Kontrola v RTVS odhalila viaceré nedostatky

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pri výbere programov nedodržuje interné predpisy ani zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorého musí zachovávať hospodárnosť a efektívnosť pri nakladaní s financiami. Koncesionárske poplatky sú na Slovensku navyše také nízke, že nemôžu zabezpečiť udržateľnosť príjmov. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu predstavil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

03.11.2021 17:18
20200716 rtvs 003714948 Foto:
RTVS.
debata (11)

Výsledky preverovania zmluvných vzťahov RTVS v rokoch 2018 až 2020 predložil parlamentnému výboru pre kultúru a média predseda NKÚ Karol Mitrík.

Ako sa zistilo, verejnoprávny rozhlas a televízia nemajú podmienky nastavené tak, aby sa posudzovala hospodárnosť a efektívnosť uzatváraných zmlúv. Chýba i vnútorná kontrola, aby sa zabránilo netransparentnému nakladaniu s finančnými prostriedkami.

rtvs, rtvs logo, rozhlas a televízia slovenska, Čítajte viac Zvýšenie poplatkov za RTVS? Nikto sa k návrhu radšej nehlási

NKÚ napríklad upozornil, že pred uzatvorením zmluvy o výrobe audiovizuálneho diela mali všetky námety prejsť najprv evidenciou v Centrálnom registri námetov, potom ich mala posúdiť Dramaturgická rada a až na základe jej odporúčania ich mala schvaľovať Programová rada.

Tento proces sa však nedodržiaval, takže o výbere programov vlastne subjektívne rozhodovali niektorí funkcionári RTVS. Kontrola tiež odhalila prípad, keď vo verejnoprávnom médiu došlo ku konfliktu záujmov.

„RTVS rešpektuje výsledky kontroly NKÚ a robí všetko pre to, aby zistené nedostatky v čo najskoršom čase odstránila prostredníctvom novelizácie svojich interných smerníc,“ reagovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová s tým, že išlo o „technicko-organizačné nedostatky“.

Otázne zostáva, čo bude ďalej s koncesionárskymi poplatkami. NKÚ totiž pripomenul, že ešte v rokoch 2018 – 2019 RTVS hospodárila so ziskom, no vlani jej príjmy klesli až o 14 percent. Okrem pandémie za to údajne mohlo oslobodenie dôchodcov a ďalších ľudí od platenia koncesionárskych poplatkov, ktoré sú hlavným zdrojom financovania RTVS.

RTVS Čítajte viac Dôchodcovia neplatia koncesionárske poplatky a ich počet stúpne

Tieto úhrady sú pritom u nás v porovnaní s inými európskymi krajinami veľmi nízke. Kým európsky priemer dosahuje 136,83 eura ročne, na Slovensku je to 55,68 eura. Napríklad aj v Česku je výška koncesionárskeho poplatku v prepočte 7,08, zatiaľ čo u nás 4,64 eura.

„Z dlhodobého hľadiska nie je možné zabezpečiť udržateľnosť príjmu, keďže populácia SR starne a počet oslobodených stúpa,“ varoval NKÚ.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #Televízia #koncesionárske poplatky #TV RTVS