Narástli mu uši, ale načo?

Muž so zajačími ušami je po filmoch Slnečný štát, Cigáň a Tlmočník ďalším celovečerným filmom tvorivého tandemu režiséra Martina Šulíka a scenáristu Marka Leščáka a po dlhom čakaní sa konečne dostal do našich kín.

01.07.2021 08:00
debata
Trailer k novému filmu Muž so zajačími ušami

Asi som dostal druhú šancu

Ústredným hrdinom snovej drámy rozvíjajúcej sa v dvoch dejových líniách je Jozef (Miroslav Krobot), úspešný spisovateľ v rokoch. Aj napriek správne nastaveným hodnotám urobil a stále robí v živote mnoho nesprávnych rozhodnutí. Film nahliada do jeho každodennosti, kde oblieha svojich blízkych, aby im, len tak mimochodom, oznámil novinku vo svojom príbehu. Aj oni dostanú príležitosť priblížiť svoj vzťah s kontroverzným hrdinom v dokumentárnych dokrútkach, ktoré osviežujú rozprávanie.

Zuzana Kronerová hrá v novom filme Martina... Foto: Garfieldfilm
Zuzana Kronerova Zuzana Kronerová hrá v novom filme Martina Šulíka spisovateľovu manželku.

S milenkou Katarínou (Alexandra Borbély) čakajú dieťa a táto skutočnosť postaví starnúceho samotára pred novú skutočnosť. Epizodické stretanie sa s najbližšími, s dospelými deťmi, s priateľom Julom (Oldřich Kaiser), ktorého dostane nedopatrením do blázninca, ale aj s manželkou (Zuzana Kronerová) a matkou svojej nastávajúcej manželky odkrýva čriepky dramaturgického oblúka jeho pokrivenej minulosti.

Na jeho konci však stojí človek milión – archetyp nepochopeného, sebastredného, no citlivého individualistu, v mladosti bonvivána, ktorý mnohým ublížil. Jeho príbeh je generickou variáciou. Dozvedáme sa, že sa oženil, robil kariéru, mal deti, podvádzal, pil, opustil a bol opustený, na staré kolená však dostáva druhú šancu.

Muž so zajačími ušami film plagat 1 7 2021 Čítajte viac Kiná po pandémii otvorí Muž so zajačími ušami

Ako štúdia charakteru, vzťahov a nezvládnutých túžob film neobstojí. V rozptyle vzťahových rovníc úraduje skratka, načrtnuté sú síce vierohodne, všetko je na svojom mieste, motivácii každej z postáv rozumieme, sú správne ambivalentné, dialógy vychádzajú z úst hercov autenticky, no po odkrytí sú príbeh aj jeho hlavný hrdina banálne.

Film kráča po priamočiarej scenáristickej linke, ktorej zauzlenia, vyústenia aj priebeh ako divák predvídam, aj napriek tomu, že rozprávanie má filipa a je aj do detailov prešpekulované. Strácam však záujem vedieť, kým Jozef bol a čo všetko sa mu stalo, tento príbeh už poznám a nič nové neotvorí.

Hlavného hrdinu v novom filme stvárnil český... Foto: GARFIELDFILM
miroslav krobot muž so zajacimi usami Hlavného hrdinu v novom filme stvárnil český herec Miroslav Krobot.

Miroslav Krobot je charizmatický, vkladá do postavy viac, ako jej bolo napísané, a jeho osobnosť filmu dominuje. Martin Šulík je vo vedení hercov neomylný a rovnako profesionálne sú zvládnuté všetky prvky – od spomínaného herectva, solídne vystavaného príbehu s detailne rozvrhnutou mizanscénou obrazov, kde sa filmový život deje často i v druhom pláne, čomu zodpovedá presná kamera Martina Štrbu.

kameraman martin strba Čítajte rozhovor So smrťou dieťaťa sa nedá vyrovnať, akurát sa bolesť zapuzdrí, hovorí kameraman Martin Štrba

Chodím a dostávam do držky

Čo však nenapĺňa svoju funkciu, je zacyklenosť. Núka sa asociácia s filmom Zlomené kvetiny, kde sa pri epizodickom obliehaní svojich bývalých mileniek stretáva so starým i súčasným ja podobne egocentrický šesťdesiatnik Don Johnsson (Bill Murray). Cyklenie aj práca so stereotypmi sú pre Jima Jarmuscha signifikantné. Z opakovania však ťaží hĺbanie či katarzné poznanie a tragiku žitia korunuje absurdným humorom a poéziou. Mužovi so zajačími ušami tieto silné stránky chýbajú.

Scénky z profesijného i osobného života... Foto: GARFIELDFILM
miroslav krobot muz so zajacimi usami Scénky z profesijného i osobného života hlavného hrdinu (herec Miroslav Krobot) sú groteskné.

Hrdinovi síce v paralelnom snovom príbehu jeho vlastnej poviedky narastú zajačie uši a mení sa jeho vnímanie sveta, no skôr z pozície kreatúry, ktorou sa náhle stane. Táto paralela tak zostáva v rovine úžasu autorov nad ich vlastným nápadom, ako metaforická vsuvka obstojí, ale je zbytočná.

Neha - film Čítajte aj Šulíkova Neha má 30 rokov, teraz bude on-line

Jednou z hlavných tém je aj problematickosť profesionálneho života hrdinu. Autori ho nachádzajú v konflikte záujmov vo fonde na podporu umenia, kde sedí v komisii a je obvinený z vykrádania nápadov neúspešných žiadateľov. Navonok je úspešným autorom a tomuto obrazu sám verí. Hodnoty, ktoré sebavedome deklaruje v dokrútkach ako spisovateľ-celebrita, sa tak dostávajú do kontrastu s realitou a odhaľuje sa jeho zraniteľnosť i neoblomné sebavedomie.

Táňa Pauhofová ako dcéra spisovateľa Bernáta... Foto: Titanic/In Film Praha
11 Otec a dcera Tana Pauhofova a Mirek Krobot Táňa Pauhofová ako dcéra spisovateľa Bernáta (Miroslav Krobot) vo filme Muž so zajačími ušami.

Scénky z jeho profesijného i osobného života sú groteskné, poetika filmu prilieha zámeru, tragédia človeka zrozumiteľná, symbolika paralelného príbehu, kde sa z muža stane ušaté monštrum, zbytočná. Možno je to generačný rozdiel, ktorý mi bráni prijať stav vecí a stotožniť sa s vnímaním vzťahov aj s problémami tohto filmového sveta. Stojím si za tvrdením, že sa na ne dá pozrieť aj zaujímavejšie. Ktovie, možno bude Mužovi so zajačími ušami lepšie načúvať divák, ktorému už zajačie uši narástli.

Miroslav Krobot Čítajte viac Ako vyzerá Muž so zajačími ušami?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #filmová novinka