Recenzia: Gorbačov - Sám doma so svojím prekliatím

Kto si pamätá vitálneho a strhujúceho politika M.S. Gorbačova z obdobia prestavby, predstavuje si ho obyčajne vo dvojici s manželkou Raisou. Sprevádzala ho aj na cestách do zahraničia, bola šarmantná, duchaplná. Na dvojici bolo vidno, že ich láska je úprimná a aj to sa ľuďom páčilo.

02.11.2021 11:00
Michail Gorbačov Foto:
Michail Gorbačov vo svojom dome na okraji Moskvy.
debata (78)

Všade, kam prišli, boli obklopení priazňou a obdivom. Na Gorbačovovi bolo vidno, že to berie ako záväzok. S elánom plnil svoje poslanie, presadzoval glasnosť (o ničom sa už nebude mlčať!), demokraciu a slobodu. No ako to už býva, všetko sa začne časom komplikovať, a tak aj tento historický proces.

Otvorený a vtipný

Existuje o tom množstvo kníh, článkov a iných materiálov. Písali ich historici či politológovia, ale nový film Gorbačov. Raj režiséra Vitalija Manského je o niečom celkom inom.

Tento film získal na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava síce zvláštne uznanie za najlepší film o politike, ale cenné je na ňom práve to, že je aj o všednej ľudskosti. Predstavuje Gorbačova v súkromí, v jeho byte, kde býva sám (dcéra aj vnučky žijú v zahraničí, manželka pred dvadsiatimi rokmi zomrela).

Z filmu vidno, že k režisérovi má priateľský vzťah, je k nemu úprimný. Počas filmovania má dobrú náladu, hoci sa niekedy aj dohadujú. Gorbačovovi je zrejme aj vzácne, že má možnosť vyjadriť sa, že niekto o ňom k deväťdesiatke nakrúca láskavý film. Veď už oňho vo vlasti nikto nestojí.

GORBACOV. RAJ  2 Čítajte viac Gorbačov. Raj mieri z Jihlavy k slovenským divákom. Sprevádza ho diskusia s režisérom

Osud totiž nebýva k politikom milostivý a v jeho prípade to platí dupľom. Rozpadol sa mu štát, čo sa obyčajne hodnotí v dejinách ako veľká prehra. No jemu to nezazlievajú len domáci politici, ale aj občania, rodáci, bývalí fanúšikovia. Mnohým sa rozpadom Sovietskeho zväzu život skomplikoval a ľudia hodnotia udalosti podľa svojej osobnej skúsenosti.

Gorbačov sa tento rok v marci dožil deväťdesiatky, všetky dôsledky svojej politiky teda prežíva na vlastnej koži už dosť dlho. Vidno, že je chorý, pribral, staroba mu zmenila tvár, ale myslí mu to.

Je otvorený a vtipný ako vždy býval, hoci hovorí, že už nemá veľa síl. Recituje, spieva, spomína, ale odpovedá režisérovi aj na otázky týkajúce sa rôznych rozhodnutí. Hovorí o kolegoch politikoch, aj o tých z minulosti – Leninovi, Stalinovi, Jeľcinovi…

Nie sú to však vyjadrenia, ako ich poznáme z klasických dokumentov – tento filmový rozhovor je prirodzený, kamarátsky, jednoduchý. Gorbačov nepresviedča, skôr sa chce zdôveriť.

Bol rád pod papučou

Divák ho poznáva v inej situácii, než bol kedysi zvyknutý. Gorbačov nie je stredobodom pozornosti, odmietajú ho (ani Putin mu nedvíha telefón), sedí sám doma. Má však ľudí, ktorí sa oňho starajú a majú ho radi. Večeria pri veľkom stole bez spoločnosti, ale jesť mu chutí. Má rád pivo, psíka nazve zlatíčko, robí si žarty aj sám zo seba.

Veľa spomína, ale ani v spomienkach na milovanú Raisu nie je sentimentálny. V odpovedi na otázku o ich prvom rande žartuje, že sa stretli v rybníku a že ju chcel najprv utopiť. No spomína aj na to, ako ho ohovárali, že príliš na ňu dá a že je pod papučou. Bol vraj rád pod papučou, lebo to bola žena, ktorú miloval a uznával.

Áno, na politikovi Gorbačovovi bolo sympatické aj to, že pôsobil ako vyrovnaný muž, ktorým nelomcovali žiadne nenaplnené vášne, ambície či komplexy. Bol pokojný, viedol usporiadaný život, mohol sa teda sústrediť na vodcovskú úlohu a ísť do novátorských projektov. Mal na to energiu aj zodpovednosť. Bol to vnímavý, kultivovaný a povedala by som, že aj veselý človek, ktorý z týchto dobrých daností vedel rozdávať a vplýval tak na spoločnosť.

Michail Gorbačov Čítajte viac Gorbačov: Invázia do Afganistanu bola zlý nápad, Američania by sa mali poučiť

Film svedčí o tom, že aj v deväťdesiatke má charizmu zodpovedného človeka, ktorý si stojí za svojimi skutkami, aj keď nie vždy vyšli, ako chcel. Nevyhovára sa, radšej pomlčí. Veď nekonal z rozmaru ani z hlúposti.

Naše činy, aj činy politikov, sú vždy podmienené okolnosťami. Niekedy ich ťažko vysvetliť. Gorbačov sa vo filme o to ani nepokúša, len párkrát vzdychne, že to je zložité. A že to ľudia azda raz pochopia.

Môže k tomu prispieť aj tento film. Snímku Gorbačov. Raj režiséra Vitalija Manského uvedie v exkluzívnej predpremiére filmová platforma DAFilms.sk.

Jej súčasťou bude prenos diskusie režiséra Vitalija Manského a producenta filmu Filipa Remundu z pražského kina Edison. O filme sa s nimi bude rozprávať Jaroslav Spurný. Diváci ju môžu sledovať dnes 2. novembra o 20.45 h na https://dafilms.sk/live/

HODNOTENIE 5 hviezdičiek

Gorbačov. Raj, 2020, Lotyšsko, ČR/ r.: Vitalij Manskij / h.: Michail Sergejevič Gorbačov

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dokumentárny film #Michail Gorbačov #Gorbačov