Film Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa ocenili na festivale v Chicagu

Dráma Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa získala na Medzinárodnom filmovom festivale v americkom Chicagu ocenenie Silver Hugo (Strieborný Hugo) v kategórii najlepšia réžia.

24.10.2021 09:00
Cenzorka - film Foto:
Dráma Cenzorka zbiera ceny na festivaloch a uchádzať sa bude aj o Oscara.
debata

Snímku zaradili do súťažnej sekcie medzinárodných celovečerných filmov. O deviatich víťazoch tejto sekcie rozhodla päťčlenná medzinárodná porota v zložení režisérov a filmových kritikov (Juan Manuel Domínguez, Barbara Klingerová, Šahrám Mokrí, Gianfranco Rosi a Patricia Rozemová).

V poradí 57. ročník festivalu Chicago IFF, najdlhšie fungujúceho súťažného festivalu v Severnej Amerike, sa koná od 13. do 24. októbra. Premietnu na ňom vyše 80 celovečerných a vyše 60 krátkych filmov z celého sveta.

Ivan Ostrochovský (vľavo) a Peter Kerekes, Foto: MFF Benátky
Kerekes Ostrochovsky Ivan Ostrochovský (vľavo) a Peter Kerekes,

Kerekesov film tu figuruje pod anglickým titulom 107 Mothers (107 matiek). Vznikol v slovensko-česko-ukrajinskej koprodukcii a rozpráva príbeh jednej zo ženských väzníc v ukrajinskom meste Odesa, v ktorej Peter Kerekes a scenárista Ivan Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním celkovo šesť rokov.

Cenzorka - film Čítajte viac Film Cenzorka: Porodiť vo väzení

Väčšina protagonistiek vo filme predstavuje svoj skutočný príbeh. Cenzorka mala svetovú premiéru v septembri na Benátskom filmovom festivale a získala už niekoľko ďalších ocenení.

Snímka je aj slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscara) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film.

Trailer k filmu Cenzorka.
debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #ocenenie #cena #Peter Kerekes #film Cenzorka