Robert Redford oslavuje 85 rokov

Bolo to v decembri 2015, keď sa na sociálnych sieťach objavila správa o smrti Roberta Redforda. Slávny americký herec a režisér mal zomrieť v Kalifornii pri nešťastnom páde z golfového vozíka. Zvesť sa bleskovo rozšírila a už za 15 minút sociálne siete zaplavili prejavy sústrasti veľkému umelcovi. Čoskoro však vysvitlo, že to bol iba hoax a Redford sa teší dobrému zdraviu. Inak to nie je ani dnes, keď sa dožíva 85 rokov.

18.08.2021 06:00
debata
Robert Redford na premiére filmu Gentleman s... Foto: TASR/AP, Charles Sykes
Robert Redford Robert Redford na premiére filmu Gentleman s revolverom (2018), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu.

Hoci je veľmi nadaným hercom, pre svoj vzhľad dlho zápasil s tým, aby ho nebrali len ako ženský idol. „To neustále poukazovanie na to, ako vyzerám, ma privádzalo do šialenstva. Ako keby ma strčili do klietky,“ posťažoval sa.

Diváci podľa neho nepoznali jeho prvé televízne úlohy, kde hral aj násilníkov a šialencov. „Bola to hrdosť vžiť sa do úlohy a byť v nej presvedčivý. Ale namiesto toho počúvam o svojich blond vlasoch! Zistil som, že z tej klietky ma už nepustia,“ zhodnotil.

Od maľby k herectvu

Redford prišiel na svet 18. augusta 1936 v kalifornskom meste Santa Monica. Jeho otec bol mliekar a účtovník, no priveľa času trávil v práci, preto sa chlapcovým vzorom stal najmä jeho strýko David. Ako talentovaný atlét mu vštepil lásku k športu, takže Robert čoskoro vynikal v bejzbale, tenise i v americkom futbale.

Po strednej škole nastúpil na univerzitu v Colorade, kde mu dali športové štipendium. Keď mu však v roku 1955 zomrela mama, nedokázal sa s tým vyrovnať. Opíjal sa, okrádal iných študentov alebo sa vkrádal do prázdnych domov.

Keď ho preto vyhodili zo školy, rozhodol sa živiť umením. Odišiel do Európy, kde si zarábal ako pouličný maliar. Istý čas strávil v Paríži, vo Florencii a v Mníchove, kým sa v roku 1957 vrátil do Ameriky.

V New Yorku začal študovať výtvarné umenie, ale uvedomil si, že takto kariéru neurobí. Keď mu známi poradili, aby to radšej skúsil ako herec, poslúchol. Zapísal sa na akadémiu dramatických umení a skúšal šťastie na konkurzoch.

Redford Čítajte viac Robert Redford: V mladosti si zarábal peniaze na ulici

V tom čase bol už otcom rodiny. V roku 1958 sa oženil s mormónkou Lolou. O rok sa im narodil prvý syn, ktorý však už o pár týždňov zomrel na syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Redfordom to otriaslo, ale manželstvo vydržalo – 27 rokov. S Lolou mal potom ešte ďalšie tri deti.

Jeho kariéra sa rozbehla najprv v divadle. V roku 1959 debutoval v malej úlohe na Broadwayi a o štyri roky neskôr tam dosiahol prvý úspech vďaka hre Bosé nohy v parku. V tom čase vystupoval už aj v televízii a vo filme.

Aj tam ho nakoniec preslávil rovnaký titul ako na javisku – komédia Bosé nohy v parku, kde si zahral s Jane Fondovou. Tá neskôr priznala, že sa do „Boba“ zaľúbila a tešila sa na každú ľúbostnú scénu s ním, hoci on práve také scény neznášal.

Život v ústraní

Skutočnú hviezdu z Redforda spravil až legendárny western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), kde bol jeho partnerom Paul Newman. Film sa stal kasovým trhákom a Redford odrazu zistil, že stratil súkromie. V Newmanovi zároveň našiel priateľa na celý život.

Pracovné ponuky sa potom len tak hrnuli, ale Redford nebral všetko, čo prišlo. Vyberal si úlohy, ktoré ho zaujali. Zahral si napríklad vo filmoch Takí sme boli, Podraz, za ktorý ho nominovali na Oscara, Veľký Gatsby, Tri dni Kondora, Všetci prezidentovi muži, Elektrický jazdec, Brubaker, Spomienky na Afriku, Orli práva, Sliediči, Neslušný návrh, Zaklínač koní, Spy Game, Posledná pevnosť, Žiť po svojom či Pravidlá mlčania.

Trailer k westernu Butch Cassidy a Sundance Kid.

Presadil sa však i ako režisér. Už jeho prvotina Obyčajní ľudia (1980) mu vyniesla oscarovú sošku za najlepšiu réžiu a priaznivé kritiky zožali aj ďalšie diela, pri ktorých stál za kamerou (Tadiaľ tečie rieka, Otázky a odpovede, Zaklínač koní, Hrdinovia a zbabelci, Sprisahanie alebo Pravidlá mlčania).

Robert Redford Čítajte viac Tvrdá rana pre Roberta Redforda! Jeho syn zomrel na rakovinu pečene

Napriek sláve a uznaniu zostal skromný. Na večierky nechodieva, vyhýba sa škandálom a pred leskom Hollywoodu dal radšej prednosť ranču v Utahu, kde žije s druhou manželkou, nemeckou maliarkou Sibylle Szaggarsovou.

Angažuje sa tiež v politike, charite aj v ľudskoprávnych organizáciách. Bojuje za ochranu prírody, práva Indiánov i komunity LGBTI. V roku 1978 spoluzakladal známe podujatie pre nezávislých umelcov, ktorému podľa jeho najznámejšej postavy dali meno Sundance Film Festival.

Robert Redford s manželkou Sibylle Szaggarsovou. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Robert Redford s manželkou Sibylle Szaggarsovou. Robert Redford s manželkou Sibylle Szaggarsovou.

Pred troma rokmi vyhlásil, že končí kariéru, no krátko nato si to rozmyslel. „Bola to chyba. Nikdy som to nemal povedať. Ak odídem do dôchodku, mal by som len potichu prestať hrať. Nemal by som však o tom hovoriť, pretože to priťahuje priveľa pozornosti,“ prezradil tajnostkársky.

Ako však už dávnejšie pripustil, nie je typ, ktorý by sa vedel len tak povaľovať. Ktovie, či znova niečím neprekvapí…

Robert Redford

  • Za svoje prvé vystúpenie v televízii dostal 75 dolárov, neskôr zarábal milióny.
  • Americký týždenník Entertainment Weekly ho zaradil na 30. miesto najväčších filmových hviezd všetkých čias.
  • V novembri 2016 mu Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v USA.
  • V roku 2002 dostal čestného Oscara za celoživotné dielo.
Scéna z trileru Tri dni Kondora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #narodeniny #režisér #Robert Redford