Príbeh slovenskej superdediny ide do kín

Obec, kde hľadajú možnosti, ako sa to dá a nie výhovorky, ako sa to nedá. Kde ľudská komunita funguje ako včelie spoločenstvo v úli, s jasne rozdelenými úlohami, ktoré treba dodržiavať. Dokumentárna komédia o slovenskej "superdedine" Spišský Hrhov, o ktorej písali aj v The New York Times, s názvom To ta monarchia slávnostne vstupuje vo štvrtok do kín.

14.07.2021 09:00
22 To ta monarchia Vladimi  r Ledecky  Foto:
Dokumentárny film Tota monarchia môžu vidieť diváci nielen v kamenných, ale aj v letných kinách.
debata

Režisérka snímky Vladislava Sárkány sa do obce neďaleko Levoče vracala päť rokov a nakrúcala. Dokument pôsobí v porovnaní s bežným, zväčša negativistickým, spravodajstvom neuveriteľne až utopisticky. Väčšina Rómov pracuje, ľudia si rozumejú a nebroja proti sebe. Starosta je bývalý podnikateľ, ktorý so skúsenosťami nadobudnutými v Nemecku prišiel späť na Slovensko a princípy trhovej ekonomiky vnáša aj do mikrokozmu obce, kde zakladá obecnú firmu. Postavené sociálne byty pre znevýhodnené skupiny nefungujú len tak na dobré slovo, platby za elektrinu a vodu musia byť vyrovnané, deti treba posielať do škôl a kto sa o zverený majetok nestará, môže oň prísť. Podstatná je však komunikácia a hľadanie riešení. Harmonický život však nie je stopercentný, v dokumente dostanú priestor aj kritické hlasy.

„Ponúkame pohľad do života konkrétnej komunity, ale zrkadlíme tak obraz celej krajiny,“ hovorí režisérka, scenáristka a producentka filmu Vladislava Sárkány. "Náš dokumentárny film zachytáva súčasný stav spoločnosti s jej témami, otázkami, problémami, neduhmi a konfliktami – niekedy ešte len tušenými. No neprináša odpoveď, nemoralizuje, skôr otvára v divákovi jeho trinástu komnatu, núti ho, aby si sám kládol otázky a ponúka mu priestor na (seba)reflexiu. Autorským zámerom nebolo vysvetľovať a vyslovovať súd, ale skôr aktivizovať a inšpirovať,“ dodáva Vladislava Sárkány.

Slávnostná premiéra pre verejnosť sa uskutoční za účasti autorského tímu aj protagonistov filmu vo štvrtok v Amfiteátri v Rači. Okrem premietania pod holým nebom je prichystaný aj sprievodný program, vrátane tvorivých dielní pre deti aj dospelých, workshopov, živej diskusie či prezentácie mimovládnych organizácií, pozornosť bude upriamená aj na komunitné či ekologické témy, ktorých sa dotýka samotný film. Návštevníci sa môžu zapojiť napríklad do interaktívneho workshopu Bez odpadu v hlave, v ktorom nepôjde o návod, ako recyklovať, ale o hľadanie vlastnej cesty k dobrovoľnej skromnosti.

Okrem premietania v kinách uvedú tvorcovia počas leta snímku aj vo viacerých amfiteátroch, do niektorých miest príde aj režisérka s protagonistami filmu a budú diskutovať o otázkach, ktoré film kladie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #To ta monarchia #Vladislava Sárkány