Praveká rodinka aj horor na pláži

Do kín postupne prichádzajú novinky, ktoré si na uvedenie museli počkať.

23.07.2021 14:00
debata
Trailer k filmu Krúdovci: Nový vek

Komédia o pravekej rodinke

Jednou z nich je pokračovanie detského animovaného filmu Krúdovci z dielne DreamWorks z roku 2013. Krúdovci: Nový vek nadväzujú na megaúspešnú komédiu a prichádzajú až po ôsmich rokoch od „jednotky“. V tej sa pravekej rodinke podarilo vysekať z rôznych šlamastík, prežili útoky šabľozubých šeliem aj nútené opustenie domovskej jaskyne.

V „dvojke“ sa Krúdovci museli naučiť mimo svojej oázy bezpečia a po mnohých prejdených kilometroch a nepríjemných zážitkoch našli nové miesto pre život. Má to jediný háčik – na tomto mieste už žije iná, omnoho vyspelejšia rodina, Lepšilovci. Civilizačne zaostalí Krúdovci sa nasťahujú do ich príbytku na strome a nestačia sa čudovať rôznym technickým výdobytkom ako napríklad zavlažovaniu záhrady či televízii. Napriek snahám o harmóniu dôjde k stretu civilizácií a začne to medzi nimi škrípať. Spojí ich až nová hrozba, ktorej musia čeliť bok po boku a využiť pritom technickú vyspelosť aj hrubú silu.

Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť Čítajte aj Pieseň k filmu o psovi Gumpovi naspievala skupina Desmod a raper Majself

Výpravná komédia má v pozadí skvelých tvorcov – režisér Joel Crawford pracoval napríklad na Trolloch, Shrekovi či Kung Fu Pande, producent Mark Swift produkoval aj Madagaskar 3 a scenáristi Kevin Hageman a Dan Hageman napísali aj Lego príbeh, Paul Fisher a Bob Logan Lego Ninjago film.

Teraz vytvorili jedinečný príbeh, ktorý poukazuje na dôležitoť rodinných väzieb a súdržnosti. Stret rodiny Krúdovcov a rodiny Lepšilovcov totiž predostiera konflikt medzi rodinou, ktorá sa riadi hlavou, a rodinou, ktorá sa riadi srdcom. Lepšilovci spočiatku Krúdovcov vnímajú ako pozostatky minulosti, no rýchlo zistia, že to, čo pomáha Krúdovcom, vôbec nie je fyzická sila, ale sila ich vzájomných vzťahov.

Trailer k filmu Čas

Dovolenka v tropickom raji sa zmení na horor

Pre dospelých, ktorí to majú radi mrazivé, sa v kinách od štvrtka premieta triler Čas so známym mexickým hercom Gaelom Garcíom Bernalom (Amores Perros) v hlavnej úlohe. Dovolenka v tropickom raji sa pre rodinu s dvoma malými deťmi mení na hororový zážitok po tom, čo na pláži nájdu opustené veci po iných hosťoch z hotela a z mora vytiahnu mŕtve telo. Kým sa všetci spamätajú, čaká ich väčší problém, zrazu začnú všetci rapídne starnúť. Z dospelých sa stávajú starci, z detí tínedžeri na prahu dospelosti a ak sa chcú dožiť večera, musia utiecť. Nie je to však také ľahké…

Ducournauová Čítajte aj Zlatú palmu z Cannes si po druhý raz odniesla žena

Snímku Čas vytvoril jeden z najuznávanejších hororových režisérov, M. Night Shyamalan, ktorý vytvoril napríklad Šiesty zmysel či film Rozpoltený. Pôvodom z Indie, ale vyrastal v USA, dnes je označovaný ako majster napätia a považovaný za jedného z najvýznamnejších filmových tvorcov.

Prisca (Vicky Krieps), Maddox (Thomasin... Foto: CINEMART
ČAS Prisca (Vicky Krieps), Maddox (Thomasin McKenzie), Guy (Gael García Bernal) a Trent (Luca Faustino Rodriguez) v novom filme Čas.

Režisér, ktorý sám seba rád obsadzuje do svojich filmov, aspoň v malých úlohách. Zaujímavosťou je, že už vo veku 17 rokov mal nakrútených približne 54 filmov vo svojom domácom prostredí. Dnes pôsobí ako režisér, scenárista, herec a producent a jeho najnovšia snímka, Čas, prichádza do kín už vo štvrtok, 22. júla. Okrem réžie sa podieľal aj na príprave scenára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka