Tri filmové novinky v kinách: Známi neznámi, Bože, ty si hajzel aj Smečka

Oddnes prichádzajú do kín aj tieto filmy. Československý remake talianskej komédie Perfektní cudzinci, film o šikane v hokejovej kabíne aj nemecká novinka s Tilom Schweigerom.

05.08.2021 10:45
FOTO Znami neznami Foto:
Nový film Zuzany Mariankovej Známi neznámi.
debata

Tajomstvá vyplávajú na povrch

Prvý augustový týždeň vstupuje do kín slovensko-český film Známi neznámi. Komédia s trpkou príchuťou sa odohráva počas jedného silvestrovského večera, keď sa v pražskom byte stretne niekoľko spriatelených jedincov. Bolo by to pomerne banálne vítanie Nového roka, nebyť zdanlivo neškodného nápadu – mobily musia všetci vyložiť na stôl a každá nová správa a hovor je vec verejná.

Petra Polnišová, Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír, Sväťo Malachovský a Tomáš Měcháček rozohrajú partiu, po ktorej už nič nebude také, ako predtým. Letnú sezónu okorení adaptácia úspešnej talianskej predlohy Úplní cudzinci českého scenáristu Petra Jarchovského a režisérky Zuzany Mariankovej.

Posledné dni naplno

Názov Bože, ty si hajzel je trochu klamlivý. Nejde o nijaký výlev zhrdenej manželky či milenky, ale o nemeckú romantickú komédiu s prvkami drámy o šestnásťročnej Steffi. Práve dokončila strednú školu a chce si užiť posledný školský výlet do Paríža, kde plánuje prvú romantickú noc so svojou láskou Fabianom. Po lekárskej prehliadke ale zisťuje, že ju čaká len rok života a mala by sa liečiť.

Poslušné dievča sa rozhodne užiť si život do poslednej chvíle a na novom pickupe v sprievode motocyklového akrobata, ktorého práve stretla, uteká do Paríža, aby si splnila svoj sen. Úzkostná matka a trpiteľský otec – evanjelický pastor sú jej v pätách. Steffi zhustene zažíva mladícke rebélie, ako prvé tetovanie, prvú rannú opicu, prespatie v hoteli bez platenia a túži po jedinom – po naplnení lásky. Film bol inšpirovaný skutočným príbehom.

Zákony vlčej svorky

Mladej Steffi budú v kinách konkurovať šestnásťroční hokejisti. Sú mladí, sú draví a nielen v hokejovej kabíne, ale aj v škole a vo vzťahoch sa riadia zákonmi vlčej svorky. Do hokejového tímu Vlkov prichádza brankár David. Doma má ideálne zázemie milujúcich a podporujúcich rodičov, chodí s krásnym dievčaťom.

Podvolí sa nováčik nepísaným pravidlám zomknutého tímu alebo bude proti nim bojovať? Ako zvládne rozchod a stupňujúcu sa šikanu, ktorá prekročí steny hokejovej kabíny a presunie sa aj na internet? Pri písaní scenára tínedžerskej drámy sa režisér Tomáš Polenský (spoluautorkou scenára je Irena Kocí) inšpiroval vlastnými skúsenosťami s hokejom. Vo filme sa objavia aj české hokejové hviezdy Dominik Hašek a Martin Hosták.

debata chyba
Viac na túto tému: #Známi neznámi #Bože ty si hajzel #Smečka