Francúzsky animovaný film Princova cesta je očarujúcou poklonou imaginácii a ódou na priateľstvo

Od štvrtku je v kinách nový francúzsky animovaný film Princova cesta od francúzskych režisérov Jeana-Francoisa Laguionieho a Xaviera Picarda.

04.08.2021 08:00
Princova cesta Foto:
Snímka z animovaného filmu Princova cesta.
debata

Ide o film zasadený do rovnakého vesmíru, ako Laguionieho skorší film Príbeh opice z roku 1999. Mladý opičiak Tom objaví na pobreží bezvládneho starca s netušeným tajomstvom – ide totiž o princa pochádzajúceho z neznámeho kontinentu. Tomovi rodičia, vedci nútení žiť v exile kvôli svojej viere v existenciu iných národov, sa ho rozhodnú prichýliť. Princ v spoločnosti nového kamaráta Toma s nadšením a okúzlením spoznáva cudziu priemyselnú civilizáciu, ktorá je napriek svojej rozvinutosti uzavretá sama do seba.

„Film má byť príspevkom do distribúcie súčasného animovaného filmu a originálnej európskej kinematografie v našich kinách. Princovu cestu si budú môcť vychutnať ako deti, tak aj dospelí vo filmových kluboch, alternatívnych priestoroch, ale aj v rámci artových premietaní v multiplexoch,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová-Kapustová. Distribúciu snímky podporili aj Audiovizuálny fond a MEDIA Kreatívna Európa.

Majster animátorskej školy Laguionie uprednostňuje tradičnú techniku ručného kreslenia ceruzkou, ktorú dopĺňajú celé tímy pomocou digitálnej 3D technológie. V Princovej ceste zvýrazňuje pozadie a postavy, odtiene jednej farby namaľované farebným tušom alebo akvarelom. Animovaný film je pre neho výnimočným vyjadrovacím prostriedkom, ktorý prepája text, pantomímu, hudbu, maľbu a film.

„Je to taká bájka alebo poviedka, aké si vždy píšem, skôr než sa pustím do nakrúcania. (…). Táto je naviac trochu inšpirovaná niektorými drámami migrácie. Film začína pohľadom na nešťastného napol utopeného princa, ktorý stroskotal na pláži pri neznámom pobreží,“ povedal Laguionie.

Svoj príbeh aj mesto opíc vykresľuje ako gigantickú fantastickú metropolu priemyselnej éry, ktorá sa bráni náporu rastúcej lesnej vegetácie v období 19. storočia. Inšpirovali ho dvaja francúzski umelci tej doby – Gustav Doré a Honoré Daumier. Obaja nahliadali na vládnucu spoločnosť aj jej predstaviteľov kritickým okom.

Animovaný film Princova cesta

Ukážky z animovaného filmu Princova cesta.

Fotogaléria
Snímka z animovaného filmu Princova cesta.
Snímka z animovaného filmu Princova cesta.
Snímka z animovaného filmu Princova cesta.

"Človek sa nikdy necítil toľko nadradený prírode a všetkým, ktorí podľa neho nedosiahli rovnaký stupeň vývoja, ako na konci 19. storočia. Je to obdobie vlády pokroku, priemyselných objavov, elektrického osvetlenia a koloniálnych výstav, na ktorých sa vystavovali divosti v klietkach ako v ZOO, " dodal.

Duša - animovaný film Čítajte viac Animovaný film Duša prináša poučenie pre veľkých i malých

Na stránke Rotten Tomatoes má film hodnotenie 100 %, pričom kritik Rob Aldam hodnotí Princovu cestu ako „návrat do jemnejšieho veku animácie“

Film vstupuje do slovenských kín 5. augusta 2021, a to vďaka spoločnosti Filmtopia. Diváci si ho budú môcť vychutnať so slovenským dabingom v hlavnej úlohe s hercom Matejom Landlom, ale aj v pôvodnom znení s titulkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #princova cesta