Zbožňovaní hriešnici

Film Petra Kolečka Zbožňovaný kladie v úvode zaujímavú otázku: Kto pozná lepšie telo prelietavého lekára Zdeňka, ktorého stvárnil Jiří Bartoška? Milenka alebo manželka?

11.10.2021 08:00
Jiří BArtoška film Zboznovany Foto:
Jiří Bartoška ako hlavný hrdina Zdeněk v novom filme Zbožňovaný
debata (3)

Tá prvá – v podaní Ivany Chýlkovej – je jeho kolegyňa, doktorka, má na to teda aj diplom. Pozná Zdeňkove sexuálne chúťky, vedie s ním v posteli intelektuálne rozhovory, obetovala mu celý život a sama zostala bez muža a detí. Tá druhá, zákonitá manželka – hrá ju Zuzana Kronerová – pozná zasa Zdeňkove chute v oblasti stravovania, a to tiež nie je zanedbateľné. Však každý vie, že láska ide cez žalúdok!

Ukážka z filmu Zbožňovaný

Divožienky z pracoviska

Zápas o Zdeňka vyvrcholí v záhrade pri rodinnom posedení. Odišiel práve do dôchodku a teší sa na to, že už bude mať pokoj, bude si užívať vnučku, dá sa rozmaznávať manželkou a užívať si postavenie lekára nestora, ktorého si každý váži. S takýmto vývojom udalostí sa však nezmierila milenka, ktorej vzťah so Zdeňkom trvá toľko, čo jeho manželstvo. A tak sa táto žena cíti dotknutá a nechce ani počuť o tom, že by mala ustúpiť zákonitej manželke. Na pracovisku ju predsa rešpektovali ako partnerku uznávanej a obľúbenej kapacity. Dokonca si myslí, že má zásluhu na jeho zásluhách. Však spolu v nemocnici aj vo vede pracovali, experimentovali, získavali cenz, cestovali po sympóziách. I ona mu bola oporou a navyše ho intelektuálne povznášala. A zrazu sa má bez slova vytratiť z jeho života? Zo zúfalstva sa opije a vpadne do rodinnej idylky. V tejto chvíli sa začína jednak retrospektívny pohľad na život prelietavého lekára, ale košatia sa aj nové udalosti. A sú poriadne dramatické.

Vo filme Zbožňovaný stvárnila Jiřímu Bartoškovi... Foto: Continental film
Bartoška Kronerova film Zboznovany Vo filme Zbožňovaný stvárnila Jiřímu Bartoškovi manželku Zuzana Kronerová.

Podobný príbeh sa vraj stal v rodine Petra Kolečka, ktorý napísal scenár Zbožňovaného a tento film aj režíruje. To jeho vlastný dedo sa dostal do situácie, že sa o neho chceli v dôchodku starať až dve ženy, ktoré ho milovali. Takéto trojuholníky okolo úspešných mužov či šéfov, kde sa obyčajne stretnú skromné obetavé manželky a divožienky z pracovísk, sú pomerne časté. Petr Kolečko však nerieši erotickú banalitu či pikantnosť týchto príbehov, ale skôr pokrytectvo, ktoré zákonite obsahujú a ktoré sa obyčajne významným členom rodiny toleruje. Tak je to aj v tomto prípade.

Vnučka Anetka ale práve píše do školy obsiahlejšiu slohovú prácu, v ktorej vyzdvihuje zásluhy svojho deda, ospevuje jeho múdrosť, čestnosť, lásku k príbuzným a podobne. Odrazu sa však aj ona stáva svedkom trápnej situácie keď sa jej milovaná babička pobije so sokyňou, čo si prišla deda uniesť. V postave vnučky Anetky asi stvárnil Kolečko aj svoje pocity z čias, keď zisťoval, že svet dospelých je iný, než sa zdá deťom, a že aj tí najbližší príbuzní môžu mať svoje trináste komnaty.

film-minuta-vecnosti-vznikol-v-263624-3533746 Čítajte aj V kinách je dramatický príbeh otca a dcéry Minúta večnosti

Pobúrená vnučka

Anetka je však pobúrená ani nie tak tým, že deda milovala aj iná žena, ako tým, že jej nehovorili pravdu a že ani medzi sebou si dospelí nehovorili pravdu. Pretvarovali sa. Kolečko natočil film o tom, že naraziť na faloš je pre čistého mladého človeka najväčšia bolesť. Toto smutné konštatovanie sa mu však podarilo zapracovať do veľmi zábavného filmu, na ktorom si zgustla celá plejáda skvelých hercov. Z tých osvedčených je to už spomínaný Jiří Bartoška, Jiří Langmajer, v celkom novej prekvapujúco navrstvenej polohe sa predviedla Zuzana Kronerová, nezvyklo temperamentná je Ivana Chýlková. Zažiarili ale aj nové tváre – komik Štěpán Kozub, nežná Martina Czyžová ako vnučka Anetka. Ozdobou súčasných veselohier je Petra Hřebíčková, ktorá sa síce od filmu k filmu veľmi nemení, ale prináša na plátno sviežosť a príjemnú odľahčujúcu nekomplikovanosť.

Film Zbožňovaný vyústi do všeobecného... Foto: Continental film
film Zboznovaný Bartoška Kronerová Film Zbožňovaný vyústi do všeobecného upokojenia sa, ale má vlastne viacero koncov. Pretože hriechom nie je nikdy koniec.

Film vyústi do všeobecného upokojenia sa, ale má vlastne viacero koncov. Vnučka sa trocha rozhľadí po svete dospelých a začne chápať ich slabosti – asi poopraví svoju slohovú prácu o dedovi, lebo ona (zatiaľ) vôbec neklame. Opustená milenka uzná, že manželka je manželka a že to, čo ona – ako milenka – vo vzťahu získala, jej tiež nikto nevezme. Manželka sa zasa teší, ako bude variť, piecť a vytvárať rodinnú pohodu. Všetky ženy sa, skrátka, zmieria so svojím osudom, ale hriešni chlapi, Zdeněk a jeho zať (Jiří Langmajer), ktorí sú za trest vyhostení do pivnice rodinnej vily, si tam dávajú jointa. Zdeněk sa síce zbavil milenky, ale nástrahy k hriechom nemajú konca kraja.

supernova-04 Čítajte aj Navnaďte sa do kina na film Supernova s Colinom Firthom a Stanleym Tuccim

HODNOTENIE PRAVDY: 4 HVIEZDIČKY

Zbožňovaný/ ČR 2021/ r. Petr Kolečko, h. Jiří Bartoška, Zuzana Kronerová, Ivana Chýlková, Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer, Štěpán Kozub, Martina Czyžová, Taťjana Medvecká, Lukáš Melník, Kryštof Michal

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Jiří Bartoška #filmová novinka #Ivana Chýlková