Posledný súboj: Keď mužské ego nepustí

Režisér Ridley Scott je známy predovšetkým ako otec hororového sci-fi so svojím Votrelcom. Minulý rok prišiel s výnimočným seriálom Vychovaní vlkmi, v ktorom priniesol obraz dystopickej budúcnosti, v ktorej prebieha boj medzi ateistami a veriacimi.

15.10.2021 11:00
debata
Adam Driver ako Jacques LeGris a Matt Damon ako... Foto: Cinemart
Posledný súboj - film Adam Driver ako Jacques LeGris a Matt Damon ako Jean de Carrouges vo filme Posledný súboj.

Hlavnými aktérmi príbehu sú dvaja androidi, ktorí sa na odľahlej planéte starajú o skupinu detí. Tento rok prichádza Scott do kín s niečím novým.

Veľkolepá historická dráma Posledný súboj, natočená podľa rovnomenného románu Erica Jagera, nás vezme do prostredia stredovekého Francúzska, kde proti sebe stoja dvaja muži, ktorých nenapraviteľná pýcha prinúti riskovať všetko.

Dobrák a zloduch… či?

V hlavných úlohách sa nám predstavujú Matt Damon ako Jean de Carrouges a Adam Driver ako Jacques Le Gris, dvaja najlepší priatelia, ktorí absolvovali viacero bojov bok po boku. Ide o dve diametrálne odlišné postavy – zatiaľ čo de Carrouges je mužom činu, ktorý síce zmýšľa jednoduchšie, no tvrdo si ide za svojím, Le Gris využíva svoju pätolizačskú povahu a bystrý um na to, aby sa jednoduchou cestou dostal ku všetkému, po čom túži.

Takýmto spôsobom je divák navedený k tomu, aby jedného považoval za dobrého a druhého za zlého. Le Gris postupne oberá de Carrougesa o majetok i úctu, a ten sa s tým nedokáže zmieriť. Na jednej strane figuruje priateľstvo, ktoré však nie je rozobrané príliš do hĺbky, a preto je divákovi ťažké pochopiť, čo z nich vlastne robí najlepších priateľov. Na druhej je pýcha, ktorú ani jeden z nich nedokáže prehltnúť.

Obe postavy predstavujú krásnu paralelu toho, ako svet fungoval vtedy a ako funguje dodnes. Na postave mladého kráľa Karola VI. je vidieť, ako veľmi je znudený životom, v ktorom už dosiahol absolútne všetkého a nemá ho čo viac prekvapiť. Gróf Pierre, ktorého hrá Ben Affleck, je zasa neuveriteľne roztopašný, a Le Gris je jeho obľúbencom, pretože stále prichádza s novými spôsobmi, ako ho zabaviť, a prikyvuje na všetko, čo sa mu povie.

Matt Damon Čítajte viac Ridley Scott zachraňuje Marťana Damona, pozrite si trailer

Najzaujímavejším okamihom celého filmu je však jeho posledný úsek. Dej je totiž rozdelený na niekoľko častí, ktoré ukazujú udalosti z pohľadu hlavných aktérov. Na konci vidíme, ako sa veci udiali z pohľadu Marguerite, manželky de Carrougesa.

Tá predstavuje handrovú bábiku v detinskej hre dvoch mužov, ktorí ju nepovažujú za nič viac ako za predmet vo svojom spore. Le Gris ju totiž jedného dňa znásilní. Namiesto akejkoľvek emocionálnej podpory to de Carrouges využije ako zámienku na duel na život a na smrť. Zároveň nám tento úsek prvýkrát ukazuje, že veci sa neudiali celkom tak, ako to bolo naznačené v Carrougesovej časti, a že je vlastne rovnako zlý ako jeho protivník.

Otázka ženského orgazmu

Lekárske „fakty“, ktorým ľudia vo filme veria, sú takmer úsmevné. Jedným z nich je, že znásilnenie nemôže viesť k tehotenstvu. Ďalším, na tú dobu celkom prekvapujúcim, je ten, že bez toho, aby mala žena počas sexu orgazmus, nemôže otehotnieť. Podľa tejto logiky by teraz po svete chodilo sedem ľudí.

V každom prípade je najsilnejším ťahákom filmu pohľad na ženu 14. storočia, ktorá musí čeliť hlboko zakorenenej mizogýnii, a na ktorej utrpenie sa hľadí oveľa ťažšie ako na smrteľne zranených mužov divoko pobehujúcich po bojisku.

Jodie Comer, ktorá sa preslávila predovšetkým ako ruská nájomná vrahyňa v seriáli Na muške, je v úlohe Marguerite de Carrouges fantastická a dokazuje, že je schopná zahrať diametrálne odlišné a zároveň emocionálne náročné úlohy bez problémov. Zarážajúca a vyslovene nechutná je na celej situácii Le Grisova neoblomná viera, že k znásilneniu nedošlo, pretože Marguerite sa „len hrala na nedostupnú“.

Hrdinu, ktorého stvárnil Matt Damon, osud... Foto: Cinemart
Posledný súboj - film Hrdinu, ktorého stvárnil Matt Damon, osud postaví proti svojmu bývalému priateľovi.

Ak by bola snímka len o samotnom spore dvoch mužov, nemala by nijaký zvláštny prínos. Vďaka záverečnej časti sa však dá odpustiť aj to, že má dve a pol hodiny. Tempo je zvolené dobre, režisérovi sa podarilo neopakovať príliš jednotlivé scény, keďže sú zobrazené prostredníctvom svedectiev viacerých ľudí.

Drobnou chybičkou krásy je Driverova zlá latinčina a tmavosť scén, v ktorých chýba osvetlenie, čo je v poslednom čase pre podobne tematizované filmy a seriály typické – príkladom je historický film Favoritka či neslávna scéna veľkého boja z poslednej série Hry o tróny. Inak ale ide o film, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť.

HODNOTENIE 5 hviezdičiek Posledný súboj/USA, VB 2021/r. Ridley Scott, h. Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck.

Trailer k filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Matt Damon #Ridley Scott #filmová recenzia