Seriál Severné vody bude mať premiéru 5. novembra na HBO GO

Nový dramatický seriál produkčnej spoločnosti See-Saw Films Severné vody napísal a režíroval uznávaný režisér Andrew Haigh.

31.10.2021 08:00
Severné vody Foto:
V rámci premiéry budú na HBO GO dostupné všetky časti seriálu.
debata

Seriál vychádza z knižnej predlohy britského autora a akademika Iana McGuira, ktorá sa prebojovala do širšej nominácie na Man Booker Prize. Väčšinu scén herci a štáb natáčali severne od Špicbergov, v pobrežných vodách Severného ľadového oceánu.

„Román Iana McGuira vyvoláva živú predstavu drsnej krásy arktického prostredia. Vedel som, že sa musím pokúsiť preniesť podobný realizmus aj do seriálu,“ hovorí režisér Andrew Haigh. „Aj napriek zjavným prekážkam bolo natáčanie na Arktíde najlepšou voľbou. Chcel som, aby sme na vlastnej koži cítili ostrý vietor a prenikavú zimu. Chcel som zachytiť ten strach, ktorý vo vás vyvoláva vzdialenosť od civilizácie.”

Je rok 1859, Patrick Sumner sa necháva najať na loď Dobrovoľník ako lodný lekár a dúfa, že mu drsná živočíšnosť arktickej veľrybárskej výpravy pomôže vypnúť. Avšak posádka lode, na čele s harpunárom Draxom, sa so svojou zúrivosťou hravo vyrovná dravosti prírodných živlov. Ako sa odhaľuje pravý účel výpravy, stret medzi oboma mužmi prepuká naplno a odláka ich ďaleko od pevnej pôdy a bezpečia civilizácie.

Oficiálny trailer k seriálu Severné vody.

PATRICK SUMNER (Jack O’Connell)

Patrick Sumner je vymenovaný za lodného lekára na palube Dobrovoľníka, veľrybárskej lode, ktorá pláva z Hullu smerom na sever. Nedávno sa vrátil z Indie, kde pôsobil ako armádny chirurg, ale svoje tajomstvo o vojenskom súde si pozorne stráži. Z armády si tiež priviezol závislosť na ópiu. V túžbe sa zabaviť a získať späť aspoň zdanie dôstojnosti a zmyslu života spontánne prijme prácu na lodi. Netuší však, aká je pravá podstata výpravy.

HENRY DRAX (Colin Farrell)

Drax je jedným z najlepších harpunárov. Veľryby zabíja strojovo presne a s baletnou gráciou. Podľa niektorých je divoch, viac zviera ako človek. On je však toho názoru, že sa iba riadi inštinktom. Drax je pragmatický a mohutný muž bez štipky empatie, ktorý žije len pre uspokojenie vlastných potrieb. Mravné zásady a slušnosť pre neho nič neznamenajú. Keď ho ale jeho túžby dostanú na palube Dobrovoľníka do problémov, musí bojovať o vlastné prežitie.

KAPITÁN BROWNLEE (Stephen Graham)

Brownlee je veľrybár telom i dušou. Vie riadiť loď nebezpečnými arktickými vodami, zabíjať veľryby, až more sčervenie, a plniť podpalubie veľrybím tukom. Ale veľrýb začína byť nedostatok. Veľrybársky priemysel ich dohnal na pokraj vyhynutia. A aj keď je Brownlee svojej lodi a nesúrodej posádke oddaný, v prvom rade je oddaný sám sebe. Keď mu teda majiteľ Dobrovoľníka Baxter navrhne riskantný, ale lukratívny alternatívny plán, Brownlee sa rozhodne umlčať svoje svedomie a nasledovať peniaze.

Réžie sa ujal uznávaný režisér Andrew Haigh. Foto: HBO GO
Severné vody Réžie sa ujal uznávaný režisér Andrew Haigh.

BAXTER (Tom Courtenay)

Baxter je majiteľom flotily veľrybárskych lodí, vrátane Dobrovoľníka. Za vernosť svojim mužom štedro platí, ale sám nie je verný ničomu inému ako peniazom. Je šikovný, vie, že časy veľrybárstva pominuli, a chce z toho vytrieskať, čo sa dá. Ak to znamená riskovať životy celej posádky, tak nech. Veľrybárstvo je nebezpečné. Jediné nebezpečenstvo, s ktorým nepočítal, je neústupný Patrick Sumner.

CAVENDISH (Sam Spruell)

Baxter najal Cavendisha ako prvého dôstojníka preto, že robí, čo sa mu povie, a neprejavuje iniciatívu, ktorá by mu mohla narušiť plány. Cavendish je dokonalým znalcom miestneho nevestinca a hádky radšej rieši päsťami ako slovami. Pre more sa narodil a na palube je vo svojom živle. Akonáhle sa však loď ocitne v severných vodách, udalosti sa rýchlo začnú vymykať kontrole. Zrazu je Cavendish katapultovaný do role autority a musí prevziať zodpovednosť za posádku. Dokáže svojich mužov doviesť späť do bezpečia?

OTTO (Roland Møller)

Otto je dánsky harpunár. Je to chlap ako hora, ktorý dohodí harpúnu päťdesiat metrov a nevydá pri tom ani hlásku. Málokto by to od mohutného harpunára čakal, ale často hlboko premýšľa a má cit pre mystično. Na palube lode sa spriatelí so Sumnerom, ktorý jeho spirituálne zážitky považuje za súčasť jeho výstrednosti, kým sa s ním Otto jedného dňa podelí o zlú predtuchu strašného osudu posádky. To sa už tak ľahko prehliadať nedá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Severné vody #Andrew Haigh #TV HBO GO