Indonézia - úspešný nováčik na hororovej scéne

V čase, keď väčšinu známej hororovej produkcie tvoria americké filmy, sa na scéne ukazuje prekvapujúci nový hráč - Indonézia. V posledných rokoch totiž prostredníctvom streamovacích platforiem vypúšťa nevšedné, no zároveň veľmi kvalitné horory.

22.08.2021 14:00
Film May The Devil Take You Foto:
Herečka Chelsea Islan vyniká vo filme May The Devil Take You.
debata

Nový divácky zážitok

Prvým prominentnejším indonézskym filmom tohto žánru, ktorý zavítal na streamovacie platformy, bol Danur z roku 2017. Podtitul I Can See Ghosts (Vidím duchov) divákovi vopred prezrádza, o čom asi snímka bude. Napriek tomu, že by sa dnes tento subžáner mohol zdať už obohraný, nemusíte sa báť žiadnych stereotypov. Prostredie inej kultúry, než tej, ktorú bežne vidíme v amerických filmoch, a takisto odlišný prístup k téme nás privádzajú k novému diváckemu zážitku. Človek nevie, kto je zlý, kto dobrý, a priateľskí duchovia ho môžu veľmi ľahko zaskočiť.

Satan's Slaves, čiže Satanovi otroci, vyšli v tom istom roku ako už spomínaný Danur. Ide o remake rovnomenného filmu z 80. rokov. Film zavítal do 42 krajín sveta a stal sa najlepšie zarábajúcim indonézskym hororom všetkých čias. Rodina sa v ňom musí vyrovnať s náhlou smrťou matky, ktorá uzavrela zmluvu s diablom. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 90 %.

O rok neskôr vyšli snímky, ktoré sa dočkali aj pokračovaní, a to Kuntilanak a May The Devil Take You (Nech ťa čert vezme). Prvý spomínaný film sleduje osudy piatich adoptovaných detí, ktoré sa dostanú do pazúrov démona menom Kuntilanak. Ide o ducha ženy, ktorá kradne deti a väzní ich vo svojom zrkadle. Táto snímka je zvláštna najmä prienikom žánrov – okrem hororových prvkov využíva totiž aj atmosféru podobnú rodinným dobrodružným filmom určeným pre deti.

Úplným opakom je May The Devil Take You, pri ktorom si veru neodpočiniete. Morálne posolstvo filmu jasne hovorí, že získanie bohatstva s pomocou temných síl sa nevypláca. Cena, ktorú treba zaplatiť, je privysoká a taktiež dosť krvavá – ide o snímku, ktorá rozhodne nie je pre slabšie povahy. Na druhej strane herecký výkon Chelsea Islan v hlavnej úlohe stojí za to vidieť.

Vo filme Impetigore musí hlavná postava Maya... Foto: Shudder
Film Impetigore Vo filme Impetigore musí hlavná postava Maya čeliť temným tajomstvám svojej minulosti.

Ďalším zaujímavým filmom v tejto kategórii je Impetigore z roku 2019, ktorý sa premietal aj na festivale Sundance. Na stránke Rotten Tomatoes má vynikajúce hodnotenie 95 % a bol dokonca zvolený ako indonézsky vstup na 93. Ceny akadémie, nakoniec však nebol nominovaný. Na 40. Cenách Citra dostal rekordných 17 nominácií, z ktorých premenil šesť. Hlavnou hrdinkou snímky je Maya, ktorá sa po útoku neznámeho muža vracia do rodnej dediny, aby tam predala zdedený dom. Čaká ju však konfrontácia s doposiaľ nepoznanou minulosťou. Snímka plná zápletiek a neočakávaných situácií je doplnená napätou atmosférou a výbornými hereckými výkonmi.

Osviežujúci prístup

Poslednou zmienkou na našom zozname je The Queen of Black Magic (Kráľovná čiernej mágie), ktorý vyšiel tento rok. Opäť ide o remake klasického indonézskeho hororu z 80. rokov, pričom režiséra inšpiroval práve úspech už spomínaného remaku Satan's Slaves. Kritik Dan Stubbs prirovnal film k Raimiho sérii Evil Dead (Lesný duch), pri ktorej nie každý vydrží do konca – najmä ak hovoríme o remaku z roku 2013.

The Queen of Black Magic prirovnal kritik Dan... Foto: Amazon Prime Video
Film The Queen of Black Magic The Queen of Black Magic prirovnal kritik Dan Stubbs k známej hororovej sérii Evil Dead.

Príbeh sleduje troch mužov, ktorí sa spolu so svojimi rodinami vracajú do sirotinca, kde vyrastali, aby sa rozlúčili s mužom, ktorý ich vychovával. Čaká ich tam však niečo, na čo ani zďaleka neboli pripravení.

Ak teda máte pocit, že súčasná hlavná vlna hororu vám už nemá čo ponúknuť, určite by ste mali vyskúšať niečo z Indonézie. Budete príjemne prekvapení – nielen ukážkami tamojšej folklórnej kultúry, ale aj osviežujúcim prístupom k dobre známym témam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #horor