Martin a tajomstvo lesa: nedotiahnutý film s čarovnými vizuálmi

Do kín prichádza nový film režiséra Petra Oukropca pre deti. Snímka Martin a tajomstvo lesa síce vyniká zaujímavými vizuálnymi efektmi, no v iných miestach dosť pokrivkáva.

25.08.2021 11:00
film martin a tajomstvo lesa Foto:
Sebastian Pöthe ako Martin a Josefína Krycnerová ako Líška vo filme Martin a tajomstvo lesa.
debata

Filmová novinka predstavuje čarovné prostredie areálu Bolfánek, údolia Úterského potoka a južnej Moravy, kde sa natáčalo. Na detskom tábore, ktorý je odtrhnutý od civilizácie, sa musí zúčastniť aj hlavná postava príbehu, dospievajúci Martin.

Trailer k filmu Martin a tajomstvo lesa

Problematický hrdina

Ten je od počiatku nepriateľsky naladený, s ostatnými deťmi nevychádza a najradšej by sa vrátil naspäť domov. Tušíme aj nejaký problém v pozadí rodinných vzťahov, ale tvorcovia filmu ho z nevysvetliteľných dôvodov nerozviedli ďalej. Martin sa tak stáva postavou, s ktorou divák od začiatku veľmi nesúcití – zdá sa, že sa ani len nesnaží svoju situáciu zlepšiť a ani medzi riadkami sa nedá vyčítať, prečo to tak je. Ešte nesympatickejší sa stáva v momente, keď sa rozhodne využiť pomoc lesných škriatkov pre svoje potreby bez toho, aby im ich služby odplatil. Malé strašidielka sú však príjemným spestrením diváckeho zážitku, a to predovšetkým vďaka spôsobu, akým sú poňaté vizuálne – výrazne pripomínajú hernú sériu Samorost od českej spoločnosti Amanita Design.

Príbeh o nepochopenom chlapcovi na okraji spoločnosti, ktorý sa tam ocitol najmä vlastným pričinením, je doplnený environmentálnou témou. Ako negatívne postavy tu vystupujú tzv. ťažiari, ktorých prítomnosť nepriaznivo vplýva tak na les, ako aj na bytosti žijúce v ňom. Týmto spôsobom sa tvorcovia snažia vštepovať mladým divákom ekologické cítenie, čo je nutné oceniť, a to aj napriek istej miere prvoplánovosti.

Film Láska pod kapotou Čítajte aj Miro Remo zverejnil trailer k filmu Láska pod kapotou

Žmurkajúce šišky film nezachránia

Ďalším pozitívom filmu je postava malého dievčatka s prezývkou Líška. Tá je akýmsi českým ekvivalentom Luny Lovegoodovej z Harryho Pottera – dievča so zasnenými očami, ktoré si sebavedomo žije vo svojom vlastnom svete a nezaujíma ho, čo si o tom myslí okolie. Práve ona je tou, ktorá pomôže Martinovi ísť tou správnou cestou a napraviť chyby, ktoré narobil. Aj pri Líške sa však vyskytol jeden nedostatok, ktorý sa vlastne týka aj ostatných postáv – predabovanie z češtiny do slovenčiny. Zdá sa totiž, že Líšku nadabovala dospelá herečka – podobne je to aj u niekoľkých ďalších postáv. Slovenčina uškodila aj niektorým pasážam v scenári, ktoré by v češtine zneli oveľa vtipnejšie a autentickejšie.

Jiří Mádl Čítajte aj Jiří Mádl: Z herca je vo filme Denník moderného fotra novopečený otec. Keď dotočí drámu, už sa teší na komédiu

Napokon však film pre svoju cieľovú skupinu vôbec nie je zlý. Myšlienku i vizuály je určite potrebné oceniť, rovnako ako aj herecké výkony detských hercov. Snímke však chýba cit pre detail a podrobnejšie spracovanie pozadia postáv, vďaka ktorému by divák lepšie dokázal pochopiť motiváciu ich konania. Takisto aj samotnú tému mohli uchopiť tak, aby bola pre diváka, či už detského, alebo dospelého, príťažlivejšia. Keďže ide o film určený predovšetkým pre deti, človek by očakával väčšiu dávku humoru, ktorá tu však chýba. Malé žmurkajúce šišky sú síce zlaté, ale film sa im tak úplne zachrániť nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka