Hercovu misiu si na Art Film Feste prevezme komik Petr Nárožný

Art Film Fest aj tento rok udelí tradičnú cenu Hercova misia. Medzinárodný filmový festival ňou oceňuje prínos v oblasti filmového herectva a medzi jej laureátov patria viaceré herecké legendy medzinárodnej i slovenskej kinematografie. Tento rok sa k nim pridá český herec, komik a moderátor Petr Nárožný.

10.06.2021 11:00
Útěk ze seriálu Foto:
Petr Nárožný (vpravo) v komédii Útěk ze seriálu.
debata

Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patria postavy v komédiách Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero (1976), Což takhle dát si špenát (1977), alebo v obľúbenej rozprávke S čerty nejsou žerty (1984).

Jeho hlas očaril deti mnohých generácií z televíznych seriálov o Machovi a Šebestovej či opičej slečne Žofke. Zažiaril tiež na divadelných doskách viacerých pražských scén a ako moderátor obľúbených televíznych relácií. Festival premietne komédiu Útěk ze seriálu (1989), v ktorej jeho postava seriálového herca prestane rozlišovať medzi reálnym a fikčným svetom.

Cenu prezidenta festivalu udeľuje Milan Lasica za rozvoj filmového umenia v domácom i medzinárodnom kontexte. Pri príležitosti stého výročia vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu ju získa in memoriam režisér a kameraman Jaroslav Siakeľ. Už ako šestnásťročný syn slovenskej roľníckej rodiny emigroval z rodnej Blatnice do USA za bratom Danielom, ktorý tam pracoval ako kameraman, vynálezca a konštruktér filmových prístrojov.

Jaroslav Siakeľ pri nakrúcaní filmu Jánošík... Foto: Slovenský filmový ústav
Jaroslav Siakel Janosik 1921 zdroj Slovensky filmovy ustav Jaroslav Siakeľ pri nakrúcaní filmu Jánošík (1921).

K filmovému umeniu sa tvorca dostal cez fotografovanie, po I. svetovej vojne sa venoval nakrúcaniu krátkych hraných i dokumentárnych filmov. O pár rokov neskôr spolu s bratom založil „Tatra“ Film Corporation, produkčnú spoločnosť, ktorá financovala nakrútenie prvého dlhometrážneho hraného filmu na Slovensku – v roku 1921 sa ním stal Jánošík v réžii Jaroslava a s kamerou Daniela Siakeľa. Art Film Fest snímku uvedie v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom po rovných sto rokoch od jej premiéry, so živým hudobným sprievodom hudobníkov Davida Kollara a Tomáša Mutinu.

Art Film Fest sa uskutoční v Košiciach od 23. do 27. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hercova misia #Artfilm