Na Libušu Šafránkovú spomínajú Juraj Nvota, Vladimír Procházka aj Juraj Kukura

Juraj Nvota obsadil Libušu Šafránkovú do svojho filmu Rukojemník, kde stvárnila starú mamu po boku Milana Lasicu. Vladimír Procházka, riaditeľ Činoherného klubu zas úprimne priznáva, že bol do krásnej kolegyne zamilovaný.

09.06.2021 17:42
Rukojemník, film Foto:
Libuše Šafránková a Milan Lasica vo filme Juraja Nvotu Rukojemník z roku 2015.
debata
Juraj Nvota Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Juraj Nvota Juraj Nvota

Juraj Nvota, režisér: Obdivoval som jej pokoru a entuziazmus

S Libuškou Šafránkovou som sa stretol pri natáčaní filmu Rukojemník, kde s Milanom Lasicom vytvorili kúzelný manželský pár starých rodičov malému chlapcovi, hrdinovi filmu. Veľmi som si vážil, že pri všetkých jej skúsenostiach išla do každej scény veľmi pokorne a mne to dodávalo ako režisérovi odvahu. Veľmi dobre sa s ňou spolupracovalo, bola trpezlivá, a pritom hrala vždy s ohromnou vervou, natáčanie si užívala, až som obdivoval, s akým entuziazmom išla do každého záberu. Bola aj vynikajúca divadelná herečka, jej výkony v Činohernom klube aj s manželom Josefom Abrhámom sú nezabudnuteľné.

Vladimír Procházka Foto: TASR/ Tomáš Halász
vladimir prochazka Vladimír Procházka

Vladimír Procházka, riaditeľ Činoherného klubu

Moja spomienka na Líbu Šafránkovú je veľmi osobná. Nielenže som ju veľmi dobre poznal a dlhé roky, od roku 1974 do roku 1995 sme boli v spoločnom angažmán v Činohernom klube. Ale povedzte, ktorý muž mojej generácie nebol do nej zamilovaný? Na gymnáziu sme všetci milovali Libušu Šafránkovú a keď sme sa spoznali, dokázal som na nej oceniť veľkosť jej hereckého talentu. Všetci na ňu budú spomínať ako na Popolušku, tak to býva, že herec rastie s nejakou rolou, ktorú poznajú všetci. Ale ja by som rád pripomenul, že Líba bola predovšetkým vynikajúca divadelná herečka, ktorá vedela oveľa viac než zahrať rolu princeznej. Herectvo vyžaduje najmä veľkú osobnosť, to ostatné sa dá naučiť. A Líba bola veľká herecká osobnosť, keď spolupracovala s režisérmi ako Ladislav Smoček či Jan Kačer, dokázala zo seba vydať toľko hereckej fantázie! Za svoj dlhý divadelný život som medzi českými herečkami nestretol talentovanejšiu herečku obdarenú takýmito vlastnosťami. Pre mňa teda zostane nielen Popoluškou, ale najtalentovanejšou herečkou môjho divadelného života.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Juraj Kukura

Juraj Kukura: Libuša Šafránková prekročila hranice

Libuša Šafránková bola vynikajúca herečka aj dobrý človek a ja som šťastný, že som s ňou mohol pracovať, užil som si ju pri našom spoločnom účinkovaní v rozprávke Soľ nad zlato. Sprevádza ma naďalej, vlastne po celý život, aj keď som v Nemecku, na veľké sviatky ju vidím v nemeckej televízii, prekročila hranice a to sa mnohým nepodarilo. Je hrozné, že naša generácia pomaly začína odchádzať, možno sa treba zamyslieť nad tým, že mnohým z nich treba prejaviť úctu za to, čo urobili. Vyjadrujem rodine úprimnú sústrasť!

Na Libušu Šafránkovú spomínajú aj jej fanúšikovia na sociálnych sieťach. Už niekoľko rokov vytvorili herečkin fanúšikovský profil, kde sa navzájom upozorňujú na vysielanie jej filmov, blahoželajú jej k narodeninám aj opisjú dojmy z osobných stretnutí.

„Najlepšia a najkrajšia herečka z princezien, aj v poviedkovom filme Babička, zábavná veľmi elegantná a skromná herečka a žena,“ píšu.

„Tri hodiny čakania v chladnom počasí, ale hrial nás ten pocit, že konečne Libušku uvidíme. A keď potom s obrovskou pokorou vystúpila na pódium pred 50 000 ľudí, náš sen sa splnil. Nikdy nezabudneme na chvíľu, keď sa nám Libuška s veľkou ochotou a rozžiarenými očami podpisovala. Tento neuveriteľne skromný človiečik s obrovským srdcom nám jednoducho dokázal, že advent je naozaj časom zázrakov,“ spomínajú ďalší fanúšikovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Nvota #Libuše Šafránková #Josef Abrhám