Od zajakávania jej pomohlo herectvo. Emily Bluntová najnovšie hrá v disneyovke výskumníčku

Ako dieťa sa zajakávala a prekonala to tým, že začala hrať a schovávala sa za rôzne postavy. Londýnčanku Emily Bluntovú neskôr objavil hľadač talentov na Edinburskom filmovom festivale a následne zaujala v mnohých britských televíznych a divadelných projektoch.

31.07.2021 06:00
debata

Netrvalo dlho a očarila aj americké filmové produkcie, vďaka tomu ju poznáme napríklad ako arogantnú sekretárku z filmu Diabol nosí Pradu, ako hlavnú postavu z thrilleru Dievča vo vlaku alebo hororového Tichého miesta.

Najnovšie v kinách uvádzajú dobrodružnú disneyovku Expedícia: Džungľa, v ktorej si zahrala svojskú výskumníčku Lily Houghtonovú.

Expedícia: Džungľa s Emily Bluntovou a Dwaynom...
Dwayne Johnson ako Frank Wolff (zľava), Emily...
+2Dwayne Johnson ako Frank Wolff a Emily Bluntová...

Film inšpirovaný rovnomennou atrakciou zábavného parku Disneyland je výpravou do amazonskej džungle. "Lily je doktorka botaniky. Ide na výpravu, kde chce nájsť výnimočný strom. Vie veľmi veľa o rastlinách a tento strom by mal byť liekom na všetky choroby. Mohol by zmeniť svet, preto je rozhodnutá nájsť ho,“ hovorí o svojej postave Emily Bluntová.

Film sa odohráva v roku 1917, keď bolo postavenie žien vo vede oklieštené, no hlavná hrdinka sa nenechá zatlačiť do úzadia. Emily Bluntová na svojej postave obdivuje odhodlanie a húževnatosť.

"Vtedy vládla veľká nerovnosť medzi mužmi a ženami a tým, čo sa od nich očakáva. Ona však neprijala určenú rolu. Navyše sa mi zdala veľmi zábavná. Je ľahkovážna, neopatrná a má dobrodružnú povahu. Obdivujem jej guráž,“ vraví Emily.

Na svojej ceste za zázračným stromom potrebuje získať sprievodcu aj s loďou. Stretne Franka Wolffa (Dwayne Johnson) a najme si ho, hoci jeho loď už má najlepšie časy za sebou. "Spočiatku jej Frank pripadá drzý a nepríjemný. Takže nezačnú najlepšie. Klame jej o tom, kto je, aj o tom, koľko peňazí ju to bude stáť. Ale ona je živel a tým ho dostane. Dokonale sa k sebe hodia,“ vraví Emily Bluntová.

Vica Kerekes Čítajte aj Snúbenec alebo milenec s Vicou Kerekes? Nešťastnej láske ani grant nepomôže

So známym svalovcom Dwaynom Johnsonom, hrdinom z akčných filmov, pracovala po prvý raz a nevedela, čo čakať. "Úplne ma dostalo, akú má nežnú dušu, aký je múdry a zábavný,“ spomína na nakrúcanie herečka. "Do filmu sa vkladá aj emocionálne, s takým človekom sa potom fantasticky pracuje, pretože viete, že sa spolu s ním každý deň snažíte o niečo výnimočné. Ako partner bol úžasný. Vo všeobecnosti prekypuje charizmou, ale Frankovi dodáva aj zábavnú stránku,“ rozplýva sa Emily.

Expedícia: Džungľa je nová disneyovka v kinách.

"Keď ho prvýkrát vidíte, je nespoľahlivý, cynický a neuveriteľne hrubý, a zrazu sa púšťa do objavovania. Akoby sa pri Lily prebral. Je to vzrušujúca dynamika, cynizmus narazí na optimizmus, Lily vnáša do jeho života a do tejto výpravy nádej, ktorú naozaj potreboval. Páči sa mi, že ako postavy sú protiklady. V istom zmysle sme aj ja a Dwayne protiklady. Veľmi sa mi páči, ako to fungovalo,“ vraví herečka.

Vo filme nechýbajú akčné scény, na ktoré sa herečka musela pripravovať. "Trénovala som v Iron Paradise, v telocvični Dwayna Johnsona, a teraz si uvedomujem, že to bola veľká vec,“ komentuje prípravy na akčné scény. Producenti jej nechceli veriť, že ju aj s manželom (režisérom a hercom Johnom Krasinským) pustil do svojej svätyne, vraj tam dovtedy ešte nikoho nepustil. "Takže som sa cítila výnimočne. A Dwayne nám skvele poradil,“ spomína Emily Bluntová.

Akčné scény jej ľahkovážnej hrdinky nie sú uhladené ani technicky presné. "Najprv sa do niečoho vrhne po hlave a až potom rozmýšľa. Bol pri nej obrovský priestor na humor, na to, aby sa veci pokazili, takže nič nešlo hladko. Pôsobí to veľmi ľudsky. Viete si predstaviť, že ste v rovnakej situácii. Nie je akčná hrdinka. Ale nebojí sa a nejako to domyslí cestou,“ spresňuje Emily.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emily Blunt #Dwayne Johnson #Expedícia: Džungľa