Po dlhom čase do kina na animák Duša, Cruellu aj horor Bež!

Filmový pôst sa skončil a kiná lákajú na pestrú ponuku od animovaných rozprávok až po horory. Stačí si vybrať, tu sú naše tipy.

19.06.2021 09:00
SOUL-ONLINE-USE-s221 101k T... Foto:
V našich kinách už premietajú aj podarený animovaný film Duša.
debata

Od 3. júna: Čo robí človeka človekom?

Celovečerný animovaný film Duša od štúdia Pixar mal mať premiéru už vlani na Vianoce, no pre pandémiu sa dostal do kín až v júni. Stredoškolský učiteľ hudby Joe Gardner (v pôvodnom znení Jamie Foxx, v slovenskom znení Marián Miezga) dostane životnú šancu zahrať si s hviezdnou džezovou saxofonistkou v prestížnom klube. Lenže Joe urobí chybný krok – do odkrytého kanála – a z ulíc New Yorku sa prenesie do „Veľkého Neznáma“. Tak sa volá fantastické miesto, kde čerstvo narodené duše získavajú pred vstupom na Zem vlastnosti, návyky, talent, ale aj zlozvyky. Joe sa svojho života nechce vzdať, preto spojí svoje sily s dušou číslo 22 (Zuzana Vačková). Tá však vôbec nechápe, čím je ľudský život výnimočný. Joe sa zúfalo snaží duši číslo 22 vysvetliť, čo je na živote skvelé, a pritom získava odpovede na otázky, ktoré si sám často kládol a nevedel na ne odpovedať. V slovenskom dabingu budete počuť aj Petra Sklára, Juditu Hansman, Soňu Norisovú, Ondreja Kaprálika, Lenku Košickú, Jeanette Švoňavskú či Jakuba Gogála.

Od 3. júna: Kde sa vzala superzločinná Cruella

Najnovšia disneyovka Cruella je síce určená pre divákov vo veku 12+, no iste si ju radi pozrú aj dospelí. Veď hlavnú negatívnu hrdinku Cruellu de Vil (povedomá vám je z rozprávky 101 dalmatíncov) stvárnila oscarová herečka Emma Stone. Film nás zavedie do Londýna 70. rokov minulého storočia, kde rozvinie príbeh mladej nadanej Estelly. Dievčina je odhodlaná presadiť sa so svojimi módnymi návrhmi. Jej talent si všimne módna legenda, barónka von Hellman (dvojnásobná držiteľka Oscara Emma Thompson). Keď sa však dámy bližšie spoznajú, Estella prijme svoju negatívnu stránku a stáva sa z nej nepríjemná Cruella. Cruella de Vil patrí k legendárnym zloduchom. Je extravagantná, vždy oblečená podľa najnovšej módy, výrečná, manipulatívna, zákerná a trošku šialená. Tvorcovia chceli zistiť, prečo je taká, prečo sa z nej stala Cruella de Vil. Film poňali ako príbeh o pôvode superzloducha v komikse: aká bola v detstve, odkiaľ sa vzala a podobne." Skvelé kostýmy pripravila ďalšia držiteľka Oscara, a to až dvojnásobná – Jenna Beaven.

Od 17. júna: Horor o úteku pred materinskou láskou

Kto sa radšej bojí ako smeje alebo jednoducho len miluje snímky plné napätia a hutnej atmosféry, tomu ulahodí hororový triler Bež! Rozpráva príbeh 17-ročnej Chloe, ktorá je pripútaná k invalidnému vozíku a vyrastá izolovaná od sveta iba so svojou mamou Diane. Diane je na prvý pohľad milujúca, oddaná a starostlivá matka, no s pribúdajúcou snahou dcéry o osamostatnenie sa začne prejavovať jej temnejšia stránka. Chloe postupne odhaľuje ďalšie desivé tajomstvá a zisťuje, že pred materinskou „láskou“ tak ľahko neutečie. Úlohu démonickej matky, ktorá miluje svoju dcéru, až to bolí, si zahrala Sarah Paulson, známa zo snímok 12 rokov otrokom, Carol či Glass, ale najmä zo seriálov Mrs. America, American Horror Story alebo z netflixovej novinky Ratchedová. V novinke Bež! jej zdatne sekunduje mladá Kiera Allen, pre ktorú to bola vôbec prvá filmová skúsenosť. Film si vyslúžil označenia ako mrazivý, hitchcockovsky ladený horor plný prekvapujúcich zvratov a strhujúcich hereckých výkonov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #Pixar