Nie každý Večierok sa vydarí

Kto by nechcel ísť na večierok, zvlášť ak tam budú známi ľudia? Na tomto fakte postavil český herec Michal Suchánek svoj režisérsky debut. Jeho film Večierok láka na veľké mená: Karel Roden, Táňa Dyková či Jiří Langmajer, všetko skvelí herci a veľkí profesionáli. A predsa to na dobrú komédiu nestačí

06.09.2021 09:51
film Večierok Čekovský Dyková Foto:
Hudobník Pišta Petöfi (Marián Čekovský) a Zdeňka Hrdová (Tatiana Dyková) vo filme Večierok.
debata

Ak medzi hviezdy českého filmu zapadne neherec Marián Čekovský, s predlohou a so spracovaním niečo nebude v poriadku.

Na večierku sa schádzajú bývalí spolužiaci, je ich len zopár a po rokoch sa vzájomne oťukávajú. Spomínanie naruší podomový obchodník (Matěj Dadák) a najmä správa o smrti spolužiaka. Spoločnosť sa rozhodne, že vyrazia na jeho pohreb a počas cesty začnú odkrývať karty, ktoré komu život nadelil.

Trailer k filmu Večierok

Hudobník Pišta Petöfi (Marián Čekovský) má našliapnutú sľubnú kariéru, robí sprievod k predajným akciám na vysávače. Upätý Richard Crha (Karel Roden) našiel útočisko v kresťanskej sekte, ale nenašiel tam svoje šťastie. Ani manželský pár Hrdovcov (Jiří Langmajer a Tatiana Dyková) po 25 rokoch spoločného života nemá byť na čo pyšný.

Cinematik Čítajte aj Cinematik prinesie slovenské premiéry cenami ovenčených filmov

Veľa dôvodov na oslavu nebudú mať ani diváci, ktorí sa na Večierok s hviezdami vybrali. Suchánkov humor je naozaj suchý, ale ani zo suchého humoru by človeku nemalo vyschnúť v hrdle. Všetci herci hrajú svoje roly výborne (najmä Roden ako vystresovaný Richard a Dyková ako opitá nešťastnica Zdeňka), aj v ďalších postavách sa predstavia profesionáli Marek Taclík (ako Frankie Pudil), Matěj Dadák (ako Ing. Luboš Hinke) a Miroslav Vladyka (ako Olda Krákora). No v situačnej komédii je len zopár situácií, pri ktorých sa divák aspoň pousmeje. A tie sa všetky vošli do traileru k filmu.

Karel Roden a Marián Čekovský ako spolužiaci... Foto: Continental film
film Večierok Roden Čekovský Karel Roden a Marián Čekovský ako spolužiaci Richard a Pišta v českej komédii Večierok.

Režisér dokonca siaha aj po „nekorektnom humore“, prekračovať hranice je métou každého umelca. Hra na Adolfa Hitlera ukrytého v pivnici, „lakomí ortodoxní“ či comming out s inou orientáciou jedného z hrdinov však nedávajú žiadny zmysel, ani ako dadaistický vtip. Rovnako ako postava prsnatej Kozoušky (Nela Boudová), ktorej pánboh „niekde inde ubral“, no v kritických chvíľach prekvapí svojou logikou. Aj humor má svoju logiku a najlepšie aj šarm. Skrátka, nie každý večierok sa vydarí a je zábavný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka