11. september inšpiroval filmy aj muzikál

Veľké historické udalosti bývajú často námetom pre umelecké diela. Teroristické útoky z 11. septembra 2001 nie sú výnimkou. Za dvadsať rokov o nich vznikli desiatky hraných a dokumentárnych filmov, ale aj množstvo divadelných hier, románov, básní či hudobných skladieb, dokonca i muzikál.

11.09.2021 14:00
World Trade Center 2 Foto:
Nicolas Cage ako policajt zasahujúci počas teroristických útokov vo filme World Trade Center.
debata (2)

Na útok, aký USA dovtedy nezažili, zareagovali filmári rýchlo. V krátkom čase nakrútili niekoľko dokumentárnych snímok a už v roku 2002 aj prvý poviedkový film 11'09''01. Jedenásť režisérov z rôznych krajín doň prispelo vlastnými príbehmi s posolstvom mieru a tolerancie, pričom každá z epizód dodržala symbolickú dĺžku 11 minút a deväť sekúnd.

Filmová dráma Chlapi (2002) s herečkou Sigourney Weaverovou zase zobrazuje kapitána newyorských hasičov, ktorému novinárka pomáha s prejavom na pamiatku jeho zosnulých kolegov.

V roku 2006 prišli do kín dve americké drámy oslavujúce hrdinov z 11. septembra. Prvú s názvom World Trade Center nakrútil oscarový režisér Oliver Stone. Opisuje príbeh policajta zavaleného troskami „dvojičiek“, ktorého stvárnil Nicolas Cage. Keďže vedenie mesta zakázalo filmovať v okolí bývalého Svetového obchodného centra (WTC), štáb si musel vystačiť s kulisami v Los Angeles.

Trailer k filmu Let 93.

Druhý film Let 93 sa zameral na jedno z lietadiel, ktoré uniesli teroristi. Keď sa pasažieri dozvedeli, že zrejme aj s nimi plánujú vraziť do ďalšej budovy, rozhodli sa tomu zabrániť. Kým sa im však podarilo prebiť do kokpitu, lietadlo so 44 ľuďmi na palube sa zrútilo do poľa v Pennsylvánii. Film sa verne drží skutočných udalostí, na záver zaznie i legendárna výzva do útoku na únoscov „Let's roll!“ (Poďme na to!), ktorá sa v USA stala symbolom hrdinstva.

V roku 2006 vznikol tiež výnimočný televízny film Po stopách 11. septembra v hlavnej úlohe s Harveym Keitelom. Na základe vyšetrovania komisie amerického Kongresu a ďalších prameňov približuje, čo predchádzalo teroristickým útokom a akých osudových zlyhaní sa politici dopustili.

Diváka napríklad prekvapí, že obávaného vodcu teroristickej organizácie Al-Kajdá Usamu bin Ládina mohli Američania zneškodniť už v roku 1998, no v rozhodujúcej chvíli zaváhali.

Iný prístup k téme zvolili tvorcovia psychologickej drámy Sila priateľstva (2007). Adam Sandler, známy skôr ako komediálny herec, v nej stelesnil psychicky narušeného muža, ktorý pri teroristickom útoku prišiel o rodinu.

Traumatickým zážitkom spojeným s 11. septembrom sa venuje i americký film Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (2011). Hlavným hrdinom je 11-ročný chlapec s Aspergerovým syndrómom, ktorý vo WTC stratil otca. Vo filme si zahrali aj Tom Hanks a Sandra Bullocková.

Trailer k filmovej dráme Sila priateľstva.

Z dokumentárnej tvorby možno spomenúť oceňovaný film kontroverzného režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 (2004), 102 minút, ktoré zmenili Ameriku (2008), taliansku snímku September 11: The New Pearl Harbor (2013) či najnovšiu dokumentárnu sériu 11. september: Ten deň v Amerike (2021).

Udalosťami sa inšpiroval aj kanadský rockový muzikál Come From Away z roku 2013, ktorý medzitým zožal úspech i na Broadwayi a získal niekoľko cien. Ukazuje obetavosť obyvateľov mestečka Gander v kanadskej provincii Newfoundland.

Keď sa začali teroristické útoky, Američania na tamojšie veľké letisko odklonili až 38 letov s vyše 6 500 cestujúcimi. V mestečku pritom žilo iba 9 000 ľudí a v hoteloch mali len 500 izieb. Napriek tomu sa domáci o „hostí“ z 95 štátov sveta postarali, dali im najesť a poskytli strechu nad hlavou.

Podľa autorov muzikálu je to príklad ľudskej spolupatričnosti – toho, že si v krízových situáciách dokážeme pomôcť. „Pripomína nám to, že vieme byť dobrí,“ vysvetlil jeden z tvorcov David Hein.

Trailer k americkému filmu World Trade Center.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #film #teroristi #11. september #dokumentárne filmy #WTC #11. september 2001