Dokumentárny film sa ozýva na zásadné témy

Leto je v plnom prúde a k mestskej horúčave neodmysliteľne patria Ozveny jihlavského festivalu, ktoré sa začínajú v Novej Cvernovke dnes.

29.06.2021 12:00
DRAMA GIRL Vincent-Boy-Kars Halal 95004 Foto:
Holandský film Dráma dievčaťa je experimentom mladého filmára Vincenta Boy Karsoa.
debata

V kine pod holým nebom vždy v utorok do 17. augusta predstavia výber toho najlepšieho z uplynulého Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. Niektoré filmy sa navyše dostanú na veľké plátno po prvýkrát, festival totiž prebiehal na jeseň minulého roku kvôli pandémii on-line.

Biela na bielej still4 Film Expanded Čítajte viac Film Biela na bielej má cenu z českého Jedného sveta, v kinách ho uvidíme v lete

Zmenilo sa tu vo mne niečo?

Otváracím filmom Ozvien je Biela na bielej, absolútny víťaz jihlavského festivalu. Druhý film z antarktického diptychu Viery Čákanyovej Biela na bielej je intímnym audiovizuálnym denníkom, ktorý si filmárka viedla počas viac ako mesačného pobytu v Antarktíde. Vycestovala tam v roku 2017, aby nakrútila úvahu o umelej inteligencii pozorujúcej posledné chvíle pôvodného obrazu Zeme. Jej film Frem bol odľudštený a v pomalom tempe ponúkal kontempláciu nad videným stavom vecí, ktoré sa nenávratne menia. Biela na Bielej je okrem iného i filmom o tvorivosti i hľadaní zmyslu ľudskej činnosti.

Otváracím filmom Ozvien je Biela na bielej... Foto: Film Expanded
Biela na bielej Otváracím filmom Ozvien je Biela na bielej režisérky Viery Čákanyovej, absolútny víťaz jihlavského festivalu.

Skrz četovú konverzáciu s umelou inteligenciou kladie otázky o ľudskosti a anomáliách, ktoré nás vedú k istému koncu. Tematicky sa oba filmy antarktického diptychu dotýkajú existenciálnych otázok, klimatickej zmeny či krízy antropocénu. Na najsevernejších miestach planéty je konečnosť Zeme azda najciteľnejšia. Biela na Bielej je introspektívnou úvahou o človeku v extrémnych podmienkach mimo civilizácie, ktoré autorku scitlivujú, dávajú jej priestor pozorovať zdanlivo nehybnú krajinu, prispôsobiť sa jej biorytmu a podvoliť sa. Čákanyová zdieľa intenzívne poznanie, ktoré nemožno dosiahnuť bez dotyku s absolútnom prírody. Snímku Biela na bielej premietajú v Novej Cvernovke dnes o 21. h a po filme bude diskusia s autorkou.

Everest Barabáš Čítajte aj Ocenili Barabášov Everest

Dokumentárna skladačka sveta

Dramaturgia podujatia prihliada na rezonujúce a zásadné témy, výber dokumentárnych filmov reaguje teda na spomínanú klimatickú krízu (Kampaň proti klíme), ale aj izraelsko-palestínsky konflikt, počiatky pandémie v Číne (KoroNárod), fungovanie bankového sektora (Oeconomia) či duševné zdravie mladých ľudí (Dráma dievčaťa). Kampaň proti klíme dánskeho filmára Madsa Ellesøe analyzuje motivácie skupín, ktoré sa snažia vyvrátiť eskalujúcu hrozbu klimatickej katastrofy klamstvom a zastieraním skutočnosti. Film premietnu 13. júla.

Čínskeho umelca Ai WeiWei-a ocenil festival v Jihlave za prínos svetovej kinematografii a počas prvej vlny pandémie nakrútil dokument KoroNárod o riešení pandemického problému čínskou vládou. Väčšina materiálu vznikla skrytými, amatérskymi kamerami v uzavretom Wuchane, odkiaľ sa vírus začal šíriť. Jeho obyvatelia boli uzamknutí pred svetom a umelec sa pýta, do akej miery možno prekročiť hranicu humanizmu a obmedziť osobnú slobodu obyvateľov zasiahnutého mesta, ak je cieľom odvrátenie katastrofy a zachovanie utajenia fungovania mašinérie tohto štátu.

Mamacita, dokumentárny film Čítajte aj Mamacita: Zblížiť sa s babičkou prostredníctvom filmu

Holandský film Dráma dievčaťa je experimentom mladého filmára Vincenta Boy Karsoa o pochopení individuálnej identity skrz dramatizáciu kľúčových udalostí v živote dvadsiatničky Leyly. S protagonistkou zastupujúcou generáciu mileniálov vedie intenzívny dialóg o jej živote, na pozadí čoho kladie otázku, či je, alebo nie je náš život príbehom s dramaturgickým oblúkom. Pýta sa, aký význam majú kľúčové udalosti pri formovaní osobnosti či svetonázoru. Karson filmovým pokusom odhaľuje, ako sa vzájomne fikcia a realita ovplyvňujú a problematizuje hranice medzi dokumentárnou a hranou filmovou formou. Dráma dievčaťa bude záverečným filmom Ozvien Ji.hlavy a premietnu ho 17. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ji.hlava