Jihlava jubiluje a vrátila sa do kín

Jihlavský festival sa v lete ozýval výberom najlepších filmov v letnom kine v Novej Cvernovke, v pondelok významné podujatie zamerané na filmy dokumentárnych foriem v susednom Česku odštartovalo svoj dvadsiaty piaty ročník. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov - najväčší svojho druhu v strednej a vo východnej Európe - potrvá v Jihlave do nedele 31. októbra. Otvoril ho čiernobiely dokument bieloruského režiséra Andreia Kutsilu Keď kvetiny nemlčia.

26.10.2021 14:00
kutsila ked kvetiny nemlcia Foto:
Festival otvorí čiernobiely dokument bieloruského režiséra Andreia Kutsilu Keď kvetiny nemlčia.
debata

Svedkom je filmové oko

Bieloruský novinár a dokumentarista Andrei Kutsila je aj jedným z hlavných hostí festivalu a v mimoriadne dôležitom dokumente zaznamenáva brutálne potláčanie slobody prejavu a základných ľudských práv v Bielorusku. Ústredným motívom sú totiž nedávne spoločensko-politické udalosti v štáte po vlaňajších prezidentských voľbách, keď na protest proti zmanipulovanému a sfalšovanému hlasovaniu vyšli do ulíc státisíce Bielorusov. Vláda znovuzvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka vtedy pokojné pochody brutálne potlačila a účastníkov trestala. Lukašenkova dvadsaťsedemročná diktatúra však stále v ľuďoch nezahubila nádej na zmenu a túžbu po slobode. Jihlavský festival síce tradične otvoril český film, tento rok však organizátori vyjadrujú výberom filmu podporu všetkým Bielorusom, ktorí chcú žiť v slobodnej krajine a odmietajú samovládu despotu.

Záber z filmu bieloruského režiséra Andreia... Foto: MFF Jihlava
ked kvetiny nemlcia Záber z filmu bieloruského režiséra Andreia Kutsilu Keď kvetiny nemlčia.

Festival predstaví tri stovky filmov a s jubilejným ročníkom prináša niekoľko zásadných noviniek. Hlavná súťažná sekcia Opus bonum zložená z medzinárodných filmov a súťaž prvých a druhých filmov sa zúžili do jednej. Predstaví sa tu pätnásť nových diel a po novom ich bude posudzovať sedemčlenná porota. K oceneniam navyše pribudnú i filmové profesie najlepšia kamera, najlepší strih či zvuk, ale oceňovať sa budú aj žánre, ako napríklad filmová esej. Ceny udelia jednotlivo aj najlepšiemu debutu či najlepšiemu filmu z východnej a zo strednej Európy.

Prvé a druhé celovečerné filmy mali počas minulých rokov vlastnú súťažnú sekciu, v hlavnej súťaži však tento rok tvoria prevažnú časť práve snímky začínajúcich tvorcov. Festival sa znížením počtu súťažných sekcií inšpiroval inými áčkovými svetovými podujatiami tohto druhu.

Cenzorka - film Čítajte aj Film Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa ocenili na festivale v Chicagu

Súťaží aj mladý slovenský dokument

Svetovú premiéru má v hlavnej súťaži aj dokumentárna esej o urbánnych symfóniách a premenách hlavného mesta Čiary. Očakávaný debut Barbory Sliepkovej, autorky z nastupujúcej mladej generácie dokumentaristov a dokumentaristiek vychovaných bratislavskou Vysokou školou múzických umení, je jedným zo slovenských projektov, ktoré tohto roku uvidí jihlavské publikum. Dokument o súdnictve Očista predstaví v sekcii Česká radosť filmárka Zuzana Piussi a súťaží tu aj film Ako som sa stala partizánkou Very Lackovej. Mimo súťaže premietnu film o vyslúžilom karibskom námorníkovi Sailor Lucie Kašovej, ktorý mal domácu distribučnú premiéru v lete.

Čiary sú dokumentárna esej o premenách hlavného... Foto: Hitchhiker Cinema Film Expanded
čiary Čiary sú dokumentárna esej o premenách hlavného mesta, debut Barbory Sliepkovej.

Čiary sú inšpirované konceptuálnou fotografiou a mladá filmárka, nadväzujúc na odkaz starej školy majstrov dokumentaristov, skúma mesto ako živý organizmus prejavujúci sa vo verejnom priestore. Skladá mikropríbehy, citlivé postrehy, dotyky protagonistov s miestom, ktoré do veľkej miery formuluje našu identitu a svojimi zmenami ju neustále dotvára či vyrušuje.

Slovenskú tvorbu zastupuje v rámci vývojového fóra New Visions jeden projekt. V pripravovanom dokumente It’s Not Your Fault jeho autorka, debutujúca dokumentaristka Paula Ďurínová, odkrýva mimoriadne naliehavú tému duševného zdravia, vyhorenia a kolektívnej úzkosti. Kontext problému vyplýva z každodenného splývania s hyperkapitalizmom a s javmi vyplývajúcimi z hodnotového nastavenia súčasnej spoločnosti.

Film Titán Čítajte aj Be2Can: Do kín sa rúti titánová ženská sila

V Jihlave si prídu na svoje aj diváci, ktorí radi objavujú archívne klenoty, festival totiž venoval veľkú retrospektívu česko-slovenskému filmárovi, fotografovi, folkloristovi a huslistovi Karolovi Plickovi. Sekcia Priehľadná bytosť tak prinesie jeho krátke i celovečerné filmy z 30. a 40. rokov. Mnohé z nich diváci doteraz nemali možnosť vidieť. A rovnako unikátna je sekcia venovaná filmovej tvorbe spisovateľky a intelektuálky Susan Sontagovej. Sekcia Filmovanie je výsada predstaví celú jej audiovizuálnu tvorbu.

Kto do Jihlavy nemôže vycestovať, nemusí zúfať, festivalový tím pripravil aj on-line verziu. Začne sa hneď po skončení festivalu v jihlavských kinách 1. novembra a nekopíruje dramaturgiu festivalu, ale je svojbytným podujatím v on-line priestore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Jihlava