Film Orchester z krajiny ticha uvedú na festivaloch v Portugalsku a vo Švédsku

Dokumentárny film z produkcie Pohody "Orchester z krajiny ticha", v ktorom režisérka Lucia Kašová zachytila dievčatá prvého ženského afganského orchestra Zohra v domácom prostredí v Kábule a ich cestu na Slovensko, kde odohrali šesť koncertov, sa dostal na ďalšie filmové festivaly.

19.10.2021 17:00
Zohra Foto:
Na snímke je prvý afganský ženský orchester Zohra spolu s muzikológom Ahmadom Sarmastom.
debata

„Tými najzásadnejšími sú portugalský DocLisboa a festival krátkych filmov vo švédskej Uppsale,“ informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Spresnil, že na 19. ročníku DocLisboa je dokument zaradený v sekcii „Zo Zeme na Mesiac“, v rámci ktorej sa organizátori zameriavajú na pálčivé politické problémy prostredníctvom dôležitých súčasných filmov.

Dokumentárnu snímku zaradili aj na 40. ročník festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale, kde bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov.

Oficiálny trailer k filmu Orchester z krajiny ticha.

Repka ďalej informoval, že vyše 90 percent študentov Afganského národného inštitútu hudby sa podarilo začiatkom októbra evakuovať z Afganistanu. „Napriek obštrukciám zo strany Talibanu sa vďaka veľkému úsiliu Ahmada Sarmasta (zakladateľ Zohry) a jeho spolupracovníkov, množstvu zákulisných vyjednávaní, ako aj s veľkou pomocou ľudí z katarskej ambasády v Kábule napokon podarilo dievčatám odletieť z krajiny,“ ozrejmil s tým, že momentálne sú v katarskej Dohe, odkiaľ čoskoro pôjdu do Portugalska, kde im vláda poskytla víza. „Podľa slov Ahmada Sarmasta tu naďalej plánujú pokračovať v štúdiu hudby,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Jeden svet #Lucia Kašová #Orchester z krajiny ticha