Art Film Fest ocenil Petra Nárožného i Jaroslava Siakeľa

Český herec Petr Nárožný si na 28. ročníku Art Film Festu v Košiciach prevzal cenu Hercova misia. Festival zároveň Cenou prezidenta festivalu ocenil režiséra Jaroslava Siakeľa in memoriam.

25.06.2021 17:30
Petr Nárožný Foto:
Petr Nárožný na archívnej snímke.
debata

Ako informovali organizátori, cena Hercova misia je určená hereckým osobnostiam s výrazným prínosom v oblasti filmového herectva. Nárožnému ju na štvrtkovom (24. júna) slávnostnom ceremoniáli odovzdal jeho priateľ a kolega Milan Kňažko.

Český herec je známy najmä z komediálnych úloh vo filmoch Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero (1976), Což takhle dát si špenát (1977) alebo z rozprávky S čerty nejsou žerty (1984). Detskému publiku viacerých generácií je jeho hlas známy z televíznych seriálov o Machovi a Šebestovej či opičej slečne Žofke.

Prezident festivalu Milan Lasica pripomenul, že americký Slovák Jaroslav Siakeľ nakrútil v roku 1921 nemý film Jánošík.

„Je to sto rokov od vzniku slovenskej kinematografie vďaka Slovákovi, ktorý sa vysťahoval do Ameriky a spozoroval, že vznikol film. Je veľmi dôležité, aby sme si pripomenuli toto výročie i tento film,“ povedal Lasica.

Cenu z jeho rúk si prevzal generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Je to pocta prvému dlhometrážnemu hranému filmu a celej slovenskej kinematografii, ktorá má k dnešnému dňu 550 hraných celovečerných filmov.

„Dobrou správou je aj to, že ďalších 40 čaká na svoju premiéru. Ďakujem za všetkých filmárov,“ povedal Dubecký.

Umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel v závere oficiálneho otvorenia festivalu poďakoval celému realizačnému tímu, že sa aj napriek neistej pandemickej situácii, ktorá zasiahla svet, podarilo za krátky čas festival zorganizovať. Zároveň uviedol najnovší film režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami.

AFF v Košiciach sa začal v stredu (23. 6.) a potrvá do nedele (27. 6.). Ako ďalej v piatok informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík, hoci vo všetkých kinách platia protipandemické opatrenia, jednotlivé filmové predstavenia sa tešia dobrej návštevnosti a pozornosti zo strany divákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #art film fest #cena #Petr Nárožný #Jaroslav Siakeľ