Jelenica Quentina Dupieuxa či prorocké sci-fi Eden? Kino Lumiére uvádza filmy stratené v Covide

Diváci kina Lumière môžu od dnes počas posledných dvoch augustových týždňov vidieť dlho odkladané filmy Festivalu Febiofest Bratislava z roku 2020, ktorých uvedeniu pandemická situácia nepriala a na svoj čas na plátne kina si museli počkať viac než rok a pol.

19.08.2021 17:00
Febiofest Jelenica Foto:
Do akých obludných rozmerov môže vyústiť nadšenie pre autentický amatérsky film, keď si kúpite koženú bundu z druhej ruky rozvíja kráľ bizarných zápletiek Quentin Dupieux vo filme Jelenica.
debata

Medzi filmami je snímka Kým sa skončí vojna od oceňovaného Alejandra Amenábara, maďarský dystopický film Eden či bizarná Jelenica režiséra Quentina Dupieuxa s Jeanom Dujardinom v hlavnej úlohe. „Filmy stratené v Covide“ uvedie kino Lumière každý deň od 19. do 28. augusta 2021.

Febiofest Bratislava sa za posledné dva roky stal jedným z najťažšie skúšaných slovenských filmových festivalov. V roku 2020 sa ho organizátori festivalu rozhodli zrušiť v marci dva dni pred oficiálnym začiatkom, keď pandémia Covid-19 začala ohrozovať aj Slovensko.

Následné zlé odkomunikovanie protipandemických opatrení na jeseň roku 2020 spôsobilo, že plánovaný náhradný termín festivalu nakoniec nemohol prebiehať podľa predstáv organizátorov a ich plány sa znova zmenili, tentokrát deň pred oficiálnym začiatkom. Organizátori sa rozhodli so zložitou situáciou vysporiadať po svojom. Festival na jeseň 2020 v ten istý deň aj otvorili aj ukončili.

Počas jarných mesiacov roku 2021 na Slovensku zúrila druhá vlna pandémie, tým pádom organizátori zrealizovali len online verziu Industry programu. Filmový program ostal opäť odložený, keďže kiná ostávali zatvorené a situácia nebola vyhodnotená ako dostatočne bezpečná na organizáciu hromadných podujatí.

Po dohode s kinom Lumière sa organizátori Febiofestu rozhodli uviesť filmy, ktoré ostali odložené ešte z roku 2020, aby mohli uzavrieť túto kapitolu a sústrediť sa nielen na uzavretie ročníka 2021, ale taktiež na prípravy ročníka 2022, ktorý sa už snáď uskutoční v jarnom termíne vo verzii, ktorá bude čo najviac podobná festivalovým ročníkom pred pandémiou.

„Febiofest rozložený v čase, aj tak by sme mohli nazvať to, čo sa nám od marca 2020 deje. Nezažívame síce tú intenzívnu energiu, ktorá nás, organizátorov, ale verím, že aj divákov nadlho nabíja po niekoľkodňovom festivalovom maratóne, na druhej strane je pozitívne, že nám dohody s našimi zahraničnými partnermi dovoľujú odohrať festivalové filmy v termínoch, kedy najlepšie zaplnia miesta v alternatívnej distribúcii. Pozývame teda teraz divákov na niekoľko výnimočných titulov do partnerského festivalového Kina Lumière, na jeseň pokračujeme aj v ostatných kinách a filmových kluboch,“ hovorí výkonná riaditeľka Febiofestu Ľubica Orechovská.

Francúzsky režisér Quentin Dupieux, ktorého možno poznať vďaka filmu o vražednej pneumatike, nie je vo svete bizarných príbehov nováčikom. Jeho film Jelenica je jedným z filmov, ktoré budú súčasťou programu „Filmy stratené v Covide“. V hlavných úlohách sa predstavia Jean Dujardin, ktorý získal Oscara za úlohu v slávnom filme The Artist a Adèle Haenel, ktorú diváci mohli vidieť aj v kritikmi ospevovanom filme Portrét ženy v plameňoch. Štyridsaťštyriročný Georges (Jean Dujardin) je posadnutý bundou z jelenej kože. Tá ho prinúti premrhať celoživotné úspory na nakrúcanie amatérskeho filmu.

Ďalším z filmov je mrazivá dráma Tiché dotyky mladého režiséra Michala Hogenauera – jedného z objavov českej kinematografie poslednej doby. Film sa zameriava na postupnú a systematickú manipuláciu, pri ktorej sa človek – v tomto prípade mladá au-pair – dokáže stratiť a podieľať sa na veciach, ktoré jej predtým pripadali amorálne. Nevedomky sa meniť a miznúť.

Meno režiséra Alejandra Amenábara určite nebude slovenským divákom cudzie. Amenábar má na konte filmy ako Otvor oči (neskôr vznikol známejší remake Vanilkové nebo), oscarový film Hlas mora či kultový triler Tí druhí. V rámci projektu „Filmy stratené v Covide“ uvedieme jeho posledný film Kým sa skončí vojna – emotívnu drámu, ktorá sa odohráva v Španielsku v roku 1936 po vypuknutí občianskej vojny, ale jej príbeh je aktuálny aj pre súčasnosť.

Dystopický film maďarskej režisérky Ágnes Kocsis Eden istým spôsobom predpovedal pandemickú situáciu, ktorá na jar 2020 nastala po celom svete. Éva trpí alergiou na množstvo chemických látok, znečistený vzduch, rádiové vlny a elektrické polia. Musí žiť v úplnej izolácii, čo jej znemožňuje akýkoľvek kontakt s okolitým prostredím. Aj najmenšie pochybenie by ju mohlo stáť život. Vzťahovo sa dokáže naviazať iba na brata a lekárov, ktorí na nej neustále robia pokusy. Jedného dňa sa istý psychológ pokúsi zistiť, či je Évina diagnóza skutočná, alebo existuje len v jej hlave. Bude na jej záchranu stačiť láska?

„Filmy stratené v Covide“ uvedie kino Lumière každý deň od dnes 19. augusta do soboty 28. augusta. Na filmy sa bude dať zakúpiť štandardná vstupenka, ľudia, ktorí si zakúpili cinepassy na rok 2020, budú mať po predložení cinepassu na pokladni kina vstup na premietanie zdarma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Quentin Dupieux