Sir Michael Caine oznámil odchod do hereckého dôchodku

Anglický herec a spisovateľ Michael Caine oznámil odchod do hereckého dôchodku. V rozhovore s rozhlasovou stanicí BBC Radio 5 Live povedal, že komédia Bestsellery, v ktorej hrá mrzutého starnúceho spisovateľa a ktorú tento rok predstavil na filmovom festivale v Karlových Varoch, je zrejme jeho posledným filmom. Namiesto hrania bude písať.

18.10.2021 06:00
Michael Caine Jiri Bartoška Foto:
Britský herec Michael Caine si z rúk prezidenta festivalu Jiřího Bartošku prevzal ocenenie Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.
debata
Best Sellers

„Paradoxne sa ukázalo, že je to skutočne moja posledná rola,“ povedal Caine. „Dva roky som totiž nepracoval a mám problémy s chrbticou, ktoré sa podpisujú na mojich nohách. Nemôžem teda celkom dobre chodiť,“ rozviedl 88letý držiteľ dvoch Oscarov.

Michael Caine vo filme Hana a jej sestry

Dodal, že „napísal niekoľko kníh, ktoré vyšli a slávili úspech“. „Takže teraz už nie som herec, ale spisovateľ, čo je príjemné, pretože ako herec musíte vstať o pol šiestej a ísť do štúdia. Ale ako spisovateľ môžete začať písať bez toho, aby ste vstali z postele,“ dodal.

Michael Caine Jiri Bartoška Čítajte viac Hviezdou karlovarského festivalu bol Michael Caine

Vo filme Bestsellery, ktorý natočila americká režisérka Lina Roesslerová ako svoj celovečerný debut, sa Caine vydáva na posledné turné, aby zachránil krachujúce nakladateľstvo. Americká herečka Aubrey Plazaová vo filme hrá energickú mladú ženu, dedičku tohoto kedysi preslávenéhoo nakladateľského domu. Film sa nakrúcal v roku 2019 v Montreale.

Michael Caine - Temný rytier - premiéra Londýn Čítajte aj Osemdesiat a dosť! Michael Caine má o konci kariéry jasno!

Caine v rozhovore povedal, že už dva roky nedostal žiadnu ponuku, a pripomenul svoj vysoký vek. „Scenárov s osemdesiato­semročným hercm nie je veľa,“ konštatoval.

Michael Caine zažiaril v snímkach ako Alfie (1966) alebo Výchova Rity (1983), a neskôr účinkoval napríklad vo filmoch Tichý Američan (2002), Batman začína (2005), Sleuth (2007) či Počiatok (2010). Prestížnu sošku Oscara mu vyniesli filmy Hana a jej sestry (1986) a Pravidlá muštárne (1999). V roku 2000 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Caine