Instagram sa ospravedlnil Almodóvarovi za cenzúru plagátu k jeho filmu

Sociálna sieť Instagram sa ospravedlnila tvorcom nového filmu španielskeho režiséra Pedra Almodóvara za to, že kvôli svojim pravidlám o zákaze nahoty odstránila príspevok, ktorý ukazoval plagát k tejto snímke. Napísal to server Rolling Stone.

13.08.2021 06:00
debata
Plagát k filmu Madres paralelas (2021). Foto: RTVE
plagat k filmu Madres Paralelas Plagát k filmu Madres paralelas (2021).

Dráma s názvom Madres Paralelas (Paralelné matky) bude mať v septembri premiéru na filmovom festivale v Benátkach. Láka naň plagát s dielom výtvarného umelca Javiera Jaéna, ktorý zobrazuje detail bradavky dojčiacej matky.

Jaén snímku na instagrame zverejnil v pondelok, vzápätí ju ale sociálna sieť zablokovala na základe algoritmu, ktorý zakazuje snímky, na ktorých sú vidieť ženské bradavky. V stredu sa ale hovorca spoločnosti Facebook, pod ktorú instagram spadá, za tento krok ospravedlnil a snímku opäť uvoľnil.

Režisér Pedro Almodóvar a herci a herečky... Foto: RTVE
Pedro Almodovar Madres paralelas Režisér Pedro Almodóvar a herci a herečky Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde, and Milena Smit na snímke k filmu Madres paralelas (2021)

„Pôvodne sme niekoľko prípadov tohoto zobrazenia odstránili kvôli porušeniu našich pravidiel ohľadne nahoty. V niektorých prípadoch však robíme výnimku, napríklad keď ide o zobrazenie v umeleckom kontexte. Preto sme príspevky s plagátom k Almodóvarovmu filmu opät sprístupnili a ospravedlňujeme sa za spôsobené zmätky,“ napísala firma autorovi plagátu.

Rossy de Palma, Pedro Almodóvar, Penélope Cruz - Cannes 2009 Čítajte aj Pedro Almodóvar vyzýva na spravodlivejšie prerozdeľovanie bohatstva po kríze

Sám Almodóvar označil zrušenie cenzúry za víťazstvo a uviedol, že spoločnosť musí byť ostražitá vo chvíli, keď o tom, čo ľudia smú a nesmú vidieť rozhodujú stroje. „Bez ohľadu na to, koľko informácií dokáže algoritmus spracovať, nebude nikdy mať srdce ani sedliacky rozum,“ napísal režisér vo vyhlásení.

Michael Caine Čítajte aj Na karlovarský filmový festival prídu herci Johnny Depp a Michael Caine

Snímka Madres Paralelas, v ktorej hlavné úlohy stvárnili Penélope Cruzová a Milena Smitová, 1. septembra otvorí benátsky filmový festival. Film rozpráva príbeh dvoch tehotných žien bez partnerov, ktoré sa stretli v nemocnici krátko pred pôrodom. Podľa riaditeľa benátskeho festivalu Alberta Barberu sa film zaoberá „materstvom s nepredvídateľným vývojom, ženskou solidaritou a sexualitou, ktorá je prežívaná celkom slobodne a bez pokrytectva“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pedro Almodóvar