Hollywoodski oslávenci: Režisér Oliver Stone a herec Tommy Lee Jones majú 75 rokov

Jeden z nich zaujal ako slávny režisér s ľavicovými názormi, druhý ako presvedčivý charakterový herec.

15.09.2021 06:00
debata (1)
Herec Tommy Lee Jones. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Tommy Lee Jones. Herec Tommy Lee Jones.

Americký herec Tommy Lee Jones má na svojom konte celý rad úloh v komerčne úspešných filmoch, ale uplatnil sa tiež ako režisér. Za vedľajšiu úlohu v snímke Utečenec, kde hral po boku Harrisona Forda, získal v roku 1993 Oscara. Na toto ocenenie ho nominovali aj za ďalšie tri úlohy.

Narodil sa 15. septembra 1946 v mestečku San Saba v americkom štáte Texas. Jeho matka pracovala ako policajtka, učiteľka a vlastnila i obchod, otec bol robotníkom pri ťažbe ropy. Jeho rodičia sa rozviedli, onedlho sa znova vzali a potom zase rozviedli.

Študoval na Harvardovej univerzite, za ktorú hral aj americký futbal. Jedným z jeho vtedajších študentských kolegov a spolubývajúcich bol i neskorší viceprezident USA Al Gore. Po štúdiu sa presunul do New Yorku, kde sa začal venovať svojmu hobby zo strednej školy – herectvu.

Tommy Lee Jones Čítajte viac Jason Bourne zlákal aj Tommy Lee Jonesa

Vo filme sa prvý raz objavil v roku 1970 v slávnom príbehu Love Story, kde však stvárnil iba bezvýznamnú úlohu.

Slávy sa dočkal až v 90. rokoch, keď účinkoval vo filmoch ako JFK (za svoju úlohu získal nomináciu na Oscara), Utečenec, Nebo a zem, Zdesenie, Takí normálni zabijaci, Sopka, Muži v čiernom, Šerifovia či Dvojité obvinenie.

Darilo sa mu aj v ďalšom období, z ktorého pochádzajú snímky Vesmírni kovboji, Krvavá voľba, Štvanec, Nezvestné, V údolí Elah, Táto krajina nie je pre starých, Pochované hriechy, Lincoln či Mafiánovci.

Ukážka z filmu Nebo a zem, kde si Tommy Lee Jones zahral traumatizovaného amerického vojaka, ktorý si zoberie za ženu Vietnamku.

V roku 2005 predstavil film Tri pohreby, ktorý aj režíroval a zároveň v ňom stvárnil ústrednú rolu. Snímka získala dve hlavné ceny na festivale v Cannes. Podobne úspešné bolo i jeho ďalšie dielo Sila života, za ktorú ho v roku 2014 v Cannes nominovali na Zlatú palmu.

Tommy Lee Jones sa ako pravý Texasan cíti najradšej na svojich farmách, kde chová kone a dobytok. V roku 2009 ho dokonca uviedli do Siene slávy texaských kovbojov.

Oliver Stone patrí k najvýraznejším americkým filmárom. Píše, režíruje a produkuje populárne, ale aj dosť kontroverzné filmy, v ktorých sa často dotýka citlivých miest americkej histórie i súčasnosti.

Režisér Oliver Stone a jeho manželka Jung... Foto: Reuters, DANNY MOLOSHOK
Režisér Oliver Stone a jeho manželka Jung Sun-jung. Režisér Oliver Stone a jeho manželka Jung Sun-jung.

Svetlo sveta uzrel 15. septembra 1946 v New Yorku, v bohatej rodine z Manhattanu. Otec bol synom židovského obchodníka, matka prísnou katolíčkou s francúzskymi koreňmi. Po roku štúdia Stone odišiel z univerzity v Yale a ako učiteľ sa prvý raz dostal do Vietnamu, ešte ako civilista.

V roku 1967 sa tam znova vrátil, tentoraz už ako vojak. Po niekoľkých zraneniach a traumatických zážitkoch z bojov, ako aj s niekoľkými vyznamenaniami (napr. Purpurovým srdcom) sa vrátil do USA, kde mu armáda zaplatila štúdium na filmovej škole.

Práve dezilúzia z vietnamskej vojny sa na dlhý čas stala Stoneovým hlavným zdrojom inšpirácie. Nakrútil niekoľko krátkych filmov o veteránoch a čakal na príležitosť zrealizovať veľký film.

Zlom v jeho kariére nastal až v roku 1986, keď sa mu podarilo zohnať producenta a nakrútiť vojnový film Čata v hlavnej úlohe s Charliem Sheenom, ku ktorému napísal i scenár.

Čata sa stala medzníkom v dejinách vojnového filmu a odštartovala Stoneovu hviezdnu kariéru. K téme vietnamskej vojny sa neskôr vrátil aj v rovnako silných snímkach Narodený 4. júla (1989), kde hlavnú úlohu zveril Tomovi Cruiseovi, a Nebo a zem (1993), kde si zahral aj Tommy Lee Jones. Oba tieto filmy pritom vychádzali zo skutočných príbehov hlavných hrdinov.

Z ďalších filmov Olivera Stonea možno spomenúť Salvador, Wall Street, The Doors, JFK, Takí normálni zabijaci, Nixon, U-Turn, Víťazi a porazení, Alexander Veľký, World Trade Center, W. alebo Snowden.

Scéna z protivojnového filmu Narodený 4. júla s Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe.

Za svoje filmy, ktoré sú často kritické voči Amerike či americkej politike, často čelil kritike. Neraz však aj pre svoje ľavicové, až idealistické názory na niektoré udalosti a osobnosti.

Vo svojom dokumente Comandante napríklad kubánskeho diktátora Fidela Castra zobrazil s takým veľkým pochopením, že to hraničilo s obdivom. Podobne zvláštne postupoval aj v roku 2017, keď nakrútil dokumentárny film Svet podľa Putina – obsiahly rozhovor s ruským prezidentom.

Paľbu kritiky si vyslúžil však aj v roku 2010 za výroky o Židoch a Adolfovi Hitlerovi. Okrem iného sa vtedy sťažoval na „židovskú prevahu v médiách“.

Josh Brolin a Oliver Stone Čítajte viac Oliver Stone sa ospravedlnil za antisemitské výroky

Podľa denníka The New York Times sa Stone zase v rozhovore kontroverzne vyjadril o Hitlerovi, keď povedal, že poškodil viac Rusov ako Židov. Už aj predtým Hitlera označil za obetného baránka.

Mimoriadne kritický vo svojich dielach býva Stone aj voči republikánskym prezidentom – v snímke Salvador napríklad voči Ronaldovi Reaganovi, neskôr tiež voči R. Nixonovi či Georgeovi W. Bushovi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #narodeniny #režisér #Oliver Stone #Tommy Lee Jones