Filmové retroautobusy brázdia cesty po celom Slovensku

Hudobný dokument Meky, česká komédia Bourák o chlapčenských snoch s Ivanom Trojanom, prvý slovenský trikový film Cesta do nemožna o M. R. Štefánikovi aj veselé 3Bobule. Filmy pod holým nebom v 27 mestách.

04.07.2021 17:00
Bažant Kinematograf Foto: ,
Filmový autobus Bažant Kinematograf.
debata

Putovný letný filmový festival Bažant Kinematograf sa po devätnásty raz vydal do slovenských miest, aby divákom priniesol filmové zážitky pod hviezdnou oblohou. Opäť ho prinášajú dva filmové retroautobusy, s kolekciou piatich slovenských a českých filmov sa zastavia v 27 mestách. Filmová púť potrvá do 4. septembra.

Trailer k filmu Meky

V programe figuruje hudobný dokument Meky, v ktorom sa známy režisér dokumentárnych filmov a videoklipov Šimon Šafránek pozrel na život a tvorbu legendy slovenskej popmusic Miroslava Žbirku. Hudbou i žánrovou atmosférou, čiernym humorom a hereckým obsadením môže zaujať aj najnovší film Bourák od režiséra Ondřeja Trojana a scenáristu Petra Jarchovského, v hlavnej úlohe s Ivanom Trojanom. Ten sa divákom predstaví aj ako liečiteľ Jan Mikolášek v koprodukčnej životopisnej dráme Šarlatán z dielne Agnieszky Hollandovej.

Trailer k filmu Bourák

Životným dobrodružstvám výnimočnej osobnosti sa venuje film Cesta do nemožna, v ktorom režisér Noro Držiak netradičným spôsobom približuje mimoriadne pestrý a prekvapivý život vynálezcu, vedca, intelektuála, politika, národného hrdinu i bonvivána Milana Rastislava Štefánika. Letnú romantiku zastupuje pokračovanie kinohitu z prostredia moravských viníc 3Bobule v hlavných úlohách s Terezou Ramba a Kryštofom Hádkom, tentoraz v réžii Marina Koppa.

„Chceme priniesť do slovenských miest pohodu a radosť zo zaujímavých domácich filmov a poslať na cestu opäť oba premietacie autobusy. Želáme si, aby všetko prebehlo hladko a bezpečne až do konca,“ poznamenala Ľubica Orechovská, koordinátorka projektu s tým, že všetci členovia organizačného tímu sa nechali zaočkovať.

Trailer k filmu Cesta do nemožna

„Naši partneri a spoluorganizátori v jednotlivých mestách budú počas celého leta zabezpečovať miesto premietania podľa aktuálne platných pandemických opatrení, naši diváci nám veľmi pomôžu tým, ak budú ohľaduplní k svojmu okoliu, možno ešte o trochu viac ako po iné roky,“ dodala. Putovný festival si pripomenie aj 100 rokov od vzniku prvého slovenského hraného filmu.

miroslav krobot  muž so zajacimi usami Čítajte aj Narástli mu uši, ale načo?

Výročie oslávi klasickými filmami z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu. Pred každou projekciou celovečerného filmu premietne krátky animovaný film. Vo výbere sú vtipné dielka legiend slovenskej animácie Viktora Kubala (Zem, Postup, Šach) a Jaroslavy Havettovej (Socha, Posledný kameň, realizovaný spoločne s Júliusom Hečkom).

debata chyba
Viac na túto tému: #Bažant kinematograf