency je rezidenčný program pre filmárov, ktorí vyvíjajú svoj film. S projektom prichádzajú v rôznych štádiách predprodukcie. Od treatmentu, cizelovania scenára až po prípravy samotnej produkcie. Určený je predovšetkým pre dlhometrážne filmy všetkých druhov, ktorých výber sa koná najmä v spolupráci so svetovými festivalmi a koprodukčnými trhmi. “V spolupráci s nimi vyberáme rezidentov z projektov, ktoré sa účastnia na industry programe. Aktuálna rezidencia v Bratislave Pop Up Film Residency Visegrad tak hostí projekty prepojené s MFDF Ji.hlava, MFF Nowe Horyzonty a MFKF Friss Hús Budapest,” približuje Aschenbrennerová.

V Bratislave je osobitosťou zapájanie lokálnych filmárov so slovenským projektom vybraných na základe verejnej výzvy. Spájajú sa s už vybraným zahraničným projektom a s jeho mentorom. Do aktuálnej rezidencie, ktorá trvá tri týždne, sú zapojené tri zahraničné a tri slovenské projekty.

Pop Up Kino

Vrámci Pop Up Kina premietnu aj tieto filmy.

Fotogaléria
Len plasty a diamanty sú večné
Land of Glory
+1Sandland

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Michal Blaško #Až príde vojna #Jan Gebert