Baldwinova zbraň vystrelila, keď cvičil tasenie revolveru

Americký herec Alec Baldwin minulý týždeň počas skúšky pri natáčaní filmu Rust trénoval tasenie revolveru a namieril ho na kameru, keď zaznel výstrel. Vyplýva to zo súdnych záznamov, ktoré podľa servera BBC News zahŕňajú svedectvá režiséra Joela Souzu a kameramana Reida Russella. Zbraň, ktorá slúžila ako rekvizita, však obsahovala ostrý náboj a Baldwin zastrelil 42-ročnú kameramanku Halynu Hutchinsovú a zranil 48-ročného režiséra Souzu.

26.10.2021 08:12
baldwin Foto:
Alec Baldwin sa stretol s manželom Halyny Hutchinsovej, fotografi ich zachytili na ulici v Santa Fe.
debata

Baldwin dostal zbraň a bolo mu povedané, že nie je nabitá, píše BBC News s odkazom na súdne záznamy. Režisér uviedol, že herec sedel v kostolnej lavici a nacvičoval tasenie zbrane, uvádza sa dokumentoch. Souza v tej chvíli pozerall cez rameno Hutchinsovej, keď počul niečo, čo znelo ako „bič a potom hlasné prasknutie“. Rana zasiahla kameramanku do hrude.

Alec Baldwin TASR Čítajte viac Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nechtiac smrteľne postrelil kameramanku

„Joel si potom matne spomína, že sa (Hutchinsová) sťažovala na brucho,“ uvádza sa v záznamoch. Potom sa začala potkýňať a niekdo jej pomohol ľahnúť si na zem. Podľa kameramana Russella, ktorý bol vedľa nej, sa sťažovala, že si necíti nohy. Kameramanka zomrela po prevoze do nemocnice. Raneného režiséra neskôr zdravotníci z nemocnice prepustili.

Wanda Adamík Hrycová, filmová producentka Čítajte viac Producentka Wanda Adamík Hrycová ku tragédii: Na pľaci reálna zbraň nemá čo robiť!

Na otázku, ako Baldwin zachádzal so strelnými zbraňami pri natáčaní, Russell odpovedal, že bol veľmi opatrný. Uviedol prípad, keď sa herec ubezpečil, aby vedľa neho nebol detský herec, keď sa strieľalo. Už v piatok úrady uviedli, že zbraň mu dal pred tragickým momentom asistent režiséra Dave Halls a označil ju ako „studenú zbraň“, čo znamená, že je bezpečná.

Miesto nakrúcania westernu s názvom... Foto: SITA/AP, Andres Leighton
Prop Firearm Movie Set Miesto nakrúcania westernu s názvom "Rust" v Novom Mexiku, kde sa stala tragédia - herec Alec Baldwin počas natáčania filmu smrteľne postrelil kameramanku.

Vyšetrovatelia chcú balistickú analýzu a dúfajú, že im pomôže zistiť, aký druh projektilu bol zo zbrane vystrelený a akým spôsobom sa do nej dostal, napísala dnes agentúra Reuters.

Alec Baldwin Čítajte viac VIDEO+FOTO: Objatia plné smútku. Alec Baldwin sa stretol s manželom a synom zosnulej kameramanky

Podľa hollywoodskej odborovej organizácie IATSE bol v zbrani jeden ostrý náboj. Vyšetrovatelia vypočuli svedkov i Baldwina, polícia zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila. Vyšetrovanie sa zaoberá i ďalšími informáciami, než len dianím osudného dňa, napríklad bezpečnostnými štandardmi, uviedol hvorca šerifa v Santa Fe Juan Ríos. Ešte pred nešťastnou udalosťou totiž opustilo natáčanie niekoľko kameramanov na protest proti pracovným podmienkam, píše Reuters.

Alec Baldwin Čítajte viac Nakrúcanie westernu s Baldwinom sprevádzali problémy. Aj so zbraňami

Po zastrelení režisérky sa podľa tejto agentúry objavilo volanie po zákaze používania skutočných strelných zbraní pri natáčaní filmov a v televíznych programoch. Dvaja producenti údajneuž vyhlásili, že s touto praxou prestanú. Peíiciu volajúcu po zákaze reálnych strelných zbraní podpísalo dosiaľ vyše 27 000 ľudí. Natáčanie filmu Rust je pozastavené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alec Baldwin