Do kina na oscarovku aj na novinku s Robertom De Nirom

Filmový pôst sa skončil a kiná lákajú na pestrú ponuku od animovaných rozprávok cez horory po ľahké i lyrické komédie. Stačí si vybrať, tu sú naše tipy.

20.06.2021 07:00
The-Comeback-Trail Foto:
Robert De Niro (vľavo) sa vracia na plátna kín v gangsterke Podfuk za všetky prachy.
debata

Od 24. júna: Mamy, nezbláznite sa

Koncom júna prichádza do kín česko-slovenská komédia režiséra Vojtěcha Moravca na tému materstvo. Hlavné postavy Sára, Eliška, Hedvika a Zuzana sú najlepšie kamarátky a zároveň matky. Hrajú ich štyri mimoriadne populárne české a slovenské herečky. Hana Vagnerová sa vo filme objaví priamo v pôrodnej sále, Petra Hřebíčková ako žena medzi dvomi mužmi, Sandra Nováková v úlohe ustráchanej samoživiteľky (herečka, inak v skutočnosti režisérova manželka, je aj spoluautorkou scenára) a Gabika Marcinková ako budúca mamička. Atraktívne dámske herecké obsadenie doplnia nemenej obľúbení páni – Jakub Prachař, Jiří Langmajer, Štěpán Benoni, Vladimír Polívka či Václav Neužil. Komédia Matky šarmantne a vtipne rozpráva o radostiach i strastiach materstva v 21. storočí. V príbehoch štyroch filmových matiek sa určite trochu nájde každá žena, a dámy, ktoré už majú skúsenosť s rodičovstvom, vraj možno nájdu aj odpoveď na otázku, ako byť mamou a nezblázniť sa z toho. Vo filme sa objaví aj syn Moravca a Novákovej Mikuláš.

Od 10. júna: Títo traja nepatria do starého železa

Pre zmenu pánske trio hviezdi v retrokomédii Podfuk za všetky prachy. Robert De Niro, Morgan Freeman a Tommy Lee Jones vraj všetkým dokážu, že ešte rozhodne nepatria do starého železa. Filmový producent Max (Robert De Niro) má za sebou obrovský prepadák a na krku naštvaného mafiána (Morgan Freeman), ktorý mu naň požičal peniaze. Prefíkaný producent sa však vie vynájsť v každej situácii. Vytiahne zaprášený scenár, dá dokopy druhoradý štáb a do hlavnej úlohy svojho nového filmu obsadí starnúceho alkoholika s nulovým pudom sebazáchovy (Tommy Lee Jones). Plánuje ho počas natáčania kaskadérskych kúskov poslať na druhý svet a zhrabnúť tučnú poistku. Lenže večne opitý herec akoby mal deväť životov, zo všetkých smrtiacich nástrah odchádza bez zranenia a s gráciou si ide po ďalšiu fľašu. Mafia si opäť raz bude musieť poradiť sama a bez zbytočných okolkov…

Od 1. júla: Krobotovi narástli zajačie uši

Novinka režiséra Martina Šulíka s kamerou Martina Štrbu, s ktorým si v tomto čísle magazínu môžete prečítať rozhovor, má vtipný názov Muž so zajačími ušami. Má to byť lyrická komédia o spisovateľovi, ktorý je zrazu obdarený zvláštnou schopnosťou, narastú mu zajačie uši a začína počuť myšlienky iných ľudí. Pochopí, že si o sebe vytvoril falošnú predstavu a jeho rodina, priatelia a známi ho vnímajú úplne inak, ako si myslel. Rozhodne sa to zmeniť. Hlavnú rolu stvárnil Miroslav Krobot, jeho dlhoročného priateľa si zahral Oldřich Kaiser, bývalú manželku Zuzana Kronerová a aktuálnu mladú partnerku, ktorá s ním čaká dieťa, Alexandra Borbély. Jozef pochopí, že má poslednú šancu usporiadať si doterajší život. Rozhodne sa s ňou oženiť a napraviť rodinné vzťahy. V úlohe dcéry sa objaví Táňa Pauhofová. Film rozpráva o našich často mylných, smutných i komických predstavách o živote.

Od 27. mája: Neznáma Amerika získala Oscara

Až tri Oscary získal film režisérky Chloé Zhao Krajina nomádov, kde v hlavnej role exceluje Frances McDormand. Po ekonomickom a sociálnom kolapse banského mesta vo vidieckej a izolovanej časti Nevady hrdinka Fren radikálne zmení svoj rozpadajúci sa život, ktorý sa ocitol v slepej uličke. Keďže zrazu nemá kde bývať, nemá rodinu, lebo manžel zomrel, rozhodne sa kúpiť si starú rozpadajúcu sa dodávku, ktorú prerobí na karavan. Vydáva sa v ňom na spirituálnu cestu hľadajúc život mimo konvenčnej spoločnosti ako moderný kočovník. Tento osud nepostihol iba ju, ale aj množstvo ďalších ľudí, ktorí sa stanú jej novou komunitou. Stretávajú sa na parkoviskách autokempov, spriatelia sa a Fren spoznáva príbehy ostatných. Film pôsobivo predstavuje nielen novodobých nomádov, ale aj celkom neznámu Ameriku. Počas putovania sa zoznámi s mužom, ktorý jej ponúka nový začiatok, bývanie v rodinnom dome s príbuznými. Fren sa však už nevie vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert De Niro #Oscar #kino #Krajina Nomádov