Krátky dokument Milý tati zaujal festivaly v Locarne aj v Cannes

Dokument mladej talentovanej režisérky Diany Cam Van Nguyen bude v svetovej premiére uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne. Zároveň bol vybraný medzi sedem projektov 2021 Focus WiP vrámci Cannes Court Métrage. Film rozpráva o komplikovanom vzťahu dcéry a otca, ktorý bol vo väzení.

02.07.2021 11:00
Diana  1 Foto:
Dokument mladej talentovanej režisérky Diany Cam Van Nguyen bude v svetovej premiére uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne.
debata

Slovenská premiéra koprodukčného slovenského dokumentu Milý tati sa uskutoční na jeseň tohto roka a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Film vykresľuje vzťah dcéry, ktoré si prostredníctvom tohto filmu hľadá cestu spät k svojmu otcovi. Autorka našla listy, ktoré jej pred rokmi písal z väzenia. Listy plné lásky, akú už nikdy potom nezažila. Odpovedá na ne po rokoch – ako dospelá. Po rokoch objavené dopisy Diane pripomenuli ako blízky si kedysi s otcom boli. Pokiaľ ich nerozdelili tradície. Diana otca dodnes viní z rozpadu rodiny, ale týmto filmom sa k nemu snaží nájsť cestu a pochopiť, čo sa v ich vzťahu vlastne stalo.

Zaujímavým na dokumente je aj jeho výtvarné spracovanie. Milý tati je vytvorený z techník rotoskopia, koláž, hraný film a plôšková animácia. Milý tati vznikol ako koprodukčný česko- slovenský film. Svetovú premiéru bude mať v súťaži krátkych filmov Pardi di domani na 74. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Locarne. Ide o prvý slovenský film, ktorý bude uvedený v súťaži v tejto sekcii. Sekcia Pardi di domani je určená pre krátke a stredometrážne filmy, vyzdvihuje mladých tvorcov na začiatku kariéry a poskytuje vybraným režisérom platformu na získanie kreditu na medzinárodnej scéne a veľakrát slúži ako odrazový mostík pre ich budúce projekty.

„Diana je výraznou autorkou v žánri animovaného filmu, ktorá už svojimi prvými študentskými filmami dokazuje, že sa v nej skrýva veľký talent. Jej unikátny prístup k filmovej tvorbe, v ktorej formálne posúva hranice animovaného filmu používaním dokumentaristických postupov či prvkov hraného filmu, je vždy len doplnením silnej osobnej výpovede s autobiografickými črtami. To je jeden z hlavných dôvodov prečo sme sa ako nutprodukcia rozhodli vstúpiť do koprodukcie na jej absolventskom filme „Milý tati“,“ povedal Jakub Viktorín, slovenský koproducent filmu.

„Medzi členov najužšieho štábu patrí od počiatku projektu sound designérka a skladateľka Viera Marinová a VFX špecialista a compositor David Štumpf. S oboma sme spolupracovali na Dianiných predchádzajúcich filmoch Malá a Spolu sami. Predchádzajúci film Spolu sami získal v roku 2019 na bratislavskom Febiofeste čestné uznanie, a tak se tešíme, ako slovenské publikum zareaguje na nás aktuálny film,“ doplnila Karolína Davidová, producentka 13ka.

„Vo filme Milý tati bolo pre mňa ťažké oddeliť svoju režisérsku rolu od tej osobnej a zostať objektívna. Tému vlastnej osoby si nevolím zámerne. Svoje skúsenosti som však sama prežila, a preto si viac verím, že takýto príbeh môžem spracovať. Pri tvorbe filmov je pre mňa dôležité byť autentická, a tak se prirodzene stalo, že ma ovplyvňujú príbehy a ľudia okolo mňa. „Považujem sa za režisérku a animátorku, ktorá nemá svoj vlastný výtvarný štýl. Výtvarno prispôsobujem každému filmu podľa jeho príbehu. Pre film Milý tati som zvolila papierikovú koláž, pretože ústredným motívom filmu sú dopisy. Od začiatku som chcela pracovať s pravými dopismi od môjho otca a zachovať tak autenticitu. Kombináciu papierikov s vystrihovanými postavami som vyvíjala postupne. V zhromaždených materiáloch (pohľadniciach, knihách, papieroch) som sa postupom času trochu strácala, no našla som výtvarníka Darjana Hardiho, ktorý ma utvrdil o dobrom smere a v posledných mesiacoch sme výtvarnú stránku filmu robili spoločne,“ priblížila režisérka Diana Cam Van Nguyen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Locarno