V novej disneyovke zachraňuje ľudstvo pred zlom drak

Do kín prišla nová animovaná disneyovka Raya a posledný drak. Odohráva sa v legendárnej fantazijnej ríši známej ako Kumandra, ktorú obýva staroveká civilizácia.

04.07.2021 07:00
RAYA  a posledný drak Disney Foto:
Do kín prichádza nová animovaná rozprávka Raya a posledný drak.
debata

Keďže ide o rozprávku, nečudujte sa, že v Kumandre žili spolu oddávna v harmónii a mieri ľudia a draci. Jedného dňa však zlá sila napadla krajinu Kumandra s cieľom zničiť ju a draci sa obetovali pre záchranu ľudstva. Teraz, o 500 rokov neskôr, sa rovnaké zlo vrátilo a záchrana ríše Kumandra leží na pleciach osamelej bojovníčky. Mladá Raya musí nájsť posledného draka Sisu, aby jej pomohol zachrániť a obnoviť zničenú krajinu. Počas svojej dobrodružnej cesty však zisťuje, že záchrana sveta bude vyžadovať viac ako len pomoc posledného legendárneho draka. Bude hlavne potrebovať dôveru, spoluprácu a silu ozajstného priateľstva.

Lady a Tramp Čítajte viac Pozor na staré disneyovky! Vraj sú rasistické

V príbehu vystupuje postava Sisu, legendárneho vodného draka, ktorého Raya potrebuje nájsť, aby zachránila Kumandru. Keď sa Raya vydáva na cestu za Sisom, absolútne verí v dračiu moc. Jeden z autorov scenára Qui Nguyen vysvetľuje: „V rôznych kultúrach v Ázii existuje veľmi silná láska a náklonnosť k drakom, ale títo draci sa veľmi líšia od toho, čo vidíte napríklad v Hre o tróny. Znamenajú šťastie. Znamenajú silu a pre život je táto sila nesmierne potrebná. To bolo pri tvorbe rozprávky dôležité, pretože Raya je hrdinka inšpirovaná juhovýchodnou Áziou.“

Producentka Osnat Shurerová dodáva: „Draka v rôznych kútoch sveta vnímajú veľmi odlišne. Európsky drak chrlí oheň; ázijský drak je však viac spojený s vodou, so životom a s harmóniou. Keď sme začali viac skúmať ázijské vodné božstvá, dozvedeli sme sa o nagoch v juhovýchodnej Ázii, ktorí oproti iným ázijským drakom viac pripomínajú hady. Práve nagy silne inšpirovali draka Sisu v našom príbehu.“

Nguyen dopĺňa, že drak Sisu je zábavný, očarujúci a uletený, napríklad o seba zakopne. Podľa neho túto komediálnu postavu jednoducho treba vidieť. Inšpiráciu pre scenár čerpal aj z vlastnej rodiny: "Viem, čím všetkým si musela prejsť moja mama, keď prišla do USA. Ale mala v sebe energiu a bojovnosť. Takže sme aj so scenáristkou Adele Lim mohli ukázať skutočného ducha juhovýchodnej Ázie.“ Jeho kolegyňa hovorí: "Chceli sme zdôrazniť lásku k rodine, radosť. Náš film mal byť radostný, zábavný a dobrodružný.“ Snímka podľa tvorcov vychádza z úcty k rôznym kultúram juhovýchodnej Ázie. Veď samotný scenárista Nguyen má vietnamský pôvod, jeho kolegyňa Adele Lim pochádza z Malajzie a hlavná autorka príbehu Fawn Veerasunthorn je z Thajska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka