Snúbenec alebo milenec s Vicou Kerekes? Nešťastnej láske ani grant nepomôže

Aj v dnešných časoch vie ženy potrápiť nešťastná láska. A ak sa ešte pridá smola v podnikaní, je to hotová tragédia. V takej situácii sa ocitne aj hlavná postava filmu Snúbenec alebo milenec? tridsiatnička Dora, ktorú s veľkým pôvabom hrá Vica Kerekes. Práve ona zažíva muky lásky, lebo ju opustil snúbenec (Miklós Bányai), a to ešte kvôli inej žene.

30.07.2021 09:05
Vica Kerekes Foto:
Herečka Vica Kerekes vo filme Snúbenec alebo milenec?.
debata (1)

Dora sa rozhodne hľadať útechu v podnikaní, v ktorom uplatní aj svoju čerstvú trpkú životnú skúsenosť. Ak iní píšu verše o nešťastnej láske, ona začne vo svojej cukrárni Krém piecť zákusky s príchuťou nostalgie. Nazýva ich po aktéroch veľkých nenaplnených lások z filmového sveta a predáva ich vždy v páre. Napríklad Kate Winsletová je s Leonardom Di Capriom, Alain Delon s Romy Schneiderovou, Robert Redford s Barbrou Streisandovou. Zaznie aj meno Évy Ruttkaiovej, slávnej maďarskej herečky, ktorá bola kedysi populárna aj na Slovensku. Pripomenie to časy, keď maďarská a slovenská kultúra o sebe navzájom vedeli oveľa viac než dnes. Aj u nás bol napríklad veľmi populárny ich komik Kálmán Latabár, cez ktorého svet vedel, že Maďari sa radi bavia.

Trailer k filmu Snúbenec alebo milenec?

Sladký príbeh zlomeného srdca

Možno film Snúbenec alebo milenec? pomôže divákom, aby sa trocha zorientovali v aktuálnom maďarskom umení. Na tlačovú konferenciu k premiére prišla aj mladá maďarská režisérka Nóra Lakos, ktorá porozprávala, ako ju zaujal scenár Fruzsiny Feketeovej a Yvonne Kerékgyártóvej, vraj aj pre ňu bola práca na tomto filme terapiou a zábavou. Autorky sa totiž vyhli prvoplánovej romantike a príbeh zlomeného srdca natočili ako bláznivú, trocha absurdnú komédiu, možno až feériu.

Tento žáner býva výtvarne pôsobivý, naplnený nečakanými výjavmi, šokuje a zamotáva, na čom si dali záležať aj tvorcovia tohto filmu. Farby, či už je to smaragdová zelená v prírode, alebo teplá červená (hoci aj na Doriných vlasoch), umocňujú nálady, ale pripomínajú aj prostredia iných príbehov o láske či o zámenách postáv v ľúbostných dvojiciach (rôzne svätojánske noci a podobne). Všetko ešte umocňuje originálna hudba – každá z postáv má svoj motív. A postáv je naozaj veľa – okrem Dory a jej mužov účinkuje viacero párov, čo sa uchádzajú o grant na rodinný podnik. Vďačným námetom sú aj predstavitelia organizácie, ktorá peniaze poskytuje a záujemcov má v hrsti.

Matky - film Čítajte viac Film aj do horúčav: Matky v zajatí hormónov a citov

Film však vyjadruje najmä zmätok a napätie v Dorinej duši. Tá sa snaží udržať si cukráreň a prinavrátiť snúbenca. Kvôli tomu ide do súťaže o grant s falošnou identitou – nájde si fiktívneho manžela a syna. Potrebuje totiž rodinu, lebo peniaze poskytnú iba rodinným firmám.

Predstieraná veselosť

Dorina situácia ukazuje, ako úpenlivá snaha o úspech ľudí deformuje. Aj na sústredení, kde sa o grante rozhoduje, predstierajú všetci veselosť, rozvahu, harmóniu a, ak treba, aj lásku. Život pod tlakom sa však stáva panoptikom. Faloš sa hromadí, až kým kašírovaný svet nekrachne. Svoje vykoná aj usvedčujúce video, ale očistnú rolu zohrajú najmä nervy, ktoré povolia. Ani Dora, ktorá má všetko pod kontrolou, nedokáže udržať svoju fiktívnu rolu. Zradia ju prirodzené ľudské city, ktoré ju prinútia hovoriť pravdu. Skončí s taktikami a vydýchne si priznaním pravdy.

Herečka Vica Kerekes a jej kolega Lászlo Matray... Foto: BONTONFILM
Laszlo Matray Vica Kerekes Herečka Vica Kerekes a jej kolega Lászlo Matray vo filme Snúbenec alebo milenec?.

Aby sme však iba nemoralizovali – všetko sa dobre skončí aj po stránke citovej. Dora má novú lásku, ktorú jej priniesol kolotoč šialenstva a ambícií. Je to pohotový univerzálny zubár, ktorý si poradí v každej situácii (tiež človek dneška). Hrá ho maďarský herec rumunského pôvodu László Mátray, ktorý je považovaný u našich susedov za sexsymbol – hodí sa ku krásavici Vici Kerekes. Tá je zasa slovenská herečka maďarskej národnosti, takže zázemie diela je sympaticky pestré. Vychádzalo z toho aj dabovanie filmu, ktoré však je miestami – asi v duchu bezuzdnej komédie – až veľmi uvoľnené.

Rozhovor s Vicou Kerekes čítajte v Pravda magazíne vo štvrtok 5. augusta

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová premiéra #Vica Kerekes