Film Prasa - ďalší dôkaz, že Cage najviac vyniká v nezávislých filmoch

Americký herec Nicolas Cage bol v určitom období svojej kariéry terčom ostrej kritiky. Za príčinu pokladali mnohí nedostatok jeho hereckého talentu - ukazuje sa však, že Cage ho má až-až.

11.08.2021 14:00
Brody-Pig Foto:
Nicolasovi Cageovi sa vypláca najmä účinkovanie v nezávislých filmoch. Novinka Prasa, kde stvárnil hlavnú postavu, bude čoskoro dostupná on-line na platforme HULU.
debata

Zarytí fanúšikovia klasického hororu The Wickerman (Vikár) dodnes nevedia odpustiť Cageovi jeho herecký výkon, ktorý predviedol v rovnomennom remaku z roku 2006. Svoju reputáciu si však výrazne zlepšil prekvapujúcim výkonom v psychedelickom horore Mandy, ktorý vyšiel v roku 2018.

V podobnom duchu sa niesli aj ďalšie jeho filmy Color Out of Space (Farba z vesmíru), podľa predlohy H. P. Lovecrafta, či Willy's Wonderland (Willyho kúzelný svet), ktorý mal premiéru tento rok. Jeho posledný film Pig (Prasa), ktorý je režisérskym debutom Michaela Sarnoskiho, v tejto tradícii pokračuje.

Film má na prvý pohľad veľmi jednoduchú premisu. Rob (Nicolas Cage) žije sám v lese mimo civilizácie spolu so svojím prasaťom, ktoré mu pomáha hľadať hľuzovky. Tie následne predáva Amirovi (Alex Wolff), synovi bohatého biznismena, ktorý hľuzovky distribuuje luxusným reštauráciám. Jedného dňa prasa ukradnú a Rob je bezpodmienečne ochotný vyjsť zo svojej izolácie, aby milované zviera získal späť.

Postupne sa počas deja dozvedáme o jeho minulosti – ako bol na výslní kuchárskej kariéry, ktorá preňho po smrti manželky prestala mať zmysel, rovnako ako akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom. Amir, ktorý mu spočiatku veľmi neochotne ponúka pomoc, postupne začína vidieť Roba v úplne novom svetle. Po čase sa medzi nimi rozvinie zvláštne pochopenie, a to napriek tomu, že Rob takmer vôbec nerozpráva. Tu treba poznamenať, že podobnú absenciu hovoreného slova bolo možné vidieť aj v už spomínanom filme Willy's Wonderland, kde to Cageovej postave vôbec neuškodilo, práve naopak. Vďaka tomu teda môžeme s pokojom v duši vyvrátiť tvrdenia, že ide o herca bez talentu – práve schopnosť vyjadriť nevyslovené len prostredníctvom výrazov tváre alebo činov je prejavom skutočného hereckého kumštu.

Trpký úsmev na tvár prináša moment, ktorý silno pripomína scénu z animovaného filmu Ratatouille. Rob pripravuje jedlo pre Amirovho otca, aby ho tak obmäkčil a dostal svoje prasa späť. Amirovho otca, tvrdého bosa, privedie chuť jedla, ktoré si pred rokmi užíval so svojou ženou, k slzám. Na stránke Rotten Tomatoes má film vynikajúce hodnotenie 97 %, pričom väčšina kritikov chváli predovšetkým Cageov výkon a jednoduchosť, v duchu ktorej sa celá snímka nesie.

Prasa je atmosférickou ódou na samotu a vyrovnávanie sa so stratou. Na vyjadrenie ľudského strachu z odlúčenia nepotrebuje rozsiahle dialógy ani komplikovanú zápletku. Za milovaného maznáčika si na rozdiel od mnohých známych filmov nezvolil zlatého psíka, ale obyčajné prasa. Toto všetko v spojení so skvelými výkonmi od Cagea a takisto Alexa Wolffa vytvára hlboký príbeh, ktorý s vami zostane aj po jeho dopozeraní. Film bude čoskoro dostupný na streamovacej platforme HULU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicolas Cage