Cinematik prinesie slovenské premiéry cenami ovenčených filmov

Medzinárodný filmový festival (MFF) Cinematik, ktorého 16. ročník sa bude konať v Piešťanoch od 14. do 16. septembra, prinesie v sekciách Cesty slávy a Výber umeleckého riaditeľa 13 slovenských premiér filmov, z ktorých viaceré prichádzajú ovenčené cenami z festivalov v Cannes, Benátkach či Berlíne.

05.09.2021 08:00
debata

Chýbať nebudú ani domáce snímky zo sekcie Čo dom dal, ktoré taktiež uvidia diváci MFF ako prví na Slovensku. Informoval o tom PR festivalu Peter Konečný.

Trailer k filmu Bernadetta

„Sekcia Cesty slávy je v programe Cinematiku tradične miestom, kde sa akumulujú tie najzvučnejšie filmové novinky z celého sveta. Obvykle už za sebou majú úspešnú púť po významných zahraničných festivaloch. Návštevníci Cinematiku ich môžu vidieť predtým, než sa dostanú do bežnej slovenskej kinodistribúcie, a niektoré sa do našich kín nikdy nedostanú,“ konštatoval Konečný.

Trailer k filmu Malá mama

Sekcia tento rok prináša šesticu rôznorodých snímok novinku holandského filmára Paula Verhoevena Benedetta, mysterióznu drámu Ada islandského režiséra Valdimara Jóhannssona, tiež Malú mamu francúzskej režisérky Céline Sciamma, rodinnú drámu Perie egyptského režiséra Omara El Zohairyho a Verin sen o mori kosovskej filmárky Kaltriny Krasniqi. Šesticu snímok v sekcii Cesty slávy uzatvára Zelený rytier, fantasy dráma Davida Loweryho.

Trailer k filmu Zelený rytier

Sekcia Výber umeleckého riaditeľa pokračuje v predstavovaní najzaujímavejších medzinárodných snímok posledného roka sedemčlennou zostavou titulov podľa výberu Vladimíra Štrica.

depraved Čítajte viac Cinematik sa vyberie Za hranicu kultu s majstrom nezávislého hororu Larrym Fessendenom

„Diváci sa v nej môžu tešiť napríklad aj na Najhoršieho človeka na svete dánskeho tvorcu Joachima Triera, na Muža, ktorý predal svoju kožu tuniskej scenáristky a režisérky Kaouther Ben Hania. Ďalším titulom z výberu umeleckého riaditeľa je Bebia gruzínskej režisérky Juji Dobrachkous,“ uviedol Konečný.

Trailer k filmu Bebia

V domácej sekcii Čo dom dal nečakane aktuálnu a naliehavú tému rozoberá Moja afganská rodina českej režisérky Michaely Pavlátovej, zaradený je aj maďarsko-slovenský film Iná svorka režisérky Hajni Kis a za pozornosť podľa Konečného stojí aj časozberný dokument Každá minúta života Eriky Hníkovej, ktorý získal na práve skončenom MFF v Karlových Varoch v hlavnej súťaži zvláštnu cenu poroty.

Cinematik tento rok ponúkne skoro 100 titulov a množstvo sprievodných aktivít.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik