Animovaný film Duša prináša poučenie pre veľkých i malých

Čo je zmyslom života? Ako nájsť skutočné šťastie? Sú filmy, ktoré diváka prinútia, aby na chvíľu zastal a zamyslel sa. Príjemný spôsob, ako do toho zapojiť celú rodinu - dospelých aj deti - ponúka animovaná americká komédia Duša (2020), ktorá má dnes premiéru v slovenských kinách. Okrem humoru, hudby a pútavého príbehu prináša i hlbšie posolstvá zrozumiteľné pre každého.

03.06.2021 08:00
Duša - animovaný film Foto:
Animovaný film Duša si už možno pozrieť aj v našich kinách.
debata

Hlavným hrdinom je stredoškolský učiteľ hudobnej výchovy Joe Gardner. Keď dostane šancu zahrať si so známou saxofonistkou vo vychýrenom džezovom klube, žiari radosťou. Lenže nedáva pozor.

Spadne do odkrytého kanála, vďaka čomu sa z ulíc rušného New Yorku prenesie do „veľkého neznáma“, medzisveta, kde čerstvo narodené, neskúsené duše získavajú všetko, s čím potom prichádzajú na Zem – vlastnosti, talent aj zlozvyky.

Joe sa svojho života nemieni vzdať, a tak sa spojí s dušou číslo 22, aby mu pomohla vrátiť sa. Tá však nechápe, čím je život taký výnimočný, a keď sa jej to Joe snaží vysvetliť, odhaľuje pravdu o veciach, na ktoré sa predtým sám pýtal, no nenachádzal odpovede.

Napokon zisťuje, že aj ryba, ktorá hľadá oceán, v ňom už možno dávno je, len si to nevšimla, pretože si myslí, že je stále v obyčajnej vode.

Hlavným hrdinom kresleného filmu je... Foto: Pixar
Duša - animovaný film Hlavným hrdinom kresleného filmu je afroamerický učiteľ hudby Joe (vpravo).

Duša je príjemný a pestrý film. Nielen pôvodnou džezovou hudbou, ktorú zložili známi skladatelia, rozličnou farbou pokožky animovaných postáv, ale aj prístupom. Autori napríklad pri hre nakrúcali skutočných hudobníkov, vďaka čomu aj kreslení muzikanti stláčajú na klavíri správne klávesy.

„Mám šťatie, že môžem spolupracovať s niektorými neuveriteľnými ľuďmi a nakrúcať filmy, na ktoré chodia diváci na celom svete,“ pochválil sa režisér Pete Docter.

Duše nič necítia, nemajú chuť, čuch ani hmat.... Foto: Pixar
Duša - animovaný film Duše nič necítia, nemajú chuť, čuch ani hmat. Vychutnať si jedlo je preto nemožné...

„Myslím, že každý z nás sa vie stotožniť s pochybnosťami, či robíme to, čo je naším poslaním. Kedy sme sa vzdali toho, o čo sme sa tak dlho usilovali?“ zauvažoval druhý režisér Kemp Powers.

A odkaz filmu? „Ako stráviš život?“ dostane otázku hlavný hrdina. „Nie som si istý, ale viem, že budem žiť každú minútu.“

Trailer k filmu Duša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #animovaný film